Českotřebovský deník 141/2015 (17/5)                                  
Projektový den na gymnáziu

Ve čtvrtek 11. června se na českotřebovském gymnáziu konal další projektový den, tentokrát na téma 70. výročí konce 2. světové války. Studenti primy, sekundy, tercie a kvarty si nejdříve vyslechli přednášky týkající se válečných událostí, které pro ně připravili starší spolužáci ze septimy a absolvent školy Michal Koubek.
Pak po skupinách tvořili projekty s válečnou tematikou určené k vystavení na chodbách školy. Tam mohli zároveň vidět fotografie zachycující okamžiky z konce války v České Třebové.
Díky projektovému dni jsme si připomněli toto významné výročí zajímavou formou a dozvěděli jsme se mnoho nového. 
L. Rybková, J. Růžička (3.A)

Pozvání na výstavu výtvarných prací na biblická témata

V pátek 29. května 2015 proběhla v České Třebové, stejně jako na mnoha místech České republiky, Noc kostelů. Návštěvníci pěti našich českotřebovských církví si mohli nejen projít kostely a modlitebny, ale také se mohli zúčastnit  velmi zajímavých doprovodných programů.
V naší modlitebně Církve adventistů sedmého dne na Smetanově ulici jsme navíc mohli hostit výjimečnou kulturní událost. Ve spolupráci se Základní uměleckou školou proběhla vernisáž dětské výtvarné tvorby. Společným tématem vystavených prací umístěných na  celkem 14 panelech byly biblické příběhy a Zjevení Janovo.. Pod odborným vedením učitelky umění paní Libuše Neradové se žáci školy zhostili svého úkolu opravdu mistrně. Z jejich dětské perspektivy starodávné biblické příběhy ožily  netradičně a nově. I paní učitelka Libuše Neradová přispěla svými uměleckými pracem, mimo jiné malbami na hedvábí.
V krásné atmosféře jsme tedy prožili jedinečné setkání jak s dětmi, autory výtvarných prací, tak také se všemi, kteří mají rádi umění rodících se a začínajících talentů.
Pokud jste se na Noc kostelů nedostali a rádi byste tuto porozuhodnou výstavu viděli, nezoufejte. Až do konce června budou veškerá díla vystavena v prostorách modlitebny a po domluvě na čísle 739345658 je můžete zhlédnout  i Vy.  
Samuel Vaněk, kazatel CASD Smetanova 1450 Česká Třebová 

16. 6. 2015 Veselé rozloučení s předškoláky v MŠ Habrmanova

Na zahradě školky se veselilo 45 předškoláčků s rodiči  i prarodiči. Pobavit je přijel pan Martin Krulich DJ „ VeseláHUBA “ až z Hradečna.
Pasování na školáčky v podobě „ Čipmánka“ bylo úsměvné i s přísahou, že nebudu ve škole zlobit, že se budu učit atp.
Děti dostaly dárky, odznáčky s logem Habrmánek – školáček 2015.
A pak začala ta pravá 2 hodinová diskotéka se soutěžemi, tancem, hudebními pohádkami, odměnami, dokonce i se zpěvem Karaoke.
Do dění se zapojovali rodiče, děti je také stačily vyzdobit barvičkami, neunikly ani paní učitelky.
V malé přestávce mezi tancem se děti občerstvily. Ovoce a dobroty jim připravily naše paní kuchařky.
Jako překvapení začala bublinková šou. Děti chytaly bublinky a také vytvářely obří bubliny společně.
Tento jedinečný den ve svém životě si prožily opravdu radostně. Bylo jim to vidět i na očkách.
Hana Najmanová, ředitelka a kolektiv školky (www.mshabrmanova.cz)
Foto Martin Krulich


H-komplet opět na MR v kuželkách neregistrovaných

Po roce se družstvo českotřebovské firmy H_KOMPLET účastnilo Mistrovství republiky v kuželkách neregistrovaných, soutěže, která nebývalý rozsah a které se účastní tisíce hráčů z celé republiky.  Třebováci hráli v sestavě Jiří Müller, Iva Horáková, Jaroslav Horák, Tomáš Hájek a Vladimír Hájek. měli složitý úkol uspět v kvalifikaci,  která se hrála na šestidráze v Blansku. Z 24 družstev mělo postup jistých nejlepších dvanáct. Družstvo H-komplet postoupilo  ze čtvrtého místa náhozem 1080 kuželek. Finále Mistrovství ČR se konalo v sobotu 30. května v Přerově.  Z 30 družstev mohlo ze sobotních bojů postoupit do nedělního superfinále nejlepších 15.  H-komplet  do superfinále postoupilo jako desátý nejlepší tým náhozem 1038 kuželek.
Nedělní superfinále přineslo boje těch nejlepších. H-komplet bojuje o každou kuželku, nakonec končí s náhozem 1162 bodů na šestém místě. Po součtu obou dnů z toho bylo nakonec 8 místo  s náhozem 2100 kuželek. Loni byl H-komplet třetí, do tohoto umístění letos chybělo pouhých 33 kuželek.  Osmé místo v republice je velmi dobrý výkon, celkem se soutěže zúčastnilo 70 družstev z celé republiky!  Gratulujeme!
Úspěšní byli také členové družstva v soutěži jednotlivců. Nejlepší z Třebováků byl Vladimír Hájek na 9. místě s výkonem 552 kuželek. Dobrý letošní výkon a úspěšné umístění je vzpruhou do dalších zápasů. Již nyní má H-komplet zajištěnu účast na Mistrovství republiky neregistrovaných 2016 a to výhrou na turnaji v kuželně v Rybníku. Firma H-komplet děkuje za dobrou reprezentaci. VH
V Plzni vzplál olympijský oheň. Pardubický kraj reprezentuje 167 sportovců

Plzeň (15. 6. 2015) – V neděli 14. června 2015 byly slavnostně zahájeny Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky. Městem, které bude až do čtvrtečního večera hostit téměř 3000 sportovců a trenérů ze všech krajů naší země, je Plzeň. Evropské město kultury 2015 se tak stává zároveň městem sportu, a to nejen kvůli letošnímu triumfu plzeňského fotbalu. Některé z medailí se v 18 sportovních odvětvích bude snažit získat také 167 sportovců z Pardubického kraje. Celkové šesté místo z minulé olympiády, která se konala v roce 2013 ve Zlínském kraji, napovídá, že nejsou zdaleka bez šancí.
„Okusil jsem olympijskou atmosféru několikrát jako trenér a vím, jak povznášející pocit je reprezentovat svoji zemi a těšit se z dobrých výkonů. Přeji účastníkům olympiády dětí a mládeže, aby si podobné zážitky odvezli i z této sportovní události a třeba se díky svému talentu, houževnatosti a štěstí probojovali na světové olympijské hry,“ řekl po zažehnutí olympijského ohně v Home Monitoring Aréně v Plzni krajský radní a zároveň trenér národního týmu v bikrosu René Živný, který krátce nato odcestoval za svými svěřenci na historicky první Evropské hry do ázerbajdžanského Baku. Není náhodou, že mezi jejími účastníky je řada mladých sportovců, kteří před několika lety zakusili atmosféru unikátní české olympiády pro děti a mládež.
 
Vlajku nesl Ondřej Moravec
Příkladů hodných následování našli mladí sportovci při zahájení her v Plzni celou řadu. Role vlajkonošů jednotlivých výprav se ujali úspěšní čeští olympionici, například snowboardcrossařka Eva Samková, plavkyně Petra Chocová či triatlonista Jan Řehula. Výpravu Pardubického kraje přivedl na plochu zimního stadionu triatlonista Ondřej Moravec, hrdina zimních olympijských her v ruském Soči a letošního mistrovství světa ve finském Kontiolahti. Své hrdiny však mají mladí sportovci rovněž mezi svými trenéry.  Například trenér cyklistiky Petr Bucháček obsadil na Letních olympijských hrách v Montrealu v roce 1976 v silničním závodě družstev 5. místo, trenér orientačního běhu Jiří Švadlena sbírá v tuzemsku medaile v kategorii veteránů dodnes.
Na programu her jsou atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, fotbal, goalball, házená, hokejbal, jachting, karate, nohejbal, orientační běh, plavání, sportovní aerobik, sportovní střelba, tenis a triatlon. O tom, jak si reprezentanti Pardubického kraje v těchto disciplínách povedou, budeme průběžně informovat na Školském portálu – www.klickevzdelani.cz.
 
Kraj se představí v Bruselu jako region budoucnosti

Pardubice (16. 6. 2015) – Na první říjnový den připravuje Pardubický kraj prezentaci v Bruselu. Jako nositel titulu Region budoucnosti tu představí některé novátorské projekty Univerzity Pardubice, ale také investiční příležitosti a vědecko-výzkumné inovace regionálních firem. V duchu vědy a výzkumu se ponese i večerní setkání s představiteli Unie v hostitelském Plzeňském domě.
„Naším cílem je připomenout Pardubický kraj jako investiční destinaci v Bruselu, přivézt ukázky dobré praxe a vyzkoušet si společnou akci s našimi partnery – Univerzitou Pardubice a Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje,“ uvedl na přípravném jednání 1. náměstek hejtmana Roman Línek. Kraj si také poprvé na větší akci otestuje možnosti hostitelského Plzeňského domu, který na základě smlouvy nyní zajišťuje reprezentaci Pardubického kraje v Bruselu od doby, kdy bylo zrušeno samostatné zastoupení.
Do Bruselu připravuje dva workshopy. Na jednom se bude podílet zejména Fakulta restaurování Univerzity Pardubice, která tu představí nové možnosti použití nanomateriálů v tomto tradičním oboru. V druhém workshopu seznámí zástupci kraje a Hospodářské komory účastníky s možnostmi podnikání v kraji a dvě konkrétní inovační firmy popíšou své zkušenosti ve svých oborech a podmínky pro rozvoj podnikání spojeného s vědou a technikou v kraji.
„Věřím, že výsledkem bude i navázání konkrétních kontaktů a spolupráce. Zveme nejen lidi z evropských institucí, ale i z podnikatelského prostředí a také zástupce bruselských univerzit,“ dodal Roman Línek.