Českotřebovský deník 203/2014 (28/8)                                  

Znovuobnovení provozu na trati do Chornice bude 2. září 

Zahajovací jízda při příležitosti znovuobnovení provozu na železniční trati 017 Moravská Třebová - Chornice, která se uskuteční v úterý 2. září 2014 s plánovaným odjezdem v 10.03 hodin z České Třebové.  
Slavnostní jízdy se zúčastní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, náměstek zodpovědný za dopravu a dopravní obslužnost Jaromír Dušek, starostové obcí ležících na a při trati. Nebudou chybět ani zástupci Českých drah.
Zvláštní osobní vlak Česká Třebová - Chornice
2.9.2014
Zvláštní osobní vlak Chornice - Česká Třebová
2.9.2014
Česká Třebová odj.   10 03   Chornice odj.   11 14  
Třebovice v Čechách   10 10   Mezihoří   11 19  
Anenská Studánka   10 17   Městečko Trnávka   11 23  
Trpík   10 20   Rozstání   11 25  
Mladějov na Moravě   10 25   Linhartice   11 32  
Kunčina   10 32   Moravská Třebová   11 40 - 11 44  
Moravská Třebová   10 39 - 10 43   Kunčina   11 50  
Linhartice   10 50   Mladějov na Moravě   11 58  
Rozstání   10 57   Trpík   12 02  
Městečko Trnávka   11 00   Anenská Studánka   12 05  
Mezihoří   11 04   Třebovice v Čechách   12 14  
Chornice příj.   11 09   Česká Třebová příj.   12 20  
Nemocnice se mohou sloučit.  Výsledky účetní závěrky jsou v pořádku 

Pardubice (28. 8. 2014) – Všech pět nemocnic akutní péče v Pardubickém kraji předložilo valné hromadě, tedy Radě Pardubického kraje, své účetní závěrky k 30. červnu. Jejich dobré výsledky byly podmínkou pro pokračování fúze nemocnic.
„Výsledky závěrky naplnily naše očekávání a pokračování procesu nic nebrání,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Pardubická krajská nemocnice skončila za první pololetí v plusu o 65 milionů, Orlickoústecká pak o 14 milionů. Ztráty kolem deseti milionů mají zbylé tři nemocnice, i tam se však hospodaření značně zlepšilo,“ dodal Línek s tím, že Rada Pardubického kraje pravidelně podrobně sleduje průběh fúze.
Příkladem vzájemně výhodné partnerské spolupráce pěti nemocnic je nyní také půjčka aktuálně volných finančních prostředků Pardubické krajské nemocnice nemocnicím ve Svitavách, Litomyšli a Chrudimi k vypořádání dlouhodobých závazků po splatnosti. Výše zápůjčky činí shodně 33,3 milionu korun.
Představenstva nemocnic také představila návrhy organizační struktury akciové společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Tu by měl řídit generální ředitel se dvěma náměstky (pro řízení a provoz nemocnice a pro zdravotní péči). Pět nemocnic bude tvořit úseky společnosti, které povedou jejich ředitelé. „Do poloviny září zasedne výběrová komise pro pozici generální ředitele. Kromě hejtmana a mé osoby v ní zasednou také nezávislí odborníci, například bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger nebo současný náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp,“ připomenul náměstek Línek.
 
Rekonstrukce ulice 17. listopadu začne 1. září

Pardubice (28. 8. 2014) – Práce na modernizaci silnice II/324 v Pardubicích se od 1. září přesunou na ulici 17. listopadu. Ta bude částečně uzavřena od podjezdu po křižovatku s Palackého ulicí. Projíždět budou moci automobily ve směru od Chrudimi, v opačném směru zůstane zachován pouze provoz městské hromadné dopravy. Částečná uzavírka potrvá do 12. října, následná úplná uzavírka pak do 2. listopadu. Modernizace silnice II/324 je součástí projektu Pardubického kraje za 53 milionů korun, hrazeného z 85 procent z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Řidiči budou uzavřený úsek objíždět po Sukově třídě, přes náměstí Republiky, ulicemi Karla IV., S. K. Neumanna a Pod Břízkami (stávající objízdná trasa z centra Pardubic směrem na Chrudim). Druhou možností je trasa přes ulici Palackého na silnici číslo I/37. Provoz městské hromadné dopravy a vozidel integrovaného záchranného systému bude v celém úseku bez větších omezení. Zastávka pro příměstské autobusy na ulici 17. listopadu se přesune před podjezd, k výjezdu z firmy Kávoviny.
Dokončení křižovatek o víkendu
O tomto víkendu, v sobotu 30. a v neděli 31. srpna, budou silničáři dokončovat rekonstrukci křižovatek na této silnici. Budou pokládat živičný povrch na křižovatce ulic Teplého a Jana Palacha, v podjezdu na třídě 17. listopadu a na křižovatce ulic 17. listopadu, Palackého a třída Míru. V tomto úseku proto bude zcela vyloučena veškerá doprava, včetně městské hromadné. Informaci o změnách v MHD najdete na stránkách Dopravního podniku města Pardubice na www.dpmp.cz.
 
Dětská centra investují do svého rozvoje  

Pardubice (28. 8. 2014) - Dětská centra ve Veské a ve Svitavách hospodaří velmi racionálně se svým provozním příspěvkem od Pardubického kraje. To jim letos umožnilo investovat také do vlastního rozvoje.
Radní Pardubického kraje dnes schválili financování dvou investic v těchto organizacích kraje. „Dětské centrum Veská plánuje pořízení potřebného devítimístného automobilu pro převážení klientů a chce také vybudovat zpevněné hřiště na míčové hry. K tomu využije jeden milion korun z provozního příspěvku,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Dětské centrum Svitavy připravilo vybudování dostavby rehabilitační ambulance pro děti na stávajících základech terasy. Jednopatrový objekt se zázemím bude napojen na hlavní budovu.
 
Evropský dům bude mít sídlo v budově kraje

Pardubice (28. 8. 2014) – Evropský dům, který by se měl stát centrálním příjmem pro žadatele o evropské dotace v regionech, bude s největší pravděpodobností sídlit přímo v prostorách Krajského úřadu Pardubického kraje. Kraj zareagoval na výzvu Ministerstva pro místní rozvoj České republiky a předložil mu nabídku na zajištění těchto prostor.
„Aktivně jsme při vyjednávání s ministerstvem tlačili na vznik Evropských domů v krajích, které žadatelům zpřehlední nový systém čerpání evropských fondů do roku 2020. Jsem přesvědčen, že takové místo bude mít jednoznačný přínos pro žadatele, neboť budou moci získat všechny potřebné informace na jednom místě pod jednou střechou,“ objasnil hejtman Martin Netolický a pokračoval: „Úředníci několika institucí nebudou rozmístěni po celých Pardubicích, neboť jsme zprostředkujícím subjektům nabídli prostory přímo v sídle kraje. Naší snahou je, aby občané nemuseli běhat od čerta k ďáblu, ale z jednoho místa vyřešili většinu svých požadavků.“
V rámci Evropského domu bude působit několik krajských poboček zprostředkujících subjektů jednotlivých operačních programů. „V případě Pardubického kraje se jedná o krajské pobočky Eurocentra, agentury CzechInvest, Úřadu Regionální rady NUTS II Severovýchod, Státního zemědělského intervenčního fondů a Státního fondu životního prostředí,“ vypočítal krajský radní zodpovědný za regionální rozvoj a evropské fondy Zdenek Křišťál.   
Náklady na provoz několika kanceláří a zasedacích místností by mělo v rámci nájemního vztahu pokrýt Ministerstvo pro místní rozvoj z Operačního programu Technická pomoc. „Očekáváme, že na náklady s tím spojené obdržíme od ministerstva přibližně tři až čtyři miliony korun,“ doplnil hejtman Netolický. Již v současnosti najdou občané v budovách Pardubického kraje například kanceláře Magistrátu města Pardubic, Destinační společnosti Východní Čechy, Regionální rozvojové agentury nebo Krajské hospodářské komory. Takto se jejich výčet ještě rozšíří.