Českotřebovský deník  277/2015 (18/11)                               

AD: Dětské hřiště v lokalitě Křib


Skvělý nápad pro ty, co tam žijí a mají malé děti. Patřím mezi ně. Ale další mini hřiště, s několika herními prvky mi nestačí. Proč nevybudovat prostor, který bude dělat radost všem? Multifunkční dětské hřiště, kde se propojí svět  nejmenších i velkých dětí, nás dospělých, seniorů…další si dosaďte sami, psi zůstávají za plotem. Kde budou kvalitní herní prvky pro všechny věkové skupiny. Přidat ovál pro bruslaře a malé cyklisty, parkurové hřiště i hřiště na malou kopanou, skatepark a fitness hřiště pro seniory. Zázemí s občerstvením a sociálním zařízením  a třeba i vodní svět.

Vím o jedné lokalitě s kterou si město neví moc rady. Původně Park Benátky, nyní dopravní hřiště Benátky a proč nezkusit 3v1- park, dopravní hřiště a dětské hřiště Benátky? Vytvořit ojedinělý, nadčasový  komplex . Sport, relaxace, zábava na jednom místě.

Utopie? Možná, ale vedení města už několikrát dokázalo, že to jde. Máme sjezdovku, zimní stadión, městské muzeum, dopravní terminál a spousty menších povedených věcí.

Takže já, sama za sebe se těším, až si jednou budeme dávat sraz na Hřišti. A do té doby, budu objíždět okolní dětská hřiště a věřit, že se to hne. Linda Vavřinová


Schola u sv. Prokopa v Dlouhé Třebové srdečně zve na jubilejní 25. adventní koncert.
Koncert se koná v neděli 20. prosince 2015 v 16:00 hod. v kostele sv. Prokopa.
Účinkují: Schola u sv. Prokopa, českotřebovský pěvecký sbor Bendl a orchestr ZUŠ Decapoda z Ústí nad Orlicí. V programu mimo jiné zazní Česká mše vánoční J. J. Ryby. Vstupné dobrovolné.

Mladý chemik na Nádražce

Ve čtvrtek 12. 11. 2015 na naší škole proběhlo školní kolo celostátní soutěže Hledáme nejlepšího mladého chemika roku 2015 – 2016. Tři nejúspěšnější řešitelky – A. Faltová, D. Blažková a P. Milkovičová – se 09. 12. 2015 zúčastní regionálního kola v Pardubicích. Mgr. R. Stará.
 
Ukončení stavby s názvem Zvýšení kapacity trati Týniště n. O. - Častolovice - Solnice

SŽDC uzavřela další investiční akci do železniční infrastruktury v Pardubickém kraji - 1. část rekonstrukce nástupišť žst. Týniště nad Orlicí. Hodnocení  ukončené akce proběhne 25. listopadu 2015  v Pardubicích.
 
Zemřela Jindřiška Řadová 

Všem přátelům a známým chceme sdělit, že v Mariánských Lázních zemřela českotřebovská rodačka paní Jindřiška Řadová, rozená Šmídová. Odešla v kruhu rodinném dne 15. listopadu ve věku 71 let po krátké nemoci. Na přání zesnulé budou její ostatky uloženy v rodinné hrobce v České Třebové. Za tichou vzpomínku děkují Hana Kavická, sestra, Lada Boušová, dcera.
 
Putování za světýlky v Kozlově 

Osvědčená akce se v Kozlově konala podvečer 8. listopadu. Lampionový průvod pro děti připravila v Kozlově parta mladých v pořadí už počtvrté. Na místním hřišti se před akcí sešlo 35 dětí se svým doprovodem, rodiči, ale také s babičkami. Vydaly se s rozsvícenými lampióny po Kozlově a po cestě potkávaly světýlka (rozsvícené velké skleněné lahve upravené jako vyřezávané dýně). U těchto světýlek se vždy zastavily a plnily jednoduché úkoly. Cíl průvodu byl u místní kapličky. její okolí bylo osvětleno svíčkami a prskavkami Za svoji účast na akci děti dostaly malé sladkosti a na památku také diplom. Na úplný závěr se přítomní rozloučili malým ohňostrojem a rozešli se plni nových dojmů do svých domovů. Všem, kteří se na zdaru této akce podíleli, patří poděkování. Spokojené děti.
Římskokatolická farnost - děkanství Česká Třebová
vás zve na rorátní bohoslužby v rotundě svaté Kateřiny v České Třebové.
Bohoslužby se konají v sobotu 5.12., 12.12. a 19.12.
vždy od 7.00 hod ráno.

Festival her a hraček pro malé i velké již brzy v Pardubicích

Palác Pardubice bude ve dnech 27. a 28. listopadu 2015 hostit již druhý ročník Festivalu her a hraček pro malé i velké. Na festivalu se představí více než 25 firem, které zde budou prezentovat své výrobky. Festival her a hraček pro malé má v podtitulu heslo: Přijďte si hračky před nákupem vyzkoušet! „ V předvánočním čase lidé více než kdy jindy nakupují hračky a hry pro své blízké. Co se ale skrývá v zabalené krabici, to se dá někdy jen těžko odhadnout. Tato skutečnost nás inspirovala, a tak vznikl Festival her a hraček pro malé i velké,“ říká Adéla Trávníčková z pořádající agentury Parexpo a dodává: „Návštěvníci festivalu budou mít možnost, aby si každou hru nebo hračku vyzkoušeli a pohráli si s ní. Teprve pak se rozhodnou, zda si hračku koupí. V každém případě nebudou kupovat, jak se říká, zajíce v pytli.“
Festival se bude pojat jako klasická výstava, ale nebude chybět ani bohatý doprovodný program. V něm děti předvedou své umění děti v oboru hudebním nebo tanečním, pohádkou pro děti se představí loutkové divadlo a těšit se můžete i na přednášku o Vesmírné fyzice nejen pro děti, ale i dospělé. Na festivalu bude i několik tvořivých a kreativních dílen, kde si budou moci návštěvníci vytvořit například hrad z papírové stavebnice nebo si vyrobit své vlastní razítko. Nepřeberné množství hlavolamů zase potrápí mozkové závity. K vidění budou i chytré hračky a různé didaktické pomůcky a mnoho dalšího.
Partnery akce jsou, kromě jiných, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Dům dětí a mládeže ALFA Pardubice, Dům dětí a mládeže Hradec Králové a Dům dětí a mládeže Chrudim. „Na loňský ročník se přišlo podívat téměř 3 000 návštěvníků a já věřím, že letos jich bude mnohem více. Tímto všechny zvu a těším se na shledanou na festivalu,“ uzavírá Adéla Trávníčková.
Zlatý Ámos může být také z Pardubického kraje. Nominujte své oblíbené učitele

Žáci základních škol a studenti škol středních mohou již po třiadvacáté nominovat své oblíbené kantory do populární ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos 2016. V případě nominace minimálně tří učitelů z Pardubického kraje bude vyhlášen také Krajský Ámos 2016. Nominační kolo končí 31. prosince.
„V našem kraji máme celou řadu šikovných kantorů, kteří si ocenění zcela jistě zaslouží. Doufám také, že si jako kraj napravíme reputaci, jelikož v minulých letech jsme mnoho kandidátů do soutěže nevyslali. Soutěž je skvělou příležitostí pro prezentaci nejen jednotlivých kantorů, ale také celé školy a kraje,“ uvedla Jana Pernicová, náměstkyně hejtmana pro oblast školství.
Přihlásit svou paní učitelku nebo svého pana učitele do Zlatého Ámose není složité. Do on-line přihlášky, kterou najdete na www.zlatyamos.cz, je potřeba napsat stručnou charakteristiku nominovaného, popsat jednu společně prožitou příhodu a připojit naskenovaný formulář s podpisy sta osob, které s nominací souhlasí.
V lednu a v únoru 2016 proběhnou regionální kola. V nich musí žáci a studenti před porotou vtipně a originálně vysvětlit, proč svou učitelku nebo učitele nominovali. Kdo zvládne regionální kolo, postupuje do semifinále, ve kterém se rozhodne o šestici kandidátů na titul Zlatý Ámos. A v pátek 18. března 2016 se ve veřejném klání rozhodne, kdo převezme korunu a žezlo nejoblíbenějšího učitele České republiky ve školním roce 2015/2016.
Jak už se stalo v posledních ročnících tradicí, Ámosů bude koncem března příštího roku víc. Tradičně dospělá porota vybere Zlatého Ámose, dětská porota zvolí Dětského Ámose a prostřednictvím SMS může každý ovlivnit nositele titulu Ámos sympaťák. Kromě toho Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ocení Ámose češtináře, ČEZ - zlatý partner ankety, vybere Ámose fyzikáře a Unipetrol - stříbrný partner, pak Ámose chemikáře.