Českotřebovský deník 263/2016 (13/10)
SOBOTA V MUZEU

V sobotu 15. října 2016 od 15 do 16 hodin proběhne ve výstavní budově městského muzea program (nejen) pro rodiny s dětmi SOBOTA V MUZEU, tentokrát k aktuální výstavě ČESKOTŘEBOVŠTÍ AKADEMICI.
Návštěvníci si budou moci pod vedením lektorky netradiční výtvarnou technikou ztvárnit jedno z malebných českotřebovských zákoutí, které již zachytil některý z akademických umělců, jejichž dílo je prezentováno na právě probíhající výstavě.
Vstupné na program je zahrnuto do vstupného na výstavu (20 Kč plné/10 Kč snížené).
 
Poslední závod MM ČR juniorů v motokrosu

V sobotu 08.10.2016 se v Pacově jel poslední závod Mezinárodního mistrovství ČR juniorů v motokrosu. Chladné počasí přivítalo na skvěle upravené trati celou juniorskou špičku, včetně zahraničních účastníků.
Po skvělém výkonu v Dalečíně jsme s velkým zájmem čekali na start Třebováka Denise Dvořáka z týmu DD Racing, který figuroval v průběžných výsledcích na krásném osmém místě, avšak s minimální ztrátou na sedmou pozici.
Start do první jízdy již tradičně našemu jezdci nevyšel a první tři kola se pohyboval na čtrnáctém místě. V průběhu čtvrtého kola došlo k hromadnému pádu, do kterého byl zapojen i Denis. Než se mu podařilo zvednout a nastartovat motocykl, byl spolu s ostatními účastníky pádu předjet o kolo a sedmá pozice se začala ztrácet v nedohlednu. V tento moment je však zapotřebí vyzvednout bojovnost a vůli našeho jezdce, který závod nevzdal, naopak, stíhací jízdou začal dohánět ztracené pozice a cílem projel na slušném sedmnáctém místě. Nikdo z nás netušil, jak důležité čtyři body si připsal do konečného součtu. Nálada v depu byla na bodu mrazu. Nejen proto, že se vzdálilo sedmé místo, ale naopak hrozil propad a ztráta osmé příčky.
Start do druhé jízdy byl velmi slušný, ze čtyřiadvaceti jezdců po prvním kole desátá příčka, ve třetím již osmá a v sedmém po krásném souboji posun na sedmou pozici, kterou již do konce závodu udržel. Krásná dravá jízda, ale v cíli byl Denis přesto zklamaný. Předpokládal, že se na sedmou příčku nedostal. O to větší překvapení a radost přineslo oficiální sčítání bodů. Stejný počet, ale lepší umístění v rozjížďkách během celého šampionátu znamenalo neskutečné sedmé místo v jeho první mistrovské sezóně. Gratulujeme!
Cílem týmu bylo zpočátku umístění do patnáctého místa. V průběhu mistrovství jsme pomalu začali doufat v „top ten“. Sedmá příčka je absolutně nad naše očekávání. Znovu musíme vyzdvihnout Denisovu houževnatost a vůli, se kterou dotáhl do konce první jízdu. Až v samém závěru se ukázala cennost čtyř bodů získaných z prakticky ztracené rozjížďky.
Je třeba ještě dodat, že náš jezdec absolvoval toto mistrovství na bezkonkurenčně nejstarším  (karburátorovém) motocyklu.
Jak nám Denis sdělil, rád by za vydařenou sezónu poděkoval především svým nejbližším, kteří ho od jeho pěti let na závodech doprovázejí a podporují. V neposlední řadě patří dík i všem sponzorům z České Třebové a okolí: Auto ESO – Jiří Svěrák (Rybník), H – Stavex s.r.o., IMS – Drašnar s.r.o., K PLUS, Krauners s.r.o., KSK s.r.o., Město Česká Třebová, Razpo spol. s r.o., S – Stráník (Semanín), Skalický Transport, RYDO, s.r.o. a VAPA (Rybník).
Do další sezóny přejeme Denisovi  hlavně pevné zdraví a spoustu sportovních úspěchů!!! Peterkovi
 
Rotunda sv. Kateřiny opět v České televizi.

Bylo to pořadu "Události v regionech", vysílali tam o Kostelíčku. Odkaz ZDE:https://www.ceskatelevize.cz/porady/10118379000-udalosti-v-regionech-praha/216411000141012-udalosti-v-regionech/

 

Jablotron – Cup 2016 opět na Skalce


Soutěž středních škol pořádá Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová  ve spolupráci s firmou JABLOTRON ALARMS a. s. Žáci budou soutěžit ve třech oblastech: práce s ústřednou JA 100, zapojování prvků EZS na cvičných panelech JA 80,  test teoretických znalostí, poznávání prvků EZS.  Soutěž se koná 20. října 2016.

Soutěžící: 2 žáci z každé školy. Termín: 20. 10. 2016
Místo konání:   VOŠ a SŠT Česká Třebová, areál Skalka Skalka 1692 560 02 Česká Třebová
 
Superpohár hejtmana v požárním útoku

V sobotu 15. října se v Čeperce uskuteční Superpohár hejtmana Pardubického kraje v požárním útoku. Kromě samotných soutěží v několika kategoriích čeká na návštěvníky také bohatý doprovodný program. Slavnostní zahájení je na pořadu již v 10 hodin.
„Jedná se o čtvrtý ročník soutěže, která je určena pro vítěze čtyř okresních lig v kraji. Soutěžními kategoriemi jsou mladší žáci, starší žáci, dorostenky, dorostenci, ženy, muži,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že se soutěže aktivně účastní také poslanci,  senátoři a další osobnosti veřejného života v našem kraji.
„Samotná soutěž je dvoukolová a časy jednotlivých družstev se sčítají. Jeden útok proběhne na vlastní stroj a druhý na stroj Fox 3,“ řekl starosta krajského sdružení dobrovolných hasičů Josef Bidmon. V odpoledních hodinách proběhne soutěž v požárním útoku družstev sestavených z Rady Pardubického kraje, Krajského sdružení hasičů, SPŠCH, HZS Pardubického kraje. Další družstva sestavují vedoucí jednotlivých odborných rad KSH.
 
Nabízím k prodeji zděný družstevní byt 3+1, 84 m2, v lokalitě Česká Třebová - Lhotka. Vlastní plynové vytápění, plastová okna, vestavěné skříně, částečně zařízený Cena: 1 290 000,- Kč. Mobil.: 604 201 370, e-mail: rozvoz@tiscali.cz
 
Kraj se domluvil s Vysokým Mýtem na dobudování Muzea českého karosářství

Pardubice (13. 10. 2016) – Pardubickému kraji a městu Vysoké Mýto se podařilo navázat dříve zpřetrhané nitky možné spolupráce při dobudování a provozování Muzea českého karosářství. Radní kraje dnes na svém posledním zasedání podepsali memorandum o spolupráci, které už dříve projednala Rada města Vysoké Mýto.
„Město vlastní ideální prostory ve zrekonstruované budově soudu a vězení na náměstí Přemysla Otakara II. a příspěvková organizace kraje, Regionální muzeum Vysoké Mýto, zase disponuje řadou cenných exponátů. Zejména však odborné zázemí, které je v Regionálním muzeu, nás vedlo k tomu, že právě muzeum postaví novou expozici, kterou pak v upravených městských prostorách bude také provozovat. Kvůli tomu se do funkce ředitele muzea vrací od listopadu na částečný úvazek poslanec Jiří Junek, který je na historii firmy Sodomka a na místní karosářskou tradici velký expert,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Zatím Rada kraje odsouhlasila posílení rozpočtu Regionálního muzea o 185 tisíc korun na zpracování architektonické studie. Další částka na vybudování expozice je připravena v rozpočtu kraje na rok 2017. Vše by mělo být hotovo do začátku letní turistické sezóny.
„Když si vezmeme, jaké tu máme hlavní turistické magnety v kraji, tak to jsou zámky Litomyšl a Pardubice, koňská tématika spojená s Národním hřebčínem Kladruby nad Labem a pardubickými dostihy, skanzen lidových staveb na Hlinecku a pevnostní turistika na Králicku. Zbývá nám tu ovšem ještě ne zcela využitý potenciál betlemářské tradice na Svitavsku a dozajista také krása karosářských linií automobilů z podniku Josefa Sodomky. Muzeum českého karosářství v ve Vysokém Mýtě by tento dluh mohlo částečně splatit,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě vlastní například kompletně renovovaný elegantní kabriolet Aero 50 Dynamik z roku 1940 (na fotografii). Na světě zbyly již jen dva exempláře. Mezi další výrobky slavné karosárny ve sbírkách muzea patří například landauer, mylord, skútr, dětské šlapací autíčko, část skutečného kluzáku Skaut-Standart či limuzína Tatra 52. Ty všechny budou vystaveny v nové expozici Muzea českého karosářství, na kterou Pardubický kraj pozve návštěvníky do Vysokého Mýta na začátku příštího léta.