V MŠ U stadionu vaří zdravě                                                
V Mateřské škole U Stadionu v České Třebové tento týden servírují ke svačině třeba kváskový chléb nebo salát s cizrnou, k obědu pak vepřové žebírko, pohankové rizoto s králičím masem či zeleninové placičky s kefírem. Před dvaceti lety vypadalo tamní menu jinak - jednoduše - smažený květák, vepřové v mrkvi, chleba namazaný na několik způsobů. Srovnání se dá udělat díky obsáhlému almanachu českého školního stravování, který vyšel loni.... Najdeme zde také řadu fotografií srovnávajících podmínky pro práci v desítkách mateřských škol v celé republice, také U stadionu v České Třebové nebo také v bývalé MŠ Podbranská. 
"Ve školce vaří opravdu velmi zdravě a přitom chutně, děti jsou spokojené a rodiče samozřejmě také...... nevěřila bych, že děti budou jíst cizrnovou pomazánku, salát z červené řepy a podobné speciality.....ale ony jedí, jen se to zkrátka musí umět připravit," říká Lenka Bezděková. "Pro nás rodiče školka pořádá různé odpolední akce a to vždy kuchařky připraví nějaké speciality na ochutnání, aby i rodiče mohli ochutnat, jak se jejich děti stravují. A jsou to věci opravdu výborné. Oceňujeme, že se ve školce o zdravou výživu zajímají a neberou stravování dětí jako nutnou součást provozu," dodává paní Bezděková. Zdravého způsobu stravování v této školce si nedávno všiml také deník Hospodářské noviny ve své tištěné i elektronické verzi a dává školku za vzor.
Chtěl jsem se o všem přesvědčit  na vlastní oči. Při neohlášené návštěvě ve školce jsem získal další zajímavé informace, které stojí za zaznamenání. Jak jsem při rozhovoru s ředitelkou školy Ludmilou. Pechancovou zjistil, tak zdaleka nejde jen o stravování, ale celkovou výchovu ke zdravému životnímu stylu. V tomto smyslu je upraven i školní vzdělávací program. Školka pravidelně spolupracuje s Ekocentrem Paleta, získala certifikát Ekologická škola II. stupně a během let se z ní stala dokonce i ukázková školka, kam jezdí na exkurzi ředitelky mateřských škol z celého Pardubického kraje .
"Kuchařky, vedoucí stravování a 4 učitelky MŠ U Stadionu prošly vzdělávacím programem "Zdraví na talíři"-  cesta ke zdravějšímu školnímu stravování již v roce 2013. Zde se ukázalo, že 90% toho, co bylo obsahem kurzu je  již zahrnuto v denní praxi naší jídelny. Školení, které probíhá v ekocentru Oucmanice zahrnuje pravidelně i exkurze  (např. biofarma Sasov u Jihlavy a také do vzorových školek. Dříve se jezdilo do Chrudimi, nyní jezdí do naší školní jídelny," říká ředitelka školy Ludmila Pechancová
Ještě se ptám, odkud získává školka  kvalitní potraviny či biopotraviny.  "Tak zmíněný kváskový chléb  nám vozí pekař z Radiměře (pokud vím, tak má za cíl otevřít ve Třebové prodejnu), kupujeme bylinkové čaje, mošty, čerstvé máslo – ne Floru, Ramu,  maso kupujeme v ZD Sloupnice a ve Vračovicích. Vaříme ze základních potravin a na jídelníčku najdete množství zeleniny a ovoce. Poděkování patří kuchařkám, které neúnavně vymýšlí stále nové recepty a úpravy potravin, aby byla strava pro děti rozmanitá, chutná  a pěkná pro oči. Využíváme služby dealerů zdravé výživy, kteří se také účastní odpoledních akcí pro rodiče. Bílé pečivo zařazujeme do jídelníčku spíše výjimečně,"  dodává ředitelka školy.
Právě se vše připravovalo k vydávání oběda. Na jídelníčku byla zeleninová polévka s kuskusem a špagety s kuřecím masem a brokolicí se sýrovou omáčkou a jablečný mošt. Uvádím několik fotografií....  Dobrou chuť!  (mm)
 



  • Několik "českotřebovských" stránek z almanachu českého školního stravování 2014