Českotřebovský deník 186/2015 (11.8.)                                 
MŠ U Koupaliště  hledá VYUČENOU KUCHAŘKU - nutná znalost NORMOVÁNÍ, práce s konvektomatem (zástup za MD) Kontakt 734 530 814
 
Bravo kinematograf !

Akce se velmi vydařila, odvaha nového ředitele Kulturního centra Mgr. Josefa Kopeckého se vyplatila, počasí přálo a výběr filmů byl jedinečný. Ocenila to veřejnost velkou diváckou přízní i samotným potleskem po představení. Stížnosti na hluk nebyly žádné, městská policie hodnotí akci jako bezproblémovou. Od druhého dne byly navíc přistaveny velké kontejnery, které zamezily přeplňování odpadkových košů.  Náměstí se stalo zase místem setkávání lidí, měli společný kulturní zážitek. Nutné zopakovat, stejně jako Piknik v Javorce (správně s velkým P), který byl začátkem srpna ukázkou, že Javorku lze pojmout jinak, než jsme běžně zvyklí...
 

Ještě jednou Hřbitovní ulice  

Fotografii horního úseku Hřbitovní ulice fotografoval koncem 50. let Emil Renčín. Břízy na Hřbitovní ulici byly vysázeny během 2. světové války díky fungujícímu Okrašlovacímu spolku Česká Třebová. Cesta byla samozřejmě jen válcovaná jako mnoho jiných komunikací ve městě. Pod textem ještě opakuji  opakuji snímek z poloviny  let šedesátých, to již břízy poněkud povyrostly. I tak byly vždy břízy nahoře "na kopci" nižší než dole v úseku mezi domy ve stoupání Hřbitovní ulicí. 
Kolem Hřbitovní ulice byly do konce šedesátých pankejty, žádná kanalizace. V praxi to znamenalo nemít splachovací záchod, to bylo možné až po výstavbě kanalizace (jak jinak než v akci Z). Kanalizace a chodník (dodnes je ten původní) byl budován až koncem šedesátých let. Ulice po postavení krematoria ulice získala na významu a byla i vydlážděna.  V té době tam  nějakou dobu jezdila i linka místní dopravy, nebyla však využita. Kanalizace nebyla plně funkční a bylo třeba ji přestavět a ulici předláždit  (na přelomu století). Ke hřbitovu přilehlá pole byla přeměněna na park, který má také 45 let stejně jako krematorium a zdejší obřadní síň. Do jejího otevření bylo velmi běžné, že se i dvakrát v týdnu konaly pohřební průvody z kostela na hřbitov, vždy s dechovkou, pohřební vůz  vezly koně s černými chocholy (v padesátých letech) později již krokem jedoucí auto pohřebního ústavu. "Garáž" pro pohřební vůz byla v Podbranské ulici.  První ministranti s křížkem, potom kněz, dechovka, za kočárem s rakví pak pozůstalí.  Mládež z okolí se ale z toho příliš netěšila - především v zimě. Před pohřbem posypali  mourem náš uklouzaný kopec a my pak neměli kde sáňkovat.  Ulice byla úzká, ale obousměrná, provoz minimální.  Nahoře na místech dnešního sídliště rodinných domků byla jen pole, ke kterým vedly  nejdříve tzv. "hluboké cesty", později zavezené odpadem. (mm)

1965

Stavební úřad ve Vysokém Mýtě v případě Slatiny nekonal. Kraj předal zodpovědnost do Holic

Pardubice (11. 8. 2015) – Další postup v případu nelegálního muničního skladu ve Slatině u Vysokého Mýta již nebude řešit stavební úřad obce s rozšířenou působností Vysoké Mýto. V usnesení z 6. srpna o tom z důvodu nečinnosti zmíněného stavebního úřadu rozhodl Krajský úřad Pardubického kraje. Veškeré pravomoci tímto usnesením přecházejí na stavební úřad v Holicích.
„Z informací, které jsem obdržel od příslušných úředníků krajského úřadu, lze u stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě vypozorovat dlouhodobé a nedůvodné průtahy v řízení o užívání areálu ve Slatině v rozporu s kolaudačním rozhodnutím a řízení o změně účelu užívání staveb," uvedl hejtman Martin Netolický. „Byl jsem informován naším stavebním odborem, že stavební úřad v Holicích disponuje odpovídající personální kapacitou a zkušenostmi, aby byl tento případ vyřešen co nejdříve, jelikož díky průtahům musela být ve Slatině pět měsíců jednotka policie, která najde své uplatnění jinde," dodal hejtman.
Krajský úřad Pardubického kraje prodloužil 30. dubna lhůtu na zjednání nápravy k užívání staveb ke stanoveným účelům o 30 dní s koncem lhůty 3. června. Stavební úřad ve Vysokém Mýtě mezitím tuto stanovenou lhůtu v průběhu odvolacího řízení prodloužil o 60 dní. „Rozhodnutí stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě je podle nás nezákonné a nemohlo nabýt právní moci, jelikož bylo vydáno v průběhu odvolacího řízení, přičemž stanovení lhůty tak bylo výhradně v pravomoci odvolacího orgánu," uvedl vedoucí odboru majetkového, stavebního řádu a investic Michal Votřel. Stavební úřad ve Vysokém Mýtě nadále nekonal a držel se stanovené 60denní lhůty. Prohlídku areálu a kontrolu plnění rozhodnutí naplánoval vysokomýtský stavební úřad až na 27. srpna, což je 20 dní poté, co měla společnost splnit povinnost dle prodloužené lhůty a více než 80 dní po uplynutí lhůty na vyklizení příslušných prostor podle rozhodnutí odvolacího orgánu.
 
Kvůli suchu stále hrozí požáry. Důležitá je ohleduplnost občanů

Pardubice (11. 8. 2015) – Horké letní počasí a přetrvávající sucho znamenají zvýšené nebezpečí požárů. Nařízení Pardubického kraje, které vstupuje v platnost automaticky s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím požárů, už proto od 3. srpna občanům zakazuje některé činnosti v místech se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru.
„Český hydrometeorologický ústav nyní dokonce zvýšil výstrahu na vysoké nebezpečí požárů, a to s platností od 10. srpna do odvolání. Nařízení vydané před týdnem hejtmanem vymezuje místa se zvýšeným nebezpečím požáru, mezi které patří lesní porosty a jejich bezprostřední okolí do vzdálenosti 50 metrů, suché travní porosty, plochy zemědělských kultur, ale také například sklady sena, slámy či obilovin. Na těchto místech je zakázáno rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty,“ připomněl 1. náměstek hejtmana Roman Línek. „Nařízení také omezuje vjezd motorovým vozidlům do lesů, ale také na polní cesty či suché travní porosty. Nesmí se také odebírat voda ze zdrojů pro hašení požárů k jiným účelům ani používat zábavnou pyrotechniku a podobné výrobky,“ dodal Línek.
Opatření vycházejí z nařízení Pardubického kraje č. 1/2013. Porušení povinností stanovených tímto nařízením lze u fyzických osob postihovat jako přestupek, u právnických a podnikajících fyzických osob při výkonu jejich podnikatelské činnosti jako jiný správní delikt. Informace hejtmana Pardubického kraje o začátku období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů je zveřejněna na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje.
Další informace poskytuje Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje (HZS Pk). „Pokud si občané nejsou jisti, které činnosti smí či nesmí při zvýšeném nebezpečí požárů vykonávat, mohou se obrátit na informační linku Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje číslo 950 570 555,“ doporučil náměstek ředitele HZS Pk Josef Jelínek. „V těchto dnech se také obracíme na jednotlivé obce, kterým znovu připomínáme opatření, která je nutné dodržovat,“ dodal Josef Jelínek.
Aktuální informace Českého hydrometeorologického úřadu jsou k dispozici na www.chmi.cz.
 
Pavel Urban z Domova na zámku Bystré přivezl ze speciální olympiády stříbro

Pardubice (11. 8. 2015) – Stříbrnou medaili si ze speciální olympiády v Los Angeles přivezli čeští fotbalisté. Do Pardubického kraje tak cenný kov putuje díky Pavlu Urbanovi z Domova na zámku Bystré. Na 14. Světových letních hrách speciálních olympiád závodil společně s dalšími 7000 sportovci s mentálním postižením z více než 170 zemí světa.
Bysterský Pavel Urban posílil národní unified fotbalové mužstvo tvořené zejména fotbalovým mužstvem z Tuchořic doplněným o hráče a partnery ze  Zlína a Bystrého. V unified fotbale hrají společně se sportovci partneři, kteří pomáhají sportovcům tvořit hru. Pavla doprovodil na hrách jako partner z Bystrého Martin Dvořák.
„Gratuluji Pavlu Urbanovi k mimořádnému úspěchu a spoustě krásných zážitků,“ vzkázal do Bystrého radní pro sociální věci a neziskový sektor Pavel Šotola, který průběh olympiády sledoval prostřednictvím facebooku. Radost neskrývala ani Vlasta Machatová, zástupkyně ředitele domova: Jsme rádi, že se na olympiádě dařilo také bysterskému Pavlu Urbanovi, když se gólově prosadil v zápase základní skupiny. V zápase s Lichtenštejnskem vsítil dva rozhodující góly. Ke krásnému umístění, stříbrné medaili, našim fotbalovým reprezentantům blahopřejeme. Za další olympijské medaile děkujeme také dalším sportovcům bojujícím pod českou vlajkou.“
Domov na zámku Bystré v uplynulých dnech s napětím sledoval světové letní hry, zejména zápasy fotbalového týmu České republiky. Ten v rozřazovacích utkáních absolvoval zápas s USA (0:0), s Indií (1:1) a s Velkou Británií (2:2). V celkově vyrovnaném turnaji hrál celek České republiky ve skupině společně s týmy USA, Číny, Lucemburska a Lichtenštejnska.
Hned první zápas s Lichtenštejnskem se pro český tým nevyvíjel dobře. Po prvním poločase vedl soupeř už 3:0. Ve druhém poločasu dokázal náš tým vyrovnat gólem 25 sekund před koncem a to gólem Pavla Urbana, kterému se v zápase střelecky dařilo. Soupeři ve druhém poločase vsítil dva góly.
Druhým soupeřem byl tým Číny, který budil velký respekt. Po necelých deseti minutách už vedl o dva góly. Naši hráči nepodlehli panice a do poločasu vstřelili kontaktní gól. Druhá půle byla už zcela v české režii, postupně se hráčům povedlo vyrovnat a pět minut do konce se ujmout vedení.
Po pěkném výkonu porazili čeští fotbalisté také Lucembursko (4:1) a USA (2:1). Následoval finálový zápas. Na hřišti získal soupeř z Lichtenštejnska převahu a vedení 2:0, ale českému družstvu se podařilo do poločasu vyrovnat. Po změně stran se soupeř opět ujal vedení. „Všichni jsme věřili, že se nám podaří vyrovnat jako v základní skupině, ale tentokrát se nezadařilo. Po chvíli zklamání se radujeme s fanoušky z druhého místa,“ informovali nakonec sportovci.
Další reprezentanti České republiky bojovali o cenné kovy v atletice, plavání, bocce, bowlingu, cyklistice, gymnastice, stolním tenise, volejbalu a kopané. Kromě radosti z účasti na vrcholném sportovním svátku mentálně postižených účastníky potěšil i doprovodný program. Patřily mezi ně majestátní ceremonie včetně úvodní se zapálením olympijského ohně a závěrečné zakončení. Zúčastnili se prohlídky sportovišť v areálu University of California v Los Angeles, prohlídkové jízdy Hollywodem, okolo chodníků slávy, slavného nápisu a ostatních zajímavostí. Výprava zamířila také do filmových studií Universal.
Na slavnostní zakončení na olympijském stadionu s přehlídkou zúčastněných výprav byla předána olympijská vlajka zástupcům z Rakouska, kde se bude za dva roky konat Zimní světová speciální olympiáda.
„V této vrcholné sportovní události roku nejde o góly, sekundy, medaile. Svá soukromá vítězství mají na svém kontě všichni zdravotně postižení sportovci,“ uzavřela Vlasta Machatová.