R 35 do obce Časy bude do roku 2018                                  

Dopravní problematika byla hlavním tématem včerejší návštěvy premiéra České republiky Bohuslava Sobotky v Pardubicích. Pozval ho hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Stěžejním bodem jednání byla kritická situace na silnici I/35 spojující Čechy s Moravou. Premiér přislíbil podporu státu jak při dostavbě rychlostní silnice R35, tak při bezpečnostních opatřeních na stávající silnici I/35.

„Jako hejtman jsem už nechtěl přihlížet zhoršující se bezpečnostní situaci na I/35 a proto jsem kontaktoval pana premiéra a ministra dopravy a jsem rád, že první opatření jsou prováděna už v letošním roce,“ sdělil hejtman Netolický. Stát ústy premiéra Sobotky přislíbil pro letošní i příští rok desetimilionovou dotaci, která by pomohla dalším nehodám zabránit. „Jsou to bezpečnostní prvky, nové dopravní značení a zvýraznění stávajícího dopravního značení a ostrůvků pro lepší bezpečnost chodců,“ představil chystaná bezpečnostní opatření premiér Sobotka s tím, že se připravují studie na nové dopravní značení v roce 2015 a zároveň zkapacitnění stávajících úseků, aby mohly být vyznačeny takzvané střídavé pruhy.

První dva úseky R35 budou do čtyř let

Podle premiéra Sobotky by se první dva úseky rychlostní silnice R35 v Pardubickém kraji mezi Opatovicemi nad Labem a Časy a mezi Časy a Ostrovem měly postavit v letech 2016 až 2018. Urychlení výstavby očekává od vyšších výkupních cen pozemků, které přináší už schválená novela zákona, a zlepšení přípravy staveb Ředitelstvím silnic a dálnic. „Dosavadní ceny vlastníky odrazovaly. Nová vláda je tady sedm měsíců a prosadili jsme zákon, který zvýší výkupní ceny. Kdyby tady ten zákon nebyl, tak nepostavíme R35 nikdy,“ konstatoval premiér. „V prvních dvou úsecích bylo pět set vlastníků pozemků a v loňském roce, než byla schválena nová legislativa, byl vykoupen jen jeden jediný,“ připomněl hejtman Martin Netolický.

Výstavba silice R35 je součástí programového prohlášení vlády. Měl by jí také napomoci připravovaný zákon o liniových stavbách. Zatím se dostavuje třetí patro křižovatky u Opatovic.

Bezpečnostní kampaň už od léta

Dosavadní silnice R35 je kvůli opravám dálnice D1 extrémně zatížena. Přibylo na ní i smrtelných dopravních nehod. Jen letos tu zemřelo už sedm lidí, stejně jako za celý loňský rok. Pardubický kraj proto v létě spustil kampaň, která má řidiče vést k bezpečné jízdě. Kraj inicioval změnu značení, které by až do vybudování R35 mělo přispět k plynulejší a bezpečnější jízdě. „Už v pondělí 15. září se začne na kritických úsecích objevovat nové vodorovné a svislé dopravní značení – značka bezpečný odstup, názorně upozorňující řidiče na bezpečnou vzdálenost mezi vozidly,“ informoval hejtman. Celé léto také řidiče na tuto problematiku upozorňuje deset osvětových billboardů na trase silnice I/35 a rozhlasové spoty v místních rozhlasových stanicích.

Pardubický kraj také projednal s Policií ČR nasazení zvláštní posádky na měření rychlosti na I/35 a hejtman se iniciativně dohodl se primátorkou Pardubic a starosty dalších velkých měst na trase, že se složí na obousměrný „chytrý“ radar, který předají policii pro tento úsek silnice.