Českotřebovský deník  207/2014 (2.9.)                                  
Strategický plán města se dokončuje, schválí jej však až nové zastupitelstvo po volbách. 

Plán je v podstatě dokončen, v pondělí 8/9 jej projedná  rada města, ovšem jeho závěrečné schvalování přišlo do předvolebního období, díky takto nastaveným termínům v projektu. Na pořízení svého strategického plánu dostalo město dotaci.  Závěrečné schválení je však možné odložit, požádat o prodloužení termínu schválení, protože právě kolidující termín s komunálními volbami je  překážkou. Nebylo by třeba možné realizovat potřebné veřejné projednání strategického plánu, jak  by se u dlouhodobého dokumentu města slušelo.   Následující vývoj je tedy možné očekávat  takto: Rada města doporučí zastupitelstvu, aby na svém posledním jednání, které bude 22.9. 2014 dokument přímo neschvalovalo, ale postoupilo to nově zvolenému zastupitelstvu, které nastoupí po říjnových komunálních volbách. Než se  k projednání nového dokumentu dostane (bude třeba provést řadu zásadních administrativních i politických úkonů, sestavit radu města, komise a výbory), bude moci proběhnout veřejné projednání s autory strategického plánu na veřejném jednání. považuji to za správný postup, protože dokument je sice předložen k posouzení veřejnosti v elektronické podobě, ale  mnoho lidí nemá  přístup k internetu, není přece povinný a jednak ani formulacím a tabulkám v tomto plánu plně nerozumí. Proto bude dobré, když budou moci podat výklad přímo autoři plánu z brněnské konzultační firmy. (mm)

http://www.zpravodaj.probit.cz/2013/KRolnikdetail.jpg

To, že se rána zahojí, je jen zdání, v srdci bolest zůstává a vzpomínání.

Dne 6. 9. 2014 uplyne první rok od úmrtí pana Karla Rolníka.

Kdo jste ho znali, věnujte mu tichou vzpomínku.

                                                                                                                    přítelkyně Hana

Imatrikulace žáků gymnázia

V pondělí 12.9. se v malém sále Kulturního centra uskutečnila slavnostní imatrikulace nových žáků I. ročníku čtyřletého a osmiletého studia na našem gymnáziu, osobně jako v minulých letech. Do I. ročníku osmiletého gymnázia nastupuje 30 žáků a 25 žáků bude chodit do prvního ročníku čtyřletého studie.  Gymnázium tak obhájilo svou vynikající pověst a počet jeho žáků se proti předchozím letům zvyšuje. Podrobněji ve zvláštním článku.
 
12. ročník nohejbalového turnaje ve Svinné  


V sobotu 23.8.2014 se na hřištích ve Svinné konal 12.ročník nohejbalového turnaje o pohár obce Svinná.
Turnaje se zúčastnilo 12 družstev včetně dvou týmů z partnerského města Svit. V letošním roce nás trochu trápilo počasí, ale nakonec se podařilo turnaj dohrát.  Ve dvou skupinách po šesti družstvech se hrálo systémem každý s každým. Do vyřazovacích bojů postoupila čtyři družstva z každé skupiny. Ve vyrovnaném finále zvítězil Čtverec nad Stavitelstvím Trunec VM a po zásluze si letos odvezl pohár pro vítěze. V boji o 3.místo porazil Hasr družstvo Svitu 2.
Ceny na závěr turnaje předával starosta ČT pan Jaroslav Zedník.
Konečné pořadí:
   1. Čtverec
   2. Stavitelství Trunec VM
   3. Hasr
   4. Svit 2
   5. - 8. Kujebáci, Orvos,Svit 1, Zhoř
   9.-10. Garda UO, Zhoř
   11.-12. Bedla team Svinná, Lazaři
Děkuji všem za účast, sportovní výkony a věřím, že se ve Svinné strávili příjemnou sobotu.  Milan Dvořák
 
Děti z Lanškrouna oslavily nové Rákosníčkovo hřiště  
Poslední prázdninový víkend si děti z Lanškrouna užily jak se patří. Slavnostně se zde otvíralo zbrusu nové Rákosníčkovo hřiště, které místní vyhráli v hlasování společnosti Lidl. Na děti čekala spousta her, dárků, zábavy a především vystoupení Michala z Kouzelné školy. Rodiče a především jejich děti si přišli v sobotu 30. srpna užít zábavný den na nové dětské hřiště. O jeho výstavbu se zasloužili místí obyvatelé a lidé okolí, kteří pro město Lanškroun poslali v hlasování celkem 5 398 hlasů. „Jsem ráda, že se Lanškroun připojil k městům, ve kterých dělá radost dětem i jejich rodičům Rákosníčkovo hřiště. Věřím, že nápadité a bezpečné prvky budou sloužit k zábavě i rozvoji dětí dlouhá léta,“ uvedla starostka Lanškrouna Stanislava Švarcová.Na slavnostní otevření dorazil místostarosta Lanškrouna Zdeněk Baborák, který přebral symbolický klíč od dětského hřiště s logem pohádkového Rákosníčka. Hřiště vyrostlo v ulici Olbrachtova, v lokalitě, kde dětské hřiště chybělo. Těšila nás radost dětí, které dorazily ve velkém počtu a symbolicky tak oslavily konec prázdnin. Bylo příjemné sledovat, jak se děti z nového hřiště radují a to je pro nás ta největší odměna. Dokonce k nám přicházeli i rodiče a děkovali nám za nové hřiště. Děkujeme také městu Lanškroun za pomoc s realizací projektu a zejména obyvatelům, kteří pro hřiště hlasovali,“dodala koordinátorka projektu Rákosníčkova hřiště Anna Těžká.Hlasování o Rákosníčkova hřiště probíhalo v únoru a města byla rozdělena do kategorií dle počtu obyvatel. Rákosníčkovo hřiště v tomto roce získá celkem 20 měst po celé České republice. Společnost Lidl pokračuje v projektu Rákosníčkova hřiště již třetím rokem a do konce roku 2014 jich bude po celé ČR celkem 50.   Dětská hřiště se symbolem pohádkového Rákosníčka nabízí dětem k aktivnímu hraní velkou prolézačku, pískoviště, šikmou horolezeckou stěnu, lanovou překážku, nechybí kolotoč nebo různé druhy houpaček. Klidovou zónu doplňuje domeček a oplocené hřiště poskytuje dostatek laviček a zpevněnou plochu pro kočárky. Rákosníčkovo hřiště je určeno zejména dětem předškolního věku.