Českotřebovský deník 191/2014  (13/8)                                 
Veřejné bruslení  v srpnu - zahájení ledové sezóny 2014/15 na ZS Č. Třebová

Sobota

23. 8. 2014

 

 

13:30-15:00

Neděle

24. 8. 2014

 

 

13:30-15:00

Sobota

30. 8. 2014

 

 

15:00-16:30

Neděle

31. 8. 2014

 

 

13:00-14:30

 

 

 
Obchvat České Třebové   

Alespoň cestou našeho zpravodaje musím vyjádřit svůj názor na trvale přehlíženou a naprosto neřešenou situaci na komunikaci I/14, která prochází naším městem.  Velice rád bych se dozvěděl, zda se někdy konečně dočkáme obchvatu České Třebové, neboť silniční doprava po této komunikaci je skutečně neúnosná. Nemožnost trvalého větrání, neustálý hluk projíždějících automobilů a samozřejmě trvalé otřesy s následným poškozováním nemovitostí zapříčiněné nadměrnou kamionovou dopravou. Jednoznačně citelné zhoršení nastalo otevřením firmy Metrans, kdy do prostor této firmy neustále směrují kamiony převážející kontejnery. Není výjimkou, že za sebou jede i pět těchto kamionů, které vydávají velmi specifický zvuk při najetí na zničenou vozovku nebo kanál. Velmi často se pozná na intenzitě otřesu nemovitosti, zda je kamion přetížen, či nikoliv. Tímto samozřejmě myslím veškeré kamiony, které projíždí po této komunikaci. Člověk si připadá, že začíná zemětřesení a o hluku se snad není nutné zmiňovat. Současně se snad není nutné zmiňovat o častém nedodržovaní předepsané rychlosti na této komunikaci. Když se v tisku dočítám oprávněné rozhořčení přilehlých obcí, které se intenzivně brání průjezdu kamionové dopravy a žádají řešení, kontrolu ze strany příslušných orgánů tak je mi velmi líto, že nikde nevidím jakoukoliv reakci osob, které umožnili firmě Metrans vstup do našeho města, jakým způsobem tuto nadměrnou kamionovou přepravu hodlají řešit, tedy vyjma názoru, že tyto kamiony budou využívat silnice první třídy, tedy 14 a 35. Rozumím tomu správně, že obyvatele žijící u silnice I/14 mají tedy smůlu? Není snad pochyby, že silnice I/14 je v současné době pro takovou kamionovou dopravu naprosto nevyhovující.  Zamyslel se vůbec někdo nad touto skutečností?
                                                                                                                                    Ing. Jaromír Beran Česká Třebová 
Muzikanti v Hliníkách

Srdečně Vás zveme na 17. ročník tradiční prázdninové akce v přírodním areálu Hliníky u České Třebové. K poslechu a tanci vám zahrají ŠUTR, OMIŠBAND, GUY-G, MADAM a zatančí krásná NAREEN. Připojuji odkazy na dvě videa z předchozích ročníků.
https://www.youtube.com/watch?v=-hjC0tPmnPk    https://www.youtube.com/watch?v=EOgrukhEH44
Zástupci pojišťovny fúzi nemocnic vítají  

Pardubice (13. 8. 2014) – Hejtman Martin Netolický dnes na půdě Pardubického kraje jednal s předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a ředitelem VZP Zdeňkem Kabátkem. Diskutovali především o výhledu financování zdravotní péče v regionu, ale i probíhající fúzi nemocnic Pardubického kraje do jedné akciové společnosti. Dotkli se také dalších témat, která hejtmanství považuje za důležitá.
„Velmi vítám, že vedení VZP aktivně a konstruktivně jedná s regiony. V řadě zásadních věcí mezi námi panuje shoda. Za důležité považuji ubezpečení zástupců nejvýznamnější pojišťovny, že připravovanou fúzi podporují. To je pro nás velmi cenná informace zejména ve vztahu k nastavení úhrad za zdravotnické výkony v nemocnicích v roce 2015. Při jejich stanovování chceme vycházet z letošního roku,“ vysvětlil jednu z klíčových otázek jednání hejtman Martin Netolický.
Hejtman lobboval za onkologické centrum
Hejtman Martin Netolický spolu s ředitelem Pardubické krajské nemocnice Tomášem Gottvaldem otevřeli rovněž otázku připojení krajské nemocnice jako spolupracujícího subjektu onkologického centra při Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Upozornili, že tento příslib dostala nemocnice, neboť splnila potřebné požadavky, již v době, kdy byl ministrem zdravotnictví Leoš Heger. „Jestliže je v Pardubicích péče fakticky poskytována, nevidím problém v tom, aby se onkologie Pardubické krajské nemocnice stala spolupracujícím centrem a byla zařazena do věstníku. O situaci budu informovat ministra zdravotnictví,“ řekl předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.
Shoda na potřebě víceletého financování
Hejtman je ve shodě se zástupci pojišťovny také v otázce víceletého financování poskytování zdravotnické péče. „Pokud má kraj plánovat a dělat systémová opatření nejenom v nemocnicích, ale i ostatních zdravotnických zařízeních, musíme znát výhled financování nemocnic alespoň v horizontu dvou až tří let. Podmínky nám však musí systémově nastavit naši zákonodárci,“ sdělil hejtman Netolický.
Dalším projednávaným tématem bylo rozšíření rehabilitačních služeb v návaznosti na nově vytvořené Iktové centrum v Litomyšlské nemocnici. „Očekávám, že i v této otázce najdeme s pojišťovnou společnou řeč a najdeme přínosné řešení pro pacienty,“ doplnil Netolický.
 
Rok investic pocítí i silnice na Poličsku

Pardubice/Polička (13. 8. 2014) – Na pohodlnější a bezpečnější jízdu se mohou těšit řidiči mezi Poličkou a Litomyšlí. Pardubický kraj zde v rámci rekordního roku investic provádí kompletní modernizaci silnice II/360 za více než 136 milionů korun. Rekonstrukci 8,7 kilometru dlouhého úseku kraj zajišťuje s přispěním Regionálního operačního programu ROP II Severovýchod.  
„Snažíme se investovat do obnovy silnic ve všech částech kraje, především tam, kde to stav vozovky a její využití vyžaduje nejvíce. V případě silnice II/360 se jedná o jednu z nejnákladnějších investic do silnic v majetku kraje v letošním roce. Plynule zde navazujeme na již zrekonstruovaný úsek této komunikace od Litomyšle ke křižovatce u Sebranic. Nyní dáváme do pořádku zbývající část až do Poličky. Tím bude spojnice dvou významných měst na Svitavsku kompletně zmodernizována,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Pardubický kraj obnovuje kompletní konstrukční a krytové vrstvy vozovky a odvodňovací systémy – tedy propustky a příkopy. „Součástí projektu je i nové svislé a vodorovné dopravní značení, které bude doplněno o nové dopravně bezpečnostní prvky. Počítáme také s obnovou zeleně podél silnice,“ doplnil slova hejtmana jeho náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek.
Stavbaři nyní pracují na silnici souběžně ve dvou etapách. První etapa od křižovatky na Sebranice po začátek obce Lezník byla zahájena v květnu a bude dokončena do konce ledna 2015. „Stavebníci odfrézovali původní asfaltový povrch a zahájili sanace konstrukčních vrstev vozovky. Současně upravují stávající hospodářské sjezdy a obnovují silniční příkopy,“ doplnil podrobnosti hejtman Martin Netolický, který se o průběh prací podrobně zajímal. První etapa vyjde na 82,8 milionů korun.
Druhá etapa od začátku obce Lezník po kruhový objezd v Poličce bude stát 53,6 milionů korun. Práce na ní začaly už loni a nyní je dokončen úsek v Lezníku, kolem letiště u Poličky až k železničnímu přejezdu v Poličce. Stavebníci pracují v ulici Tyršova a Husova, kde vyměnili konstrukční vrstvy a pokládají stabilizační betonové vrstvy. Hotovo má být do 30. března 2015.
 
Objevili jsme osud Jana Pluhaře

 

Před několika měsíci jsem  na internetu i v tištěném vydání Českotřebovského zpravodaje uveřejnil výzvu ke zjištění osudu Třebováka Jana Pluhaře. Bydlel Pod Jelenicí a chodil do červené základní školy na Farářství. Výzvu podali jeho kamarádi, kterým se ztratil na dlouho z očí  a nyní věděli již jen to, že již nežije.  Podařilo se získat několik stop  a nyní také fotografii a konkrétní údaje. Zde jsou:

 
Reaguji na výzvu v Českotřebovském zpravodaji – červen 2014  a zasílám Vám  v příloze naskenovanou fotografii pana Jana Pluhaře, který bydlel se svou matkou Na Výšině č.p. 1309 v malém rodinném domku. Děti žádné neměl.  V roce 2005 zemřel ve věku 56let a je pochován v Počátkách na Vysočině u své neteře Heleny Kocmánkové – rozené Pluhařové. 
Paní Kocmánková navštívila své rodiště v minulých dnech, ráda se setkala s přáteli na místě , kde vyrůstala a zaslala prostřednictvím své snachy fotografii, kterou uvádíme.
Díky Ing. Františku Šťouračovi jsem získal ještě druhou fotografii z mladšího věku Jana Pluhaře a jeho životní data:
* 4. 12. 1948 v Litomyšli a + 10.2.2005 v LDN Žamberk.