Českotřebovský deník 258/2016 (6/10)
Krajský motokros v Dalečíně 

V Dalečíně nedaleko Jimramova se minulou sobotu jel poslední závod motokrosového Poháru Vysočiny. Jako přípravu na nedělní a také poslední závod MM ČR juniorů v Pacově se ho zúčastnil i náš motokrosař Denis Dvořák z týmu DD Racing.
V poslední krásný den před hlášeným ochlazením a deštěm jsme očekávali slušný výsledek a místo na stupních vítězů. Denis nás, své příznivce, nezklamal.
Při závodech tohoto typu se jedou dvě jízdy, ve kterých startují společně jezdci obou kategorií, tj. MX 1 a MX2. V první jízdě náš jezdec skončil ve své kategorii (MX 2) na prvním místě a druhý celkově.
Ve druhé jízdě se však již projevily nabyté zkušenosti z republikového mistrovství a Denis se dravou jízdou od druhého kola dostal do čela závodního pole. Postupně si vypracoval náskok osmi sekund, který si po zbytek jízdy již jen kontroloval. První místo v cíli ve své kategorii i celkově znamenalo v konečném hodnocení ten nejvyšší post na stupních vítězů. Gratulujeme!
Do posledního závodu MM ČR přejeme hodně štěstí.   Peterkovi

Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz

Basketbalisté zahájili boje v oblastním přeboru 2016/2017

TJ Jiskra Nový Bydžov - SKB Česká Třebová 71:87   (1.10.2016)
Body: Duspiva 28, Jiruše 21, Machalík 20, Steiner 10, Řehoř 4, Broulík 4
Šestky: Machalík 4/3, Jiruše 5/3, Duspiva 3/1, Steiner 2/0 (celkem 14/7, 50 %]
 
TJ Sokol Pardubice I - SKB Česká Třebová 53:55   (2.10.2016)
Body: Steiner 15, Duspiva 11, Machalík 9, Řehoř 9, Broulík 9, Stehura 0
Šestky: Duspiva 6/4, Steiner 5/3, Broulík 4/1, Machalík 2/0 (celkem 17/8, 47,1 %
 
Pronajmu byt 1+ 1 v centu města Česká Třebová - sídliště Trávník, 5. nadzemní podlaží. Cena nájemného činí 5.700 Kč (včetně energií + internet). Možnost pronájmu již od měsíce listopadu a pouze nekuřák. Bližší informace na tel. 776 394 460.


Rubrika Českotřebovské kalendárium aktualizována

Do rubriky Českotřebovské kalendárium byly doplněny odkazy na  soubory letošního roku - měsíce leden - říjen. Navigace na Českotřebovské kalendárium je funkční z horního rámce titulní stránky. Odkazy na kalendárium najdete také mezi soubory jednotlivého denního zpravodajství, nahoře to je přehlednější.
 
Archiv článků Českotřebovského deníku má trochu omezený prostor

Zde je pro nedostatek místa  kompletní archiv jen pro roky 2015 a 2016. Další starší soubory  z let 2010 - 21014 jsou uvedeny bez fotografií. Jde o tisíce fotografií, které by zabraly hodně drahého místa. Vzhledem k tomu, že Českotřebovský deník nikdo nedotuje a nefinancuje, pracuje s omezeným  webovým prostorem.  Určitá možnost se konzultuje.  Na webu byl elektronický deník zaveden 1. května 2003, zbývající archiv z těchto let je k dispozici na požádání. Podobně i další články z let 1997 - 2003, kdy vycházel iČTZ jako týdeník při připojení na internet pomocí vytáčené telefonní linky. První soubory z Českotřebovského zpravodaje se objevily na internetu v roce 1997.  Příští rok to bude dvacet let....
 
Mobilní právní poradna "Bez korupce tour" se zastavila v České Třebové

V pondělí 3. října se ARPO domečku v České Třebové konalo setkání zastupitelů a dalších zájemců zájemců o proniknutí do právní problematiky v oblasti řízení měst a obcí. Na pozvání zastupitelů Koalice pro Českou Třebovou přijeli mladí právníci se zkušenostmi působení v oblasti městské samosprávy. Konkrétně se řešila především problematika řízení městských společností a možnosti městských zastupitelů ale i občanů města na kontrolu jejich hospodaření, problematika protikorupčního auditu města  (takový si pořídilo s pomocí nezávislé instituce např. město Lanškroun), a především také problematika zadávání veřejných zakázek, zveřejňování jejich průběhu a opět informovanost zastupitelů a občanů města o této problematice. Zastupitelé získali ověřené informace o tom, jak řeší stejné problémy jinde, jak se daří požadované informace zajišťovat a co podnikat pro to, aby . působení městské samosprávy bylo co nejtransparentnější. Místní zastupitelé dostali příslib, že se podobné setkání po zaslání požadavku opět zopakuje.
BEZKORUPCE TOUR  Protikorupční právní poradna poskytuje bezplatné právní poradenství po obcích či městech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Právníci Oživení přímo na místě diskutují o vybraných protikorupčních tématech, řeší konkrétní právní problémy, prezentují přední kauzy Oživení, pořádají veřejné debaty i neformální setkání. Mobilní právní poradna vyráží do měst a obcí dvakrát ročně v rámci jarní a podzimní BEZKORUPCE TOUR.
Seminář Hospodářské komory ČR,  České komory loterního průmyslu a Ministerstva financí ČR k novele zákona o hazardu

Nové pravomoci a povinnosti samosprávy, veřejné správy.
Modelové situace při povolování loterních a jiných podobných her.
Představení seminářů Ministerstva financí CR pro samosprávu. Reálná očekávání změn v roce 2017.
Co přinese 1. leden 2017?  Na co se připravit a čeho se není třeba obávat?
Revoluce v povolování loterních a jiných podobných her nebo postupné změny?
Jak postupovat při schvalování OZV v intencích nového zákona?
Seminář by měl tedy přinést základní vhled mimo jiné do oblastí: Dvoukolejnost a smíšený režim v povolovacím řízení a provozu podle zákona 202/90 Sb. a 186/2016 v letech 2016 a 2017 Časové určení etap postupného náběhu až do úplné účinnosti zákona 186/2016  Tvorba a změny regulačních  OZV v období smíšeného režimu a doporučení k provádění jejich úprav a změn ve vztahu k novému zákonu a Kontrolní činnost měst a obcí po účinnosti zákona 186/2016   Zástupci MF ČR rovněž představí informační kampaň plánovanou na třetí a čtvrté čtvrtletí zaměřenou na jednotlivé aspekty dané problematiky. Seminář „Veřejná správa a samospráva a nový loterní zákon“ je svého druhu první ucelenou informací regulátora odvětví tj. Ministerstva financí ČR a zástupců provozovatelů ke změnám, zaměřeným speciálně na účinky nového loterního zákona od roku 2017 směrem k městům a obcím.
Seminář se koná v Praze dne 12. října a zúčastní se jej také pozvaní zástupci Koalice pro Českou Třebovou, kteří tuto problematiku pečlivě sledují s tím, že omezení hazardu v České Třebové je trvalým cílem, sledující m. j. i větší bezpečnost ve městě.
Volné sociální byty na Semanínské ulici  

Město Česká Třebová
podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny
vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty na Semanínské ulici v čp.2089 České Třebové:
- byty č. 4 a 6 o velikosti 1+0 (vlastní vytápění)
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve středu 09.11.2016.
V České Třebové dne 6. října 2016 Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města
 
Reaguji na úvahu o Křivolíku a naprosto souhlasím s panem Volcem

Všechny tyto informace a události dokazují, že starosta je nedůvěryhodný, zatajuje důležité informace a moje dlouhodobá kritika je oprávněná. Je to populista a využívá předvolební období pro své vlastní cíle. Nechci se vymezovat jen vůči němu. Je už snad veřejným tajemstvím, jak je většina zastupitelů (kromě opozice) zmanipulovaná. Je ostudou, že místostarostové jsou neuvěřitelně pasivní a nedokážou říci ani svůj vlastní názor. Jediným mluvčím je vždy starosta. Připravuje se rekonstrukce koridoru v železničním uzlu Česká Třebová a pan Zelený v nedávném rozhovoru pro Zpravodaj už dopředu odepsal všechny občany na Parníku a Lhotce, když zazdil možnost železniční zastávky v této exponované lokalitě. Je neopakovatelnou příležitostí tuto zastávku prosadit při rekonstrukci, protože později už ji nikdo nepostaví ani za 100 let. Všichni víme jakým tempem, zde probíhají smysluplné investice pro veřejnost. Zastávka pro osobní vlaky nepotřebuje žádné estakády a napřímení celého průjezdu městem, jak tvrdí Zelený. Tento pán sedí při hlasování vedle místostarostky a rád našeptává, ale nedokáže prosadit zájmy občanů města. Absence komunikace s veřejností je od počátku dlouhodobým problémem Zedníkovy vlády nad městem, občané nepoznali veřejná shromáždění, besedy, ankety, diskuzi. Je to tristní pohled na město a zdejší demokracii a tak lidé nezapomeňte kdo si staví pomníky a kdo je protěžován na úkor většiny a podle toho volte nebo nevolte v nadcházejících volbách. Děkuji za vyjádřeni svého názoru se kterým nemusíte souhlasit.   J.Vojtas
 
Děti se ani na podzim  na Zámečku u Lanškrouna nudit nebudou 

Kavárna na Zámečku také na podzim připravuje hned několik akcí, 15.10. bude Drakiáda,snad bude přát počasí a bude vítr tak akorát.. Pak budou děti vyrábět dýně na Halowen, který bude 29.10.Při této akci si děti mohou vyrobit dýně i přímo na místě a rozsvítit si v nich svíčky. Na listopad se připravuje na 12.11. Maškarní pro děti, o hudbu se už tradičně postará oblíbený DJ Standa.
No a pak se všichni mohou těšit na Mikuláše, čerti si zařádí ve sklepení ale hodné děti se jich bát nemusí. Mikuláš s andělem mívají pro děti drobný dárek a tak nakonec vše dobře dopadne.
Děti si slavnostně rozsvítí stromeček v zámecké kavárně 17.12 a pak už oslavíme konec tohoto roku, to je však ještě daleko.
 
Barvy podzimu 

Listí na stromech se začíná barvit do všech možných odstínů a procházky podzimní přírodou mají své kouzlo. Mám ráda toto období, kdy je na každém kroku možno vidět něco pěkného.
Některé stromy mají nádherně zbarvené listí, nebo je vidět u cesty orosená pavučina, a ze spadaného listí ještě sem tam vykoukne fialový květ. Pole už jsou sklizena a lesíky kolem nich hrají všemi barvami,červené a žluté listí se střídá se stále zelenými jehličnany a vytváří kolem nás rozmanitou podívanou.
Z výšky zámecké věže je pěkný pohled na okolní přírodu hýřící barvami, a stojí za to vyjít těch 110 schodů, a rozhlédnout se kolem. Až opadá listí, bude vidět více podrobností, které nyní skrývá a objeví se i nově postavené rodinné domky pod věží, které jinak vidět nejsou. Podzim má velkou paletu barev a každý rok se můžeme těšit na pěknou podívanou i z oken Zámečku, na prohlídku je třeba se objednat telefonicky na č. 776 642 277.
 
Nezájem Čechů o politiku? Živený mýtus. Angažovat se však nechtějí

Ke krajským volbám je rozhodnut jít každý druhý a o domácí politiku se zajímá skoro 75 procent obyvatel. Naopak v občanské angažovanosti láká více než politika zájmová činnost a sportovní kluby. Taková jsou hlavní zjištění průzkumu, který provedli mezi 1400 obyvateli všech krajů České republiky analytici agentury Datank v rámci výzkumu Místo pro život, který srovnává kvalitu života v regionech České republiky.
Stereotyp, že Čechy politika nezajímá, je pouze zkresleným mýtem. Z výsledků průzkumu vyplynulo, že krajské volby mají mezi obyvateli stále své místo a 44 procent z dotazovaných je pevně rozhodnuto k volbám přijít. Zhruba třetina obyvatel je pak tomu jít k volebním urnám spíše nakloněno. Naproti tomu je pouhých 17 procent oprávněných voličů nakloněno spíše o svých zastupitelích nerozhodovat. Jasné ne volbám vyslovilo pouze 6 procent z celkového počtu dotázaných. V krajských volbách pak budou podle průzkumu aktivní také mladí lidé, volit chce podle výsledků průzkumu 70 procent lidí do 24 let věku.
Překvapivé nejsou jenom výsledky týkající se účasti ve volebních místnostech, velice pozitivně se Češi stavěli také k dalším tématům společenské angažovanosti.
Na Pardubicku jde volit 75 procent z dotázaných
Pokud bychom se měli zaměřit pouze na Pardubický kraj, pevně rozhodnuto jít k volebním urnám je 45 procent dotázaných obyvatel.  Třicet procent voličů uvedlo, že do volebních místností spíše dorazí. To by znamenalo předpokládanou účast pohybující se kolem 75 procent, což dokazuje, že lidem v regionu budoucnost lhostejná není. Pro jasně negativní variantu se vyjádřila pouze 3 procenta respondentů.
Zájem je hlavně o domácí politiku, zahraniční ale jen mírně zaostává
Kdo by čekal, že se obyvatelé naší země omezí pouze na tuzemskou politickou scénu, byl by na omylu. Ta hraje sice stále prim a o její průběh a dění se zajímá více než 75 procent účastníků průzkumu. Nemálo Čechů se však zajímá také o světovou politiku, především pak o politiku Evropské unie. Aktivní zájem o světová a evropská politická témata vyjádřilo 63 procent respondentů. Podobně vycházejí hodnoty i v celkovém pohledu na politiku a sledování současných kauz, kde šest z deseti dotázaných témata aktivně sleduje.
Do práce pro politickou stranu se zapojí málokdo, ani shromáždění netáhnou
Jak dobře se jeví zájem o politiku, tak krásným protipólem by mohla být angažovanost v ní. Pomáhat nějaké politické straně či pro politický subjekt přímo pracovat je stále pouze ojedinělou aktivitou. Podíl lidí, kteří jsou v politické straně, zúčastňují se politických shromáždění nebo se s politiky přímo setkávají, ani v jednom případě nepřesáhl hranici 3 procent.
Sociální sítě v pozadí
Z pohledu dnešní doby může zajímavě působit i další závěr. Politické diskuse na sociálních sítích netáhnou tak, jak by se mohlo na první pohled zdát. Téměř 60 procent obyvatel totiž uvedlo, že se na nových mediích k politice nevyjadřují vůbec a naproti tomu jen 3 procenta se na těchto platformách angažují často. Nikoho nepřekvapí, že většina těchto lidí je ve věku od 18 do 24 let, co je však pozoruhodné, druhá největší skupina diskutérů na sociálních sítích je starší 45 let.
Obraz politického světa určují média
Média mají být hlavně zprostředkovatelem (nejlépe nezávislým) politického a všeobecného dění kolem nás. Jak průzkum dokazuje, většina obyvatel přebírá informace k aktuálním tématům právě ze sdělovacích prostředků. Pouze 11 procent nesleduje kvůli politice média vůbec. Zato více než třetina dotazovaných má média jako zdroj informací neustále.
Členství v organizaci obecně netáhne, politické už vůbec ne
Země s dlouhou tradicí spolků a organizací se nyní nachází v celkem svízelné situaci. Členství v klubech či spolcích už lidi moc neláká a nevidí v něm moc velký přínos jak pro sebe, tak pro svoje děti. O něco lepší je situace u sportovních organizací, které se vždy těšily velkému zájmu a obrovské členské základně. Členství ve sportovní organizaci potvrdilo 18 procent dotazovaných občanů. Naproti tomu politické strany propadly. Členem jsou pouhá 4 procenta tázaných obyvatel. Nejvíce členů politických stran je mezi lidmi staršími 55 let a mladšími 24 let.
Angažovanější jsou muži a vysokoškoláci
Věkové zajímavosti jsou zmíněny u jednotlivých témat, ale v průzkumu se rozlišovalo také pohlaví a vzdělání respondentů. Z průzkumu vyplývá, že muži jsou celkově rozhodnější v tom, zda půjdou k volbám, více se zajímají o politické dění a také se častěji aktivně zapojují. Pokud se zaměříme na vzdělání, tak zájem o politiku je obvyklejší mezi lidmi, kteří mají minimálně středoškolské vzdělání s maturitou.  Mezi aktivními voliči pak ale převažují vysokoškoláci.