Českotřebovský deník 205/20104 (31.8.)                               


Rozloučení s prázdninami na Lhotce uspořádali zdejší hasiči na svém tradičním areálu tedy na školní zahradě v sousedství hasičské zbrojnice. program byl zajímavý a byl nejen pro děti, byly zde i hasičské ukázky, vlastně celý inscenovaný poplach se zásahem hasičů a likvidací požáru  hořícího automobilu a ukázky jak vozidlo po nehodě také násilně otevřít a vysvobodit posádku.  O diváky nebyla nouze, viz fotografie:



Život tropí hlouposti a my to fotografujeme


Co dodat?  Třeba  jak ta silnice (na Andrlův chlum) „testuje vlastnosti živičného krytu s podílem gumy v náročných podmínkách této silnice, jako je zátěž při stoupání, prudké zatáčky a podobně, tedy asfaltového povrchu s vyššími protismykovými vlastnostmi za sucha a za mokra“ nebo nééé? A podívejte se na ten obrázek ... nebo je to jen nedůvěra k hotovému dílu?  Aby se tu nezávodilo? (Renčín)

 

Fotbalisté na divizní  na Letohrad nestačili


FK Česká Třebová - Letohrad  0 : 1  (divize). 

Příští týden  6.9. v 17.00 hraje FK v Ústí n.O.

Slatiňany - FK Česká Třebová B  7 : 3  (I.A třída)

FK Česká Třebová - Dvůr Králové  4 : 0 (dorost)

Kladrubské Polabí by se mohlo stát podobným lákadlem, jako Lednicko-Valtický areál

Pardubice/Kladruby nad Labem  (1. 9. 2014) – Při páteční návštěvě v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem se ministr kultury Daniel Herman spolu s 1. náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem seznámili s postupem prací na opravě této významné památky kraje. Dohodli se také, že chtějí společně usilovat o zápis historické krajiny hřebčína na seznam památek kulturního a přírodního dědictví UNESCO, tak jak se to podařilo například Lednicko-Valtickému areálu.
„V Pardubickém kraji máme dvě velké investice hrazené prostřednictvím  Integrovaného operačního programu z evropských fondů a státního rozpočtu – a to je Zámecké návrší v Litomyšli a Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem,“ připomenul Roman Línek. „Obě tato místa mají obrovský potenciál pro domácí i zahraniční cestovní ruch a jsem rád, že i v Kladrubech stihli na poslední chvíli 300milionovou dotaci přes všechny problémy uhájit.“
Práce na modernizaci hřebčína postupují podle harmonogramu i přesto, že jedna z firem konsorcia dodavatelů je v insolvenčním řízení. O postupu oprav se přesvědčil i ministr kultury: „Věřím, že management hřebčína si s problémy poradí a vše bude dokončeno podle plánu,“ konstatoval Daniel Herman.
V příštím roce tak přibude v kraji zcela ojedinělá atraktivní památka, která v sobě spojuje krásu ušlechtilých zvířat, soubor starobylých budov a historických stájí a v neposlední řadě také rozsáhlý krajinný park anglického typu. Právě tento komplexní areál má podle odborníků dobrou šanci uspět s žádostí o zápis na seznam památek UNESCO.
„Chov kladrubských koní má už statut Národní kulturní památky, těsně před zřízením je i Krajinná památková zóna Kladrubské Polabí a je zpracovaný i potřebný Management plán,“ říká náměstek Roman Línek. „Nyní je potřeba ještě ustavit přípravnou Radu světové kulturní památky a vypracovat nominační dokumentaci pro památky UNESCO. Celý proces může trvat tak dva až tři roky.“
Dobré zkušenosti z Lednicko-Valtického areálu, který status UNESCO získal a dnes je jednou z nejoblíbenějších destinací v Česku, ukazují, že v krajích je potřeba rozvíjet to, co je tam unikátní. Důležité je také umění nabídnout historické dědictví s určitou přidanou hodnotou  návštěvníkům. Takové možnosti v Kladrubech a okolí rozhodně jsou.