Vladimír Velebný, majitel společnosti holding Contipro získal titul
EY Podnikatel roku 2014 Pardubického kraje

Vladimír Velebný, majitel společnosti holding Contipro zvítězil v soutěži EY Podnikatel roku 2014 Pardubického kraje, kterou organizuje společnost EY za podpory Martina Netolického, hejtmana Pardubického kraje. Vladimír Velebný porotu okouzlil celým svým podnikatelským příběhem. Jako vědec-podnikatel začínal před pětadvaceti lety doslova na zelené louce a nyní jeho kyselina hyaluronová dobývá svět. O možnost pracovat ve výzkumu Contipra v Dolní Dobrouči žádají odborníci ze všech světadílů. K tomu Vladimír Velebný významně podporuje vzdělávání dětí a mládeže, např. prostřednictvím programu FYBICH (Fyzika, Biologie, Chemie) nebo Institutu Contipro. Posledním vítězem regionálního kola v Pardubickém kraji se stal v roce 2011 Miroslav Pavlas, předseda představenstva KOVOLIS HEDVIKOV a.s.
 
Letošní ročník soutěže EY Podnikatel roku se nese v duchu motta „Klíčové je mít odvahu“, která je pro úspěch v podnikání důležitá. Na otázku, co považuje za klíčové pro úspěch v podnikání, odpovídá Vladimír Velebný: „Klíčové je udělat si analýzu trhu, mít stěžejní business, který nás živí, a odvahu zrealizovat své plány a sny.”
Pardubický kraj má pro Vladimíra Velebného velký význam: “My si myslíme, že firma by se k regionu, v němž působí, měla chovat odpovědně. Takže my tomuto regionu (od Žamberku po Ústí nad Orlicí) přejeme a chceme, aby to byl region, ze kterého nebude odcházet to nejcennější – nadaní lidé. Tady vyrůstají na středních školách talentovaní mladí lidé, kteří odcházejí do Prahy a už se nevrací. Je nutné provázat dobrý vzdělávací systém s nabídkou kvalitních pracovních míst. To bychom tomu regionu měli odevzdat. V Žamberku máme naši mateřskou školku, chystáme tu otevření své základní školy zaměřené na přírodní a technické vědy a následovat by měla i jedna třída na gymnáziu, zaměřená na přírodní a technické vědy.
Získání trofeje pro vítěze soutěže EY Podnikatel roku Pardubického kraje Vladimír Velebný okomentoval: „Mé pocity jsou fantastické. Toto ocenění jsem nečekal. Chtěl bych poděkovat své rodině, spolupracovníkům a všem ostatním.“
Už patnáct let pomáhá soutěž EY Podnikatel roku nacházet podnikatele, kteří jsou vzorem a inspirací pro ostatní. Letošní jubilejní ročník není výjimkou. Opět se potvrdilo, že v Česku je spousta vynikajících podnikatelů, kteří mají smělé plány, umí je uvést v život, prosadit se v silné konkurenci, motivovat lidi kolem sebe a dát jim práci. Většina z nich uvádí, že klíčem k jejich úspěchu byla vždy především odvaha, skvělí lidé a pokora“, říká Magdalena Souček a dodává: „Představovat veřejnosti ty, kteří podnikají slušně a poctivě, je nesmírně důležité. Těší mě, že i letos soutěž EY Podnikatel roku přináší jedinečné podnikatelské příběhy, které mohou být příkladem a motivací pro ostatní a které potvrzují, že velkého úspěchu lze dosáhnout i při dodržování pravidel fair play,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.
 „Společnost Contipro je významným zaměstnavatelem nejen v regionu, ale i v rámci celého Pardubického kraje. Přístup pana Velebného k zaměstnancům je svým způsobem unikátní, a proto jsem za jeho vítězství rád. Měl jsem možnost seznámit se s jeho dalšími projekty, které obsahují plány na otevření základní školy se zaměřením na přírodní vědy. Za podobné vize jsme v kraji velice rádi a doufám, že současné nadšení panu Velebnému vydrží i do dalších let,“ uvedl Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje.
Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2014 České republiky bude, spolu s vítězi v dalších kategoriích, vyhlášeno 3. března 2015 v Praze. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční 2. června 2015 v Monte Carlu.
Partnery soutěže jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize. Soutěž spoluorganizuje deník MF DNES a iDNES.cz. Spoluorganizátorem soutěže EY Společensky prospěšný podnikatel roku je společnost RSBC. Soutěž podporují agentura CzechInvest a sdružení TUESDAY Business Network. Mediálními partnery jsou magazín Forbes, týdeník Euro a Český rozhlas Radiožurnál. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky a s podporou hejtmana Pardubického kraje.
 
Profil vítěze: Vladimír Velebný, majitel společnosti Contipro Pharma a.s. 

„Klíčové je udělat si analýzu trhu, mít core business a odvahu to zrealizovat.“
Podle zakladatele firmy Contipro Group Vladimíra Velebného je podstatné nenechat se jen unášet nápady, ale mít vždy pevný základ. Core byznys, který vás uživí. Svoje podnikání postavil na kyselině hyaluronové. O jejím obrovském potenciálu pro farmakologické, kosmetické a další využití byl přesvědčený už v osmdesátých letech, kdy pracoval na lékařské fakultě, takže svůj podnik rozjel hned, jak to bylo po revoluci možné. Začínal postupně, prakticky bez peněz. Nejprve se vrhl na výrobu sportovní výživy, kterou bylo možné připravovat v jednoduchých podmínkách, bez speciálního vybavení. To, co vyrobil na obyčejném kuchyňském robotu, prodal a z uspořených peněz si pronajal první laboratoř a rozjel výrobu.
Dnes je Contipro, které sídlí v Dolní Dobrouči u Ústí nad Orlicí, jedním ze světových lídrů v oblasti výzkumu a výroby kyseliny hyaluronové, vlastní na 70 světových patentů. Holding, jehož součástí je Contipro Group, má konsolidované tržby 425 milionů korun. Vladimír Velebný zaměstnává 250 lidí, z toho více než třetinu představují výzkumníci. Aby si je udržel, snaží se jim vytvořit maximálně komfortní zázemí, které staví na důvěře. Tento přístup se mu prý vyplácí. Jeho zaměstnanci tak mají například možnost pracovat v době, která jim vyhovuje, kdykoliv mezi 6. a 22. hodinou, pracovat mohou i z domova. Velebný, jehož jedním z podnikatelských vzorů je Tomáš Baťa, pro své lidi postavil už dva bytové domy. Díky tomu se mu daří přitáhnout a udržet si špičkové odborníky, kteří jsou dnes součástí týmu složeného z osmi národností.
Vladimír Velebný se také aktivně angažuje v regionu. V Žamberku provozuje bez dotací vlastní mateřskou školku, chystá tu otevření své základní školy zaměřené na přírodní a technické vědy a následovat by měla i jedna třída na gymnáziu, zaměřená na přírodní a technické vědy. Jako výkonná ředitelka pracuje v Contipro také jeho žena, se kterou vychovávají malého syna. Jeho velkým koníčkem, kterému se věnuje, když to jde, je sbírání minerálů.
 
Složení poroty soutěže EY Podnikatel roku 2014 

·         Jiří Hlavatý, předseda poroty, JUTA, EY Podnikatel roku 2013
·         František Piškanin, HOPI, Podnikatel roku 2012
·         Jannis Samaras, Kofola, Podnikatel roku 2011
·         Eduard Kučera, AVAST Software, Podnikatel roku 2009
·         Vladimír Kovář, Unicorn, Podnikatel roku 2008
·         Pavel Juříček, BRANO GROUP, Podnikatel roku 2006
·         Zbyněk Frolík, LINET, Podnikatel roku 2003
·         Petr Šmída, investor, ENERN
·         Tomáš Ventura, zástupce šéfredaktora, iDNES.cz
·         Michal Půr, šéfredaktor Euro
·         Petr Šimůnek, šéfredaktor Forbes
 
O soutěži EY Podnikatel roku  

EY Podnikatel roku je nejprestižnější světová soutěž podnikatelů, která vzdává hold výjimečným osobnostem.
Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé, začínající podnikatele. Soutěž EY Podnikatel roku je koncipována jako mezinárodní, proto jsou kritéria, podle nichž jsou posuzováni jednotliví účastníci, v každé zemi srovnatelná. V současné době se jako jediná světově uznávaná soutěž svého druhu pravidelně vyhlašuje téměř v 60 zemích na šesti kontinentech. Podrobnější informace naleznete na www.podnikatelroku.cz
O EY
EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.
Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky www. ey.com/CZ.