Kniha Destiaťročie Vlaky net                                                 

Počátkem května letošního roku vyšla na Slovensku kniha pod názvem Destiaťročie Vlaky net. Vydavatelem je redakční kolektiv webových stránek Vlaky.net, což je slovenský internetový zpravodaj, věnovaný dění na železnici. Na tento web přispívají nejen autoři ze Slovenska, ale i z Čech a také z dalších zemí. Tento webový zpravodaj působí ve virtuálním světě již 10 let a z původně skromného webu, který z počátku ukazoval pouze snímky několika železničních fandů, se vypracoval na jeden z předních a nejsledovanějších v prostoru někdejšího Československa. Každý den se na zpravodaji objeví nový příspěvek, pozvánka na nějakou železniční akci, nebo cestopis. Autorský kolektiv se minulý rok rozhodl, že k blížícímu se desátému výročí webu Vlaky.net vybere z uplynulého období několik desítek příspěvků a vytvoří z nich výroční knihu. Kniha tak spatřila světlo světa a představena byla na výročním setkání příznivců při tradiční narozeninové jízdy Vlaky.net dne 10. 5. 2014. V Banské Štiavnici, kam toho dne dojel narozeninový vlak k 10 výročí Vlaky.net došlo k slavnostnímu křtu a byl tak zahájen oficiální prodej knihy. Kniha „Desťročie Vlaky.net“ je na křídovém papíře, se spoustou nejen textu, ale i mnoha černobílými a barevnými snímky. V současnosti je tato kniha k dostání přímo přes internetový obchod webu Vlaky.net, nebo prostřednictvím sítě informačních center Železnic Slovenské republiky. Cena knihy byla stanovena na 25 euro. Pro zajímavost, letošní narozeninová jízda Vlaky.net, byla vypravena ze dvou stanic. Z Bratislavy jel historický motorový vůz M 262.004, nejstarší zachovaný vůz této řady na území bývalého Československa, který patří právě týmu okolo webu Vlaky.net. Druhý vlak pak jel ze Zvolena a v čele byla parní lokomotiva 422.0108. Oba vlaky se spojily v Hronské Dúbravě a pokračovaly právě do Banské Štiavnice.
Na Vlaky.net přispívám i já už několik let podobnými povídáními jako na internetové stránky Klubu českotřebovských fotografů železnice (www.klubfoticu.estranky.cz). Je pro mě velkou ctí, ale také ještě větším závazkem, že do obsáhlé výroční knihy byly autory knihy vybrány také dva moje příspěvky, doplněné několika mými snímky.
Další, zřejmě rovněž zajímavá kniha, kam byly vybrány rovněž moje dvě povídání z webu Klubu českotřebovských fotografů železnice, by měla vyjít někdy na podzim letošního roku. Bude se jmenovat „Literáti na trati“. Autor této knihy oslovil zhruba 2 desítky lidí, kteří pracují na železnici v různých funkcích a ve volném čase mají zálibu psát, skládat básně a v mém případě fotografovat. Podle složení spoluautorů nebude toto dílo věnované pouze železnici, ale bude mít zřejmě širší rozsah. Každý z autorů ke svému příspěvku vypracoval na jednu stranu knihy také svůj profil.  Já v knize budu mít 2 příspěvky, které byly v minulosti uveřejněny na webu Klubu českotřebovských fotografů železnice. Kniha by měla být distribuována přes knižní obchod, aby se dostala k nejširší čtenářské veřejnosti.
                                                                                                                                             Pavel Stejskal
 
Obr. 01:               Titulní stránka knihy „Desťročie Vlaky.net“
Obr. 02:               Část autorského kolektivu administrátorů webu Vlaky.net v Banské Štiavnici
                            při představení knihy „Desťročie Vlaky.net“