LINGVIA NA CESTÁCH                                                       

Rok uplynul jako voda a „Lingviáci“ se začátkem května opět vydali za krásami Itálie.
Tentokrát byl cílem naší cesty ostrov Sicílie. Zamířili jsme přímo do hlavního města ostrova – do Palerma. První den našeho pobytu jsme poznali nejen krásné památky tohoto města, prošli jsme také mercato, tj. trh s čerstvými rybami, ovocem, zeleninou apod., ochutnali pravou italskou pizzu. V následujících dnech jsme obdivovali krásy přírodního parku Parco Zingaro a navštívili jsme městečko Cefalú. Tam nás čekalo velké překvapení. Organizátorka zájezdu, pí. Romana Ježková, předem domluvila schůzku se starostou města. Mile nás přijal a jeden ze zastupitelů města, profesor historie, nám poutavě vyprávěl o historii i současnosti města. Viděli jsme, že naše návštěva oba upřímně potěšila a starosta, Rosario Lapunzina, závěrem řekl, že toto je ten správný způsob, jak upevňovat přátelské vztahy i v rámci EU. Představitelům města jsme předali knihu o České Třebové a další upomínkové předměty se znakem našeho města a rozloučili se pozdravem arrivederci… někdy opět na shledanou.
Neuvěřitelné se zdálo být náhodné setkání s Janem Korbelem, bratrem M. Albrightové, který nás česky oslovil, představil manželku, na důkaz totožnosti ukázal rodinné foto a zavzpomínal na svoji maminku a léta strávená v Čechách.
Z překrásného ostrova jsme odlétali plni dojmů z přírodních krás, ze zajímavých setkání a také plni elánu dále prohlubovat znalosti italského jazyka.
O zážitky a fotodokumentaci z cesty se s Vámi rádi podělíme na některé z připravovaných podzimních akcí.
Náš velký dík patří paní Romaně Ježkové za precizně připravený a do nejmenších detailů zajištěný program.      Magda Peterková