Tonda Kubica - Dukla Senica
To je můj obvyklý srdečný pozdrav - tak zdravím Toníka, když se potkáme. Dlouho jsme se neviděli, až dnes. Je to hlavně způsobeno tím, že bydlíme každý na jiném konci města. Mimo naše zájmové povídání o vzpírání, mně Tonda sdělil, že bude mít 75 let.
Připomněl jsem si dvanáctý den v dubnu 1966 po přistěhování do České Třebové. Jak jsem hned vykročil na Skálu mezi vzpěrače. Od té doby znám Kubicu a vím, co  všechno pro vzpírání v České Třebové udělal. Vím co vychoval borců a kolik jich skončilo právě jeho zásluhou v reprezentaci. Nechci záměrně nikoho jmenovat proto, že bych určitě na někoho zapomněl a to by mě velice mrzelo. Musím ale připomenout Františka Jakubce, který - ač tělesně postižený - byl prvním propagátorem tohoto sportu ve Třebové.
Vzpírání v našem městě skončilo před mnoha lety. Kolikrát jsem si pokládal otázku proč. Ve financích to určitě nebylo, vzpěrači jich zase nepotřebují tolik, jako jiné sporty. Myslím, že všechno je v lidech a v jejich nadšení a snaze se s něčím poctivě prát. Všude bohužel chybí Jakubcové a Kubicové.
Milý Toníku, díky, že jsi tenkrát byl a dlouho prosím tě ještě buď.
Protože jsem pořád ještě duší sportovec, vadí mě, když něco, co léta dobře funguje, najednou skončí.  V současné době má Česká Třebová problém v lyžování. Nemůžu pochopit, proč končí Pepa Kyncl a Jirka Kovář. Znám je oba dlouhá léta a vím co dokázali a co dovedou. Proč odcházejí vědí nejlépe lyžaři sami a sami budou muset jejich odchod vyřešit. Každý z nás je nahraditelný, někdo ale hůř.
Záměrně jsem spojil vzpírání a běžky,
aby něco fungovalo, je to vždycky těžký.
Kubica a Jakubec, Kovář, Kyncl nakonec.
Jenom hlupák, pitomec nepochopí celou věc.
Takoví musí mít úctu vždycky a to není kec.                                                                              Miloš Vávra
Fotografie:
Antonín Kubica přebírá v roce 2006 cenu města Kohout 2005 za dlouholetou práci pro sport v České Třebové