Po stopách lyžařského génia Vladimíra Pácla                      
Článek v časopise NORDIC a nový televizní film

V prosincovém čísle časopisu pro běžecké lyžování NORDIC je dvoustrana, která je zcela věnovaná letošnímu dvojnásobnému výročí (90 let od narození a 10 let od úmrtí) českotřebovského emigranta a také lyžařského génia Vladimíra Pácla. Obě stránky jsem z obtahu naskenoval  bohužel jenom v černobílém provedení. V originále je článek k dispozici v aktuálním prosincovém čísle časopisu NORDIC na křídovém papíře samozřejmě s barevnými fotografiemi. Časopis NORDIC lze v České Třebové zakoupit v obchodě Sportisimo a také v řetězci GECO a RELAY.

Článek  mi současně umožňuje připomenout, že na Silvestra tedy 31. 12. 2014 uplyne právě deset let ode dne, kdy nemocný Vladimír Pácl v italském městečku Malé zemřel. Jeho památku jsme měli možnost v České Třebové uctít v září t.r., společně se členy italské delegace přátel Vladimíra Pácla (V Itálii  se ovšem říká "Pakl") jak z města Malé, tak i z celého "slunečního údolí" Val di Sole". Letošním výročí Vladimíra Pácla  byly inspirovány  v červenci t.r. v Malé a Ronzone  oslavy, zaměřené především na  sportovní disciplíny, které zde českotřebovský emigrant  uvedl do života.

O Vladimíru Páclovi nyní sportovní redakce České televize připravuje 15ti minutový dokument.  Jeden z natáčecích dnů bude realizován také v rodném městě Vladimíra Pácla - v České Třebové a to právě o nadcházející stříbrné neděli 14. prosince. Zájem České televize dále podtrhuje význam této osobnosti . Podle vysílacího plánu České televize by se pak měl tento dokument dostat do vysílání dne 13. ledna 2015.  

Velkou zásluhu na propagaci práce Vladimíra Pácla  i na tom, že  televize natočí uvedený videofilm má další Třebovák Dr. Josef Zavřel, který  se věnuje osobnosti Vladimíra Pácla již  více než dva roky a  na příští rok 2015 připravuje vydání publikace zachycující jeho význam, život a práci doma i v emigraci. S jeho pomocí také redaktorka Šárka Sudová dvoustranu v časopise NORDIC připravila.  (mm)

Fotokopie dvoustrany v časopise NORDIC