Letečtí modeláři v České Třebové

Pohled zvenčí od Václava Jeništy
 
Zná někdo z čtenářů Zpravodaje zkratky RCV2, nebo F3J? A víte, že ve Třebové můžete potkat nejen několik vítězů evropských šampionátů, ale i mistry světa v modelářském sportu „rádiem řízených větroňů“? Pokud patříte k těm, jejichž odpověď zněla „ne“, a současně ve Vás otázky vzbudily zájem o toto téma, pak mi dovolte odhalit Vám několik zajímavostí.
 
Narodil jsem se a vyrůstal v České Třebové. Jako žák školou povinný jsem v malé dílně Domu Svazarmu v Benátkách získal cenný dar, kdy mému volnému času dal náplň svět rádiem řízených modelů.
Pracovní příležitost mne před více jak 20 lety odvála na Moravu, ale kamarády vyznávající „rádiem řízený tichý let“ mám ve svém rodišti stále. Nejprve po rozpadu Svazarmu založili Leteckomodelářský klub (LMK), opustili naši původní dílnu, získali prostory pro létání na sportovní ploše Aeroklubu Česká Třebová, ale hlavně začali v kategoriích rádiem řízených větroňů doslova „dobývat svět“ – jména Jardy Tupce, Honzy Kohouta a Michala Vágnera začala naplňovat výsledkové listiny českých, evropských i světových soutěží kategorie rádiem řízených modelů větroňů a termín „třebovská ticholetecká mafie“ se stal součástí slovníku všech soutěžících v této kategorii v Čechách, na Moravě i na Slovensku.
Létá-li někdo na světové úrovni, pak po něm ostatní zanedlouho chtějí, aby i nějakou soutěž uspořádal – nejlépe například Mistrovství české republiky. A když jsem se na jedné takovéto soutěži se svými bývalými kolegy potkal, dostal jsem nabídku, kterou jsem nemohl odmítnout. Nabídku na spolupráci při organizaci vybraných akcí LMK Česká Třebová. V roce 2005 tak odstartovala dlouhá řada mistrovských soutěží rádiem řízených termických větroňů, jak v jednodušší národní kategorii, s označením RCV2, tak v kategorii mezinárodní, s označením F3J, které LMK Česká Třebová uspořádal, a na kterých jsem mohl organizačně participovat.
Větší popularitě mezi třebovskou veřejností brání bohužel to, že sportovní plocha „U Dvora“ nemá pro uspořádání soutěže pro 40 a více účastníků, která musí být díky svému rozsahu rozložena do dvou dnů, potřebné zázemí (místo na kemp, přípojku vody, sociální zařízení …) Proto byly všechny vícedenní soutěže nejprve směřovány na letišti Aeroklubu Letka Jehnědí, které bylo následně vystřídáno modelářským letištěm Sázava u Lanškrouna, kdy obě plochy disponují potřebným servisem, včetně dodávky teplé stravy. I když jsou obě lokality vzdálené jen několik minut autem od České Třebové, v rámci víkendové vycházky se už na takovouto soutěž Třebovák bohužel nedostane …
V letošním roce má parta LMK Česká Třebová pod vedením Aloise Hrabáčka za sebou nejen pořadatelství Mistrovství České republiky v kategorii RCV2, ale nově i jednu ze soutěží prestižního evropského poháru EURO Contest F5J, v kategorii elektroletů s výškoměrem, která byla za rok 2015 vyhlášena jako nejlépe organizovaná a nejpočetněji obsazená soutěž v Evropě! Členové týmu LMK dokáží spojit své vlastní sportovní zapojení na straně jedné s organizátorskou profesionalitou na straně druhé. Jirku Kadlece tak můžete spatřit jak na stupních vítězů, tak i jako hlavního šéfa časoměřičů, nebo Jakuba a Ivoše Lžíčařovi při vzájemné pomoci u soutěžního letu, i za počítačem při zpracování výsledků …
Vzhledem k mému působení na Moravě mohu činnost kamarádů z LMK Česká Třebové posuzovat s nadhledem „nezúčastněného“ a věřte, že slyšet od modelářů v jazycích snad všech zemí, co s naší malou republikou sousedí „… ti kluci ze Třebové to dělají dobře!“ je moc příjemné.

Václav  Jeništa

 

Více na webu leteckých modelářů LMK Česká Třebová  ZDE

Nejdete zde fotografie i výsledky soutěží F5J - Mistrovství ČR 2015 Česká Třebová - 21.9.2015 9:21:20