23. ročník běhu na Kozlovský kopec                                      
V neděli 15. června se na trať Běhu na Kozlovský kopec vydali běžci již po třiadvacáté. Loňský rekord v počtu účastníků (151) se překonat nepodařilo, ale byl to pěkný závod okořeněný proti jiným obdobným větším počten účastníků v kategoriích žen (32 běžkyˇb a navíc jeden muž běžec se startovním číslem 71, Tomáš Zahálka, běžící v sukni a bos. však také závodil za "Báječné ženy v běhu" a to vlastně ani jinak nešlo. Závod je součástí MARATONSTAV Českého poháru v běhu do vrchu a ISCAREX poháru. Svojí délkou a profilem (délka 5,2 km a převýšení 234 m) patří mezi nenáročné závody, ale o to více je oblíben i mezi hobby běžci a sportovci jiných odvětví. Start závodu byl tradičně u budovy VDA v Habrmanově ulici v 10:00 hodin. Zde byla také prezentace a zázemí pro závodníky. V ceně startovného (80 Kč) bylo zahrnuto občerstvení v místě startu i v cíli, doprava osobních věcí závodníků do cíle, měření času a využití zázemí závodu.
Proti jiným letům se  běžel závod skoro o měsíc dříve, to vše díky sportovnímu kalendáři Českého poháru v běhu do vrchu, neboť "Kozlov" je vlastně  součástí dvojzávodu. Běží se v neděli a den předtím se běží delší a strašnější "kopec" a to závod z Mladkova na Suchý vrch.    A tak je pravidlem  přivítat na "Kozlově" i ty nejúspěšnější účastníky  sobotního běhu z Mladkova. "Mladkov" vyhrál Jan Kopecký z Pardubic, který pak druhý den doběhl na Kozlovský kopec jako čtvrtý.  Také druhému z Mladkova, Třebováku Michalu Horáčkovi  byl závod na Kozlovský kopec krátký a skončil zde, opět za Kopeckým, na pátém místě. Polepšil se však junior Iscarexu Jiří Moravec, který doběhl na Suchý vrch  ve své juniorské kategorii jako čtvrtý, ale na Kozlovském kopci  mezi juniory vyhrál. V celkovém hodnocení bez ohledu na kategorii  byl na Kozlově jedenáctý a v Mladkově celkově osmnáctý.
Nejrychlejším závodníkem 23. ročníku Běhu na Kozlovský kopec byl orlickoústecký Radek Hýbl (Vencl tým), který zdolal trať za 18 minut a 1°3 sekund a utekl druhému Pavlu Hrdinovi (AK Perná) o 17 sekund. Téměř po celou trať držel s Pavlem Hrdinou krok třetí v pořadí Filip Záveský (Iscarex). ještě 2 km před cílem byli vyfotografováni jako nerozlučná dvojice.  Závěr měl však Hrdina 6 sekund rychlejší. Púotom se čekalo v céíli více než půl minuty  na další závodníky, Jana Kopeckého a Michala Horáčka. Mezi závodníky kategorie Muži A Dvořáka (Prostějov) a Petra Nechvíla z Chocně se podařilo vklínit Petru Macháčkovi, který již svým věkem 42 let patřil do kategoprie Muži B.  znamenitě si vedl tako Třebovák Martin Vacek, (nar. 1969´), který doběhl v celkovém pořadí devátý a potvrdil tak své kvality, neboť se den předtím stal ve své kategorii  Mistrem Evropy. Na startu mezi ženami nebyla loňská vítězka Jana Jiroušková, ale přesto  byl závod velmi zajímavý.  Jako první žena doběhla do cíle Martina Vévodová (Perná) v čase 22:29, po 1:10 za ní pak Kristýna Černá, závodící nyní za Jablonec. Třetí  v kategorii Ženy A byla Lucie Lauterbachová, která měla na Kristýnu Černou  téměř dvouminutovou ztrátu. Rychlejší než Lucie však byly první dvě závodnice z kategorie Ženy B  Romana Brumlichová a Lenka Topinková a nejrychlejší závodnice z kategorie Ženy C Jana Matyášová z Dolního Dobrouče.
Závodu přálo počasí, rekordy mužů i žen však nebyly překovány.  Závod měl dobrou sportovní úroveň po trati sledovalo závodní hodně diváků, kteří přijeli také na Velkou cenu města v cyklomaratonu, jejíž trasa také vedla přes Kozlovský kopec. Proto se před závodem, po serpentinách "potulovaly" desítky bikerů s jejich doprovodnými vozy na průzkumu trati a trochu se pak i pletli závodníkům. Běžcům však bikeři vždy trasu uvolnili a k žádným problémům nedošlo.  Výsledky ZDE
 

  • 2 km před cílem

    Cíl závodu na Kozlovském kopci

  • Radek Hübl

    Pavel Hrdina   a Filip Záveský

    Jan Kopecký a Michal Horáček

  • První žena v cíli Martin Vévodová (Perná) celkově na 26. místě.....