Českotřebovský deník 26/2015 (5.2.)                                    
Projekt „Společně za úsměv“ podpořil Charitu a domácí hospic

Obchodní družstvo Konzum Ústí n.Orl. a jeho zákazníci podpořili mezi téměř třiceti neziskovými organizacemi v regionu i Oblastní charitu Ústí n.O. Díky projektu „Společně za úsměv“ získala Kč 14.441,- na pořízení injekčního dávkovače léků.
Zákazníci prodejen Konzumu přispěli prostřednictvím 30Kč kuponu regionálním neziskovým organizacím, a Oblastní charita Ústí n.O. tak mohla zakoupit injekční dávkovač léků pro potřeby domácí hospicové péče. Tato zdravotnická pomůcka umožňuje kontinuální podávání léků, a zmírňuje tak bolesti zejména u onkologicky nemocných pacientů.
Služba domácí hospicové péče umožňuje těžce nemocným pacientům strávit poslední dny života doma, v kruhu svých blízkých. Speciálně vyškolené zdravotní sestry pracují s přesvědčením, že poslední dny každého člověka jsou vzácné a zasluhují ten nejlepší přístup. Prvořadým faktem je specializovaná profesionální zdravotní péče o pacienty, (např. infuze, cévkování, kyslíková terapie, pomoc při tlumení bolesti, peritoneální dialýza atd.) Domácí hospic poskytuje dále sociálně-právní, psychologickou nebo duchovní podporu  pacientovi i jeho rodině. Služba působí v Ústí nad Orlicí, České Třebové, Chocni, Letohradě, Lanškrouně a okolí těchto měst.
Děkujeme všem, kdo přispěli na účel Oblastní charity Ústí nad Orlicí. Děkujeme obchodnímu družstvu Konzum Ústí n.O. za organizaci a přínos celé akce. Děkujeme vedení Konzumu za filozofii tohoto  projektu - zainteresovat své zákazníky na vědomí zodpovědnosti a sounáležitosti.
Iva Marková, Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Na Kopečku 356, Letohrad,  www.uo.charita.cz,  tel. 734 769 713
 
TK Česká Třebová informuje 

Adriana Kovářová přebornicí východočeské oblast ve dvouhře i čtyřhře!!! Jáchym Typl bronzový ve dvouhře a stříbrný ve čtyřhře, Jan Šrajer bronzový ve čtyřhře. Všem našim medailistům gratulujeme!
V termínu 24-25. ledna byl náš klub pověřen uspořádáním halového oblastního přeboru starších žákyň, kterého se zúčastnilo 17 hráček. Vítězkou ve dvouhře se k naší radosti stala domácí Adriana Kovářová, která ve finále zvítězila nad Adélou Dörrevou (T-C DTJ Hradec Králové) 6/4, 6/3. Vítězství zopakovala i ve čtyřhře kde ve finále zvítězila, se svou spoluhráčkou Veronikou Kulhavou (T-C DTJ Hradec Králové), nad dvojicí Hana Bezdíčková (DTK Skuteč) - Klára Lamiová (Lázně Bělohrad) 7/6, 6/4. Adrianu nezastihly přebory v nejlepší formě a ani sama nebyla se svými výkony spokojena. Přesto v průbehu přeborů neztratila ani set, což svědčí o její vysoké výkonnosti a zaslouženě si vítězstvím zajistila postup na Halové mistrovství České republiky.
Hejtman Netolický: Centrální příjmy jsou prioritou krajského zdravotnictví 

Po úspěšně zvládnuté fúzi a vzniku společnosti Nemocnice Pardubického kraje a. s., která byla předpokladem pro rozvoj celého systému krajského zdravotnictví, přichází nyní na řadu také problematika investic do rozvoje akutní péče. Proto je dle mého názoru nezbytné vybudovat centrální příjmy v jednotlivých zdravotnických zařízeních. Moderní zdravotnictví je nastaveno tak, že na centrální příjem je dovezen pacient, který je poté vyšetřen odborným lékařem a nemusí složitým způsobem vyhledávat příslušný příjem na jednotlivých odděleních. Domnívám se, že centrální příjmy budou také významné z hlediska nakládání s lidskými zdroji, protože budou znamenat mnohem efektivnější využití lékařů, zdravotnického, ale i obslužného personálu. Jejich vybudování přinese potřebný impuls pro další rozvoj, který potřebují zejména pavilonové nemocnice, tedy Pardubice a Ústí nad Orlicí.
Pro Pardubický kraj bude určitě úspěchem, pokud se podaří projekt dokončit do roku 2020. Jedná se o střednědobý dosažitelný horizont, avšak záležet bude samozřejmě na systému financování, jelikož investice dosahují nemalých částek. V Pardubicích se odhadují náklady řádově na půl miliardy až miliardu korun. V Ústí nad Orlicí je to přibližně 200 milionů korun. V dalších nemocnicích by stačila pouze úprava stávajících prostor a jednotlivé investiční náklady by dosahovaly desítek milionů korun. Z evropských fondů na takovéto investice prostředky již nebudou a v rámci předchozího programového období 2007 – 2013 jsme žádali o finance na obnovu přístrojového vybavení, technologií, ale především také na investice do zcela zanedbaných nemocničních budov. Když se podíváme na jejich stav před pěti šesti lety a dnes, tak lze konstatovat, že velká část problémů byla vyřešena, a nyní můžeme uvažovat o dalších investicích, které naše zdravotnictví nezbytně potřebuje. Domnívám se, že vzhledem k očekávanému zlepšení hospodaření v rámci fúzované společnosti Nemocnice Pardubického kraje, lze předpokládat, že prostředky, které byly v minulosti projídány v rámci sanace provozních ztrát, budou moci být investovány například právě do centrálních příjmů.
Plán na jejich vybudování sice přesahuje volební období stávající krajské samosprávy, ale domnívám se, že kdokoliv, kdo nastoupí v roce 2016 do krajské rady a bude mít na starosti zdravotnictví, bude pokračovat v započatých plánech. Pro nás je v současnosti prioritou příprava projektové dokumentace a zvážení veškerých způsobů financování.
Centrální příjmy v nemocnicích na území kraje pro nás nejsou pouze snem, který by měl zůstat na papíře. Je to jasná priorita v oblasti zdravotnictví do roku 2020.

 

Hejtman Netolický podporuje výstavbu polygonu ve Vysokém Mýtě

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil ve čtvrtek výrobní závod společnosti IVECO ve Vysokém Mýtě. Při setkání s vedením si prohlédl nejen výrobní halu, ale byl informován také o plánu na výstavbu zkušebního polygonu.
„Společnost IVECO dlouhodobě sleduji a jsem velice rád, že se jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů v kraji nachází opět ve skvělé ekonomické kondici,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Plán na výstavbu zkušebního polygonu jednoznačně podporuji. Osobně jsem měl možnost navštívit mnohem větší polygon jednoho švédského výrobce a mohu říci, že se jedná o výborný servis pro případné zájemce. Doufám, že se nám ve spolupráci s městem a dalšími subjekty podaří najít řešení, aby mohl být projekt realizován,“ dodal Martin Netolický.
Ten si ve Vysokém Mýtě prohlédl tovární halu a diskutoval také s vedením společnosti, a to například o možnostech podpory domácích výrobců při zadávání veřejných zakázek. „Je mi velice líto, že systém veřejných zakázek je nastavený tak, že nelze zohlednit a upřednostnit kritérium českých výrobců. Například ve Francii taková možnost existuje a bylo by dobré, abychom zvážili její zavedení i v České republice,“ přiblížil problematiku hejtman Netolický.  Uvedl také, že kraj, i přesto, že je zadavatelem autobusové dopravy, nemůže dopravcům určovat, jaká vozidla nakoupit a nasadit do provozu.
Mezinárodní přehlídka saunových ceremoniálů přivítá 40 soutěžících

Třetí ročník SaunaFestu již nyní překonává rekordy. Třídenní svátek všech fanoušků zážitkového saunování přivítá soutěžící ze 13 zemí a proběhne kolem 60 saunových ceremoniálů.
Zážitkové saunování, saunové ceremoniály, divadlo, animace, saunová show - to jsou pojmy, které popisují přibližně desetiminutové představení v sauně, během nějž návštěvníci ucítí vonné esence, horké proudy vzduchu rozháněného ručníkem, to vše za doprovodu hudby a světelných efektů. A právě v provedení těchto ceremoniálů proběhnou během SaunaFestu dvě soutěže. Velká cena ČR v saunových ceremoniálech a také Oficiální mistrovství ČR v saunových ceremoniálech - kvalifikace na Mistrovství světa.
SaunaFest 2015 se uskuteční v Cedrus Spa u Pardubic ve dnech 13. - 15. února. Kromě soutěžních ceremoniálů je připravena také řada doprovodných programů jako je hammam, saunové masáže, metličkování nebo hitparáda vonných esencí.
"Zážitkové saunování se jakožto aktuální trend ve světě wellness objevuje stále častěji v nabídce hotelových a wellness resortů a proto je akce vhodná i pro inspiraci hotelových a wellness manažerů," říká saunový mág Pavel Hofrichter, hlavní organizátor SaunaFestu a odborník na zážitkové saunování, který se také věnuje školení saunových animátorů a organizaci řady saunových eventů.
Soutěžící saunéři patří mezi ty nejlepší v ČR a právě oni předvedou své pojetí zážitkového saunování v oficiálním Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech. Jde prakticky o desetiminutové divadlo v sauně, příběh doprovázený hudbou a světelnými efekty, při němž saunér polévá kameny na kamnech vodou s vonnou esencí a následně horký vzduch rozvíří. Nejen odborná porota, ale i samotní návštěvníci následně hodnotí jak celkové provedení, tak vhodnost vybraných vonných esencí nebo komunikaci saunéra s návštěvníky. Výherce českého mistrovství čeká cesta na mistrovství světa a další zahraniční soutěže. Vítěz pak získá zájezd jachtou Silva podél Chorvatských ostrovů od CK Natur Travel a další hodnotné ceny.
V rámci SaunaFestu proběhne také druhá, mezinárodní soutěž – Velká cena ČR v saunových ceremoniálech. V ní se čeští saunéři utkají o přízeň poroty s těmi nejlepšími saunéry z různých koutů světa. SaunaFest se za krátkou dobu své existence stal jednou z nejprestižnějších evropských saunových událostí. Provozovatelé saun a wellness resortů vidí v SaunaFestu obrovskou inspiraci a možnost spatřit světovou špičku v saunových animacích na jednom místě.