ZÁHADOLOG ARNOŠT VAŠÍČEK PŘEDNÁŠEL V ČESKOTŘEBOVSKÉ KNIHOVNĚ

Městská knihovna v České Třebové pozvala v úterý 27. května do svých prostor spisovatele, hlavně však cestovatele záhadologa PhDr. Arnošta Vašíčka (1953). Vystudoval Fakultu žurnalistiky UK v Praze, obor Filmové a televizní žurnalistika. Mezi jeho koníčky patří  námořní jachting (velkých námořních expedic se zúčastnil hned třikrát), hlavním jeho zájmem jsou však záhady, patří vůbec k nejaktivnějším záhadologům u nás.
Při jeho dvouhodinové přednášce doplněné originálními dokumentárními snímky či videi nikdo v čítárně ani nedutal. „Až do příchodu bělochů, nikdy nic australští domorodci nevytvořili. Žádnou vesnici či město. Přesto ve statisících skalních rytinách nacházíme postavy vysoké sedm i osm metrů, 50 000 let staré, telepatici nemají znázorněná ústa, jejich oděvy jsou totožné se skafandry astronautů. I jejich létající stroje jsou k rozpoznání“, osvětlil doktor Vašíček přítomným další své velké téma – hledání důkazů o přítomnosti mimozemských civilizací na Zemi. U italského Turína se zase nachází „Hora mimozemšťanů“. Ti uvnitř zanechali část své výstroje a vchod důmyslně zamaskovali. Hora vysoká 2200m se chová podivně, vystřelují z ní paprsky světla (Brokerské spektrum).Na Horu sv. Adama chodí pozorovatelé zásadně v noci. Za ní se zobrazuje pyramida, ale v reálu tam vůbec nic není.. Takových podivností shlédli účastníci besedy desítky: Postavy ve skafandrech ve stavu beztíže – malbu letounu s kouřícími motory, první zmínka o UFO z Jordánska, 1756 dítě z Vedlnburku unesené ufony, na rukou i nohou čtyři prsty potažené blánou. Z Afriky zase cestovatel  promítl domorodý kmen, který má místo nohou klepeta. Na indonéském ostrově Jáva se vydal za trpasličími bytostmi, v hluboké peruánské džungli pátral po hrozivém zvířeti sachamana. Nechyběli ani duchové, kteří v paneláku zavírali dveře či pouštěli sprchu. Dokonce když točil na Zvíkově režisér Klein, zaznamenala kamera průsvitnou postavu, aniž si herci čehokoli všimli. Jakási americká vědma zase v roce 1956 předpověděla, že o čtyři roky později bude prezidentem USA modrooký demokrat, který bude v roce 1963 zavražděn a jeho bratr zemře rovněž rukou vraha na ambasádě.. (On byl zavražděn v hotelu Ambasador).
Arnošt Vašíček vzpomínal i na souostroví Rádži, kde navštívil zapovězenou jeskyni, v Západním Iránu zase pobýval u kmene Dani. Setkal se s marockými mágy a kouzelníky. V České republice věnuje autor velkou pozornost rozluštění tajemství „ĎÁBLOVY BIBLE“, která nejpravděpodobněji vznikla na počátku 13. století v klášteře Podlažice u Pardubic.
Autor desítek knih se proslavil i jako scénárista. První díly úspěšného seriálu České televize „STRÁŽCE DUŠÍ“ se vysílaly již v roce 2005. V díle „HROBKA ČASU“ badatelé pátrají po původu tajemných značek na věži Markomanka na hradě Zvíkově, v díle „BRÁNA ANDĚLŮ“ se snaží rozluštit tajemství Faustova domu. K dalším televizním seriálům se řadí: „SETKÁNÍ S TAJEMNEM, PLANETA ZÁHAD“ i trilogie „ĎÁBLOVA LEST“.
Velice poutavá beseda byla zakončena prodejem knih s autogramiádou. Vybírat bylo opravdu z čeho: „NEUVĚŘITELNÉ SKUTEČNOSTI – MASKA SMRTI – UTAJENÝ SVĚT – TAJEMNÁ MINULOST – STOPY NEZNÁMA – SETKÁNÍ S TAJEMNEM – EGYPTSKÉ ZÁHADY – ZÁHADA PERU – ITALSKÉ ZÁHADY – TURECKÉ ZÁHADY – ZÁHADY TICHOMOŘÍ – ZÁHADY ČÍNY A TIBETU – ZÁHADY STRÁŽCE DUŠÍ – NA LOVU ZÁHAD – VESMÍRNÉ PŘÍZRAKY – PLANETA ZÁHAD – NEDOBYTNÁ ŠIFRA – ZTRACENÁ BRÁNA – TAJEMSTVÍ ĎÁBLOVY BIBLE“ a další.
Arnošt Vašíček  -  Návštěvníci  -  Záhady   Foto: a text  Milan  Richter