Má vůbec cenu něco vylepšovat,
když vám jiní pod rukama práci ničí? 

Již během prázdnin se na tomto webu psalo o snaze pana Jiřího Drašnara vylepšit okolí svého bydliště, i když se jednalo o pozemek, který patří správci komunikací, v tomto případě u silnice III. třídy Pardubickému kraji, neboť chodníky v Podbranské a Lidické ulici, (jako poslední ve městě) zatím nebyly převedeny z majetku kraje na město.
Rozšířený a nově vydlážděný chodník kolem domu čp. 538 dobře slouží (i když má Eko Bi ke kvalitě majitelem nemovitosti iniciativně zajištěné dlažby výhrady, prý by takovou práci nepřevzalo). Na fotografiích  je však vidět, jak instalované zábradlí chránící dům neprošlo vandalskou zkouškou neznámých siláků, kteří si zde vybíjeli svou energii a zkoušeli, co všechno dokážou. Dokázali zničit práci  druhých, způsobit škodu a naštvat člověka tak, že ztrácí chuť do další práce. Další fotografie ukazují, že obnova bydlení v této lokalitě není a nebyla laciná. Zvýšená úroveň komunikace, po které jezdí těžká vozidla a nájezd na zvýšenou a rozšířenou mostní konstrukci postavené před více než 55 lety s vynuceným souhlasem tehdejších majitelů vynucuje nyní stavět nákladné masivní opěrné zídky. Také za svoje peníze. Kde jinému stačí jednoduchý patkový plot, zde musí být použita masivní konstrukce.  Spolu s majitelem jsem zvědav na to, kdo další bude zkoušet její pevnost a kdy bude hlášena další škoda.

Je současně nejvyšší čas na jednání s Pardubickým krajem o tom, jak bude vyřešen chodník v Podbranské a také Lidické ulici.  Je-li v majetku kraje, měl by se Pardubický kraj také starat o jeho stav, schůdnost, výdlažbu. Je to tak běžné z řadě obcí, kterými prochází krajské silnice, a pokud kraj nepřevedl chodníky do vlastnictví města, tak by se měl postarat také u nás.  Nedávno zde byly zveřejněny fotografie chodníku se ":zeleným pásem" uprostřed. Byly to vlastně stížnosti na Pardubický kraj, respektive krajskou správu a údržbu silnic (a v našem případě i chodníků).   (mm)


A ještě zelený (krajský) chodník v Podbranské ulici :