Českotřebovský deník 115/2015 (21.5.)                                  
Návštěva studentů na Krajském úřadě Pardubického kraje

V pondělí 11. května navštívili studenti sexty a druhého ročníku gymnázia krajský úřad v Pardubicích, kde se jich ujal sám hejtman Martin Netolický. Nejprve jim v sále zastupitelstva vysvětlil samotné fungování státní správy a samosprávy, pak kladl studentům i dotazy. Ti se nejdříve báli odpovídat, ale postupem času byli stále více hovorní.
Poté již dal hejtman prostor studentům, aby se ho ptali na věci, které je zajímají. Kromě běžných otázek tu padla například i ta, zda se zúčastní GulášFestu v Přívratu. Obecně ale zajímaly studenty hlavně informace z oblasti školství, například hejtmanův názor na státní maturity.
Po besedě hejtman ještě provedl studenty několika prostorami krajského úřadu, ukázal jim např. svou kancelář nebo návštěvní místnost. Na konci zástupci obou tříd předali hejtmanovi dary a poděkovali mu za jeho ochotu. 
                                                                                                                                                               Jan Beran, 6.A
Taneční škola Knířovi informuje – červen 2015

Na 13. 6. 2015  jsme do České Třebové pozvali hvězdu tanečního sportu Martina Dvořáka – několikanásobného mistra ČR ve společenských tancích. Vyučovat se bude romantický Waltz. Výuka začíná v 10 hodin ve velké tělocvičně ZŠ Ústecká.
Každé úterý probíhá tančírna, kde si můžete zopakovat své taneční umění.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo na Facebooku (Taneční škola Knířovi), případně na telefonu 606 223 070.

Srdečně zvu všechny kdo mají zájem dozvědět se novinky z luxusního francouzského ošetření, popovídat si o zdravém životním stylu a využít možnosti nákupu kosmetických produktů pro dnešní den s velmi výhodnou cenou.

Firma Decléor - Paris věnovala dárek ke každému nákupu poukazů kosmetického ošetření, masáží, kosmetických produktů ve formě celodenního balíčku kosmetické péče. Těším se na vás ! 

Táňa Řeháková Víta Nejedlého 1199  Česká Třebova

ZO ČSOP Zlatá studánka – Ekocentrum  Červenka, Česká Třebová
připravila pro veřejnost na červen 2015 

Sobota 6.6.2015:
Exkurze Svitavsko –Naučná stezka K pramenům řeky Svitavy, arboretum J. Palacha, muzeum Svitavy
Sraz: 7:35 na Terminálu J. Pernera (odjezd vlaku 7:48), návrat  16:10, 16:53 nebo 18:10. S sebou jídlo, pití a dobrou náladu pro celý den, vhodnou obuv. Předpokládaná délka je asi 8-15 km. Přihlášky NUTNÉ na tel. 605 717 350 (po 15. hod.) nebo e-mailu pavlina.vomackova@seznam.cz. Účastníkům akce hradí organizace jízdné.
 
Sobota 27.6.2015:
Hurá prázdniny – Den s dobrovolníky
V parku Javorka od 15 do 19 hodin se představí občanské spolky z Č. Třebové. Připraveny budou soutěže a jiné hrátky nejen pro děti. 
Připravujeme na červenec: Tajný výlet za pokladem  Nocování v přírodě
 
ZO ČSOP Zlatá studánka, Česká Třebová pořádá v ekocentru Červenka na ZŠ Habrmanova
V PONDĚLÍ 25.5.2015 OD 18 HODIN PŘEDNÁŠKU  SRÍ LANKA
Manželé Karlíkovi podnikli tuto zajímavou expedici a přijdou nám o ni povyprávět.
Kapacita učebny omezena. Vstupné dobrovolné.
AKCE JE FINANČNĚ PODPOŘENA PARDUBICKÝM KRAJEM A  MĚSTEM ČESKÁ TŘEBOVÁ.

EVANGELICKÉ BOHOSLUŽBY V Č. TŘEBOVÉ - ČERVEN 2015

   7.6.2015  bohoslužby s VP v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, f. P. Peňáz

 14.6.2015  bohoslužby v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, f. J. Nečas

 21.6.2015  čtené služby Boží v 9.00, evangelický kostel na Trávníku

 28.6.2015  bohoslužby v 9.00, evangelický kostel na Trávníku, f. J. Nečas

Hrad Litice bude uzavřen celou sezónu, díky přislíbené dotaci bude opraven nejenom severní, ale i východní  palác

Hrad Litice byl z důvodu březnové havárie zdiva bývalého severního paláce dočasně uzavřen a prováděly se průzkumné práce. Statické posudky ukázaly větší rozsah poškození, než se původně předpokládalo a hrad byl do odvolání uzavřen z důvodu bezpečnosti návštěvníků. Vzhledem k přislíbené dotaci z Ministerstva kultury České republiky budou stavební práce zahájeny již v létě, a proto bude hrad po celou sezónu 2015 zavřen.  „Kromě sanace zdiva severního paláce budou také probíhat archeologické práce u východního paláce a následně bude i tento palác opravován. Předpokládám, že severní palác bude opraven do konce roku 2015, oprava východního bude probíhat i v roce 2016, ale tato oprava rozhodně nezasáhne do návštěvnické sezóny. Jako kastelána mne mrzí, že letos zde nepřivítám žádné návštěvníky, ale o to více se na ně budu těšit v roce příštím a hrdě jim budu ukazovat ‚staronový‘ hrad“, komentuje uzavření objektu jeho kastelán Ing. Dalibor Urban.
 
Novinka vydavatelství Oftis Ústí nad Orlicí

Právě vychází kniha „Rok 1989 v dokumentech Komunistické strany Československa, okresního výboru Ústí nad Orlicí“, která dokládá názory a činy vládnoucí, mocné a všehoschopné politické strany.
Popisuje politickou činnost KSČ na okrese Ústí nad Orlicí výlučně na základě dokumentů předsednictva a pléna okresního výboru KSČ. Zajímavým doplněním jsou dálnopisy Ústředního výboru KSČ, ukázky článků okresních novin Jiskry Orlicka, fotografie ze soudního procesu „Stárek-Vojtková“, faksimile dopisů, letáků, prohlášení a výzev.
Několik set stran textu nabízí čtenáři výlučně autentická fakta k poznávání a otevření cesty především k vlastnímu hodnocení posledního roku totalitního režimu.
Kniha je věnována k poctě politickým vězňům a jejich rodinám. 
 
Jarní rekondiční pobyt pacientů s roztroušenou sklerózou

Je opět jaro a svěží, pestrobarevná příroda přivítala členy Rosky Ústí nad Orlicí na rekondičním pobytu v příjemné prostředí Penzionu Pastviny. Program byl tradičně bohatý a nabitý různými cvičebními technikami, přednáškami, relaxací, masážemi a také zábavou. Cvičení je pro pacienty s roztroušenou sklerózou velmi důležité, proto je pohybu na rekondici věnován největší prostor. Přednášky zahrnovaly informace k onemocnění RS a sociálním otázkám. V rámci ergoterapie jsme vyráběli dekorativní předměty z různých materiálů. Tentokrát jsme se také vydali na výlet a navštívili chráněnou dílnu v Bartošovicích, která zaměstnává lidi s různým handicapem  a prohlédli si renovovaný kostel v Neratově. Vláčkem "Pastviňáčkem" jsme objeli celou přehradu a nasáli čerstvý vzduch a energii ze sluníčka. Nechyběl ani hudební večer s vynikající atmosférou a cestování po Ukrajině s informacemi o životě tamních obyvatel. Rekondice proběhla úspěšně a 28 účastníků se rozjelo do svých domovů s krásnými zážitky.  Hana Pauková
 
Kdo vystupoval na sokolských oslavách?

Na sobotních oslavách dne 16/5 se zúčastnili cvičenci z tělocvičných jednot:  Sokol Pardubice (rodiče a děti), Sokol Hnátnice (ženy), Sokol Choceň (ženy), Sokol Chrudim (mažoretky).
Ve skladbě "Chlapáci III" byli muži z více jednot, které bohužel nevíme, proto byly v článku lenky Strouhalové včlánku (iČTZ 18.5.) uvedeny jen župy.
 
Výpadek financování místních akčních skupin překlene krajská dotace

Pardubice (21. 5. 2015) – Výpadek financování, který způsobí nenavazující období čerpání peněz z evropských fondů, pomůže místním akčním skupinám (MAS) překlenout dotace z Programu obnovy venkova Pardubického kraje. Rada Pardubického kraje ve čtvrtek rozhodla o rozdělení téměř tří milionů korun na provoz 14 MAS, část dotace ještě musí schválit červnové zastupitelstvo.
„V červenci skončí čerpání evropských peněz na financování režií nebo platů projektových manažerů a takzvané MASky potřebují finanční pomoc, než začne čerpání v novém programovém období. Pardubický kraj nabídl MAS finanční pomoc ve třech variantách, aby si každá z místních akčních skupin mohla zvolit nejvhodnější možnost,“ vysvětlil krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.
MAS zvolily dvě z nabízených variant. První je účelová dotace na činnost MAS ve výši 100 tisíc korun a další podpora ve výši 300 tisíc korun s 50procentní spoluúčastí. Možnost návratné finanční pomoci ve výši 300 tisíc korun, kterou by kraj požadovat zpět po započetí čerpání evropských fondů, žádná MAS nevyužila.
Rada Pardubického kraje včera zároveň schválila dotaci pro MAS Lanškrounsko na zpracování integrovaného akčního plánu rozvoje území ve výši 210 tisíc korun, kterou ještě musí potvrdit zastupitelstvo.
 
Kraj získá další peníze na rozvoj nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví poskytne letos všem krajům, tedy i Pardubickému, dotaci na investiční akce ve výši až 50 milionů korun, k nimž musí kraj přidat spoluúčast 20 procent. Rada včera odsouhlasila seznam projektů.
 „Celkem se tedy bude jednat o 62,5 milionu korun, které využijeme například na přestěhování dětské chirurgie a ambulance v Pardubicích ze staré nevyhovující budovy a vybudování nových prostor na současném chirurgickém oddělení. Další budou třeba úpravy interiéru a sociálních zařízení na interně v Ústí nad Orlicí či na poliklinice ve Svitavách,“ představil některé příklady ze seznamu schválených investičních akcí 1. náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek.
Dalšími budou v Pardubicích odstranění vlhkosti na vstupním objektu, rekonstrukce sociálních zařízení na interně, rekonstrukce pitevny, obnova výtahů na ORL a interně a rekonstrukce výměníkové stanice a zařízení na výrobu medicinálních plynů. V Litomyšli se díky tomu upraví prostory pro přesídlení léčebny dlouhodobě nemocných z vily Klára do pavilonu interny a rekonstruuje výtah na neurologii. Dalším příjemcem bude i Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví, která má v havarijním stavu elektroinstalace. První etapa rekonstrukce je nutná pro zachování zdravotnického provozu přibližně 120 lůžek a dalších přístrojů připojených na elektřinu.
 
R35 je pro ministra dopravy prioritou. Stavět by se mělo příští rok

Pardubice/Praha (20. 5. 2015) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal společně s náměstkem pro dopravu Jaromírem Duškem s ministrem dopravy Danem Ťokem. Tématem jednání byla především výstavba rychlostní silnice R35, ale také další nezbytné úpravy silniční sítě na území kraje. Ministr dopravy ujistil hejtmana, že urychlení stavby silnice R35 je pro něj prioritou.
„S ministrem jsme se shodli, že je nezbytná nejen výstavba prvních dvou úseků z Opatovic do Časů a následně Ostrova, ale je především nutné hovořit také o výstavbě obchvatu Vysokého Mýta a Hrušové. Považuji za nezbytné, aby nákladní doprava i osobní doprava byla vyvedena z centra města,“ uvedl Martin Netolický. „Při předpokladu úspěšných výkupů pozemků přislíbil pan ministr zahájení stavby prvních úseků již v příštím roce s tím, že pracovní termín dokončení celé trasy je stanoven na rok 2022,“ řekl hejtman Netolický.
Dalším tématem jednání byla nezbytnost výstavby přivaděčů na silnici R35. „Jedná se nejen o přivaděče ze silnic I. třídy, které jsou zmiňované v memorandu z roku 2006, ale také přivaděče na mimoúrovňových křižovatkách, kterých je na trase celkem 14. Je důležité zdůraznit, že se jedná o vyvolanou investici, která bude financována státem ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ dodal Martin Netolický.
 
Hejtman poděkoval veteránům druhé světové války


Pardubice (21. 5. 2015) – Celý svět si v květnu připomíná 70 let o konce druhé světové války a vzdává hold přímým účastníkům. Ani Pardubický kraj nezapomíná na válečné veterány, kteří bojovali na bojištích nejkrvavějšího konfliktu novodobých světových dějin. Ve čtvrtek 21. května jménem hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického uctil veterány žijící na svém území. Setkání bylo organizováno ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, Krajským vojenským velitelstvím Pardubice a Vojenským muzeem Králíky.
„Poděkování a ocenění válečných veteránů je tím nejmenším co můžeme udělat. Avšak je to důkaz toho, že společnost ani po 70 letech od konce války nezapomíná na své spoluobčany, kteří často nasazovali vlastní život na frontě nebo v pozicích lékařů, zdravotníků či pomocného personálu pomáhali vojákům,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Bylo mi velkou ctí promluvit s lidmi, jejichž osudy by samostatně vydaly na vlastní knihu. Jsem proto rád, že se o jejich osudech dozvědí během debaty také studenti středních škol, pro které je setkání nenahraditelnou zkušeností,“ dodal Martin Netolický
V Pardubickém kraji žije v současné době 61 veteránů, o které se stará Československá obec legionářská. V rámci setkání byly ve spolupráci s Vojenským muzeem Králíky vystaveny ukázky dobových vojenských uniforem a vybavení. Čestnou stráž držel 43. výsadkový prapor z Chrudimi.