21. ročník Běhu Javorkou ozdoben traťovým rekordem   

V sobotu 25. dubna se zaplnil českotřebovský park Javorka příznivci sportu, aby se zúčastnili nebo jenom přihlíželi 21. ročníku populárního Běhu Javorkou.   Počasí bylo vynikající, svítilo sluníčko a teplota vzduchu se snažila vyrovnat aktuálnímu ročníku tohoto běhu. Pořadatelé z Českotřebovského běžeckého klubu ISCAREX připravili celkem 25 kategorií od předškoláků po veterány nad 70 let. Závodu se v jednotlivých kategoriích celkem zúčastnilo 263 startujících.
Zajímavý byl věkový rozdíl mezi nejmladšími účastníky (děti ročník 2013) a nejstarším účastníkem (Jaroslav Merta, ročník 1935). Rozdíl činil úctyhodných 78 let.
Běžci z domácího pořadatelského oddílu měli mezi startujícími jednoznačně nejpočetnější zastoupení. V dětských kategoriích reprezentovalo Iscarex Junior team 22 mladých atletů a v kategorii dospělých dalších 21 závodníků. Většina dospělých běžců – členů klubu si musela nejdříve splnit pořadatelské povinnosti, zapojit se do přípravy a organizace závodu a teprve poté mohli bojovat na trati.   
Hlavní závod se běží na 5 okruhů na velmi členité, ale zajímavé trati. Trať je ideální zejména pro diváky, kteří mohou závodníky sledovat téměř na celém okruhu. Přesná délka hlavního závodu je 5750m.
Největšími favority byli dva Českotřebováci a současně čeští reprezentanti v atletice Jan Friš (SSK Vítkovice) a Michaela Stránská (ČTBK Iscarex).
Honza splnil úlohu favorita dokonale, běžel si svoje tempo a soupeři postupně odpadali. Nakonec z toho byl o 7 vteřin překonaný traťový rekord závodu, který má od letoška hodnotu 18:38. Druhý doběhl Radek Hübl z Ústí nad Orlicí (18:53) a třetí Pavel Hrdina (19:07). Pavel je z Jablonného nad Orlicí a závodí za AK Perná.
Míša Stránská po návratu z vysokohorského soustředění je také ve výborné formě. Od startu běžela v kategorii žen na první pozici, leč ve druhém kole ji začalo při dýchání citelně bolet v boku a raději ze závodu odstoupila. Pro vítězství si tak doběhla Martina Vévodová z AK Perná. Martina zaběhla čas 23:05, což je v historii 6. nejrychlejší čas, druhá doběhla sestra Míši Adéla Stránská (23:35) a třetí Jana Matyášová z Dolní Dobrouče (25:39).
Pořadatelé odměnili první tři běžce ve všech kategoriích dárkovými balíčky. V absolutním pořadí žen i mužů získalo prvních pět závodníků  finanční prémie. Mezi  40 účastníků nesoutěžního lidového běhu na 2 400 m byly ceny vylosovány formou tomboly.
ČTBK Iscarex