Českotřebovský deník 278/2016 (1/11)
Nové vlakové jízdní  řády jsou již zveřejněny
V České Třebové budou jen malé změny.

  • Na webové stránce SŽDC, s.o. se objevují nové jízdní řády pro období 2016/2017, které budou platit na železnici od 11. prosince t.r. Občané je musí mít v předstihu, aby si mohli objednat na období nového jízdního řádu včas jízdenky. Zdá se, že vše ovšem ještě není zcela definitivní, střídavě se uvádí titulek "Tabulky se připravují". Je všk zřejmé, že také v příštím grafikonu bude rozsah vlakové dopravy v České Třebové a okolí obdobný jako dosud, existují však některé změny, na které už nyní mohu upozornit Tak např. expres Ostravan dosud jezdí jako Ex 540 Návsí - Praha a staví ve Třebové v 8:03, nově bude jezdit jako Ex 546 z Bohumína do Prahy a zastávku v České Třebové vymění za Ústí nad Orlicí (5:53). Zajistí tak, aby se Oušťáci také solidně ráno dostali do Prahy.  V České Třebové nebudou i nadále stavět vlaky Leoexpres a Pendolina (mimo Pendolina Košičan SC 240/241 v obou směrech) a ještě dva nové páry vlaků Arriva Nitra - Praha a zpět.(nebudou jezdit každý den).  Nestaví jako dosud noční rychlík Metropol a další košický spoj Roháče a tradičně ani expres Opava - Praha a zpět. Vlaky Regiojet budou jezdit nově také směr Brno a Bratislava.  Nadále bude ve Třebové zastavovat ranní spoj EC 273 Czardas směr Bratislava - Budapest a to v 7:21 hodin, který loni "vybojoval" na ministrovi dopravy (podle jeho slov) poslanec Martin. Kolovratník.  Další spoje směr Bratislava - Budapest  budou Českou Třebovou projíždět jako dosud ovšem s jednou výjimkou, spoje RJ 1030 z Bratislavy ráno po osmé hodině. Zajímavá je politika zastavování vlaků Regiojet Radima Jančury.  K zastávce v České Třebové některé spoje přibrali také Ústí nad Orlicí: je to ranní spoj RJ 1030 jedoucí po sedmé hodině. Z Ústí mají díky tomu druhý ranní spoj směr Praha vyšší kvality.  Podobně zastaví ve Třebové i v Ústí n. O. následující ranní spoj RJ z Bratislavy po osmé hodině. Ve Třebové i v Ústí n.O. zastavuje ještě spoj RJ 1033 Praha - ČT _ Brno - Staré Město u U.H. Ostatní spoje Regiojet již v Ústí n.O. nestaví, zastavují pouze v České Třebové. Dva spoje Regiojet však projíždí i Českou Třebovou. Mimo nočního košického spoje (jako dosud) o je ještě spoj RJ1035,  který jede ráno kolen deváté do Bratislavy a RJ 1038 podvečer z Bratislavy kolem 18. hodiny.
  • V regionální dopravě je stále zajištěno slušné přímé dopravní spojení s pravidelným taktem Česká Třebová - Lanškroun a Česká Třebová - Moravská Třebová.celkem je v pracovní dny na úseku Česká Třebová - Moravská Třebová 14 párů spojů. Železniční doprava je dále vedena v dosavadním rozsahu i na Chornice a Dzbel a nově budou jezdit dva spoje také z Chornice směr Jevíčko - Velké Opatovice. Tím se železniční doprava v oblasti opět rozšiřuje. Osobní vlaky směr Svitavy mají i nadále  dlouhý interval, je třeba spoléhat na rychlíky, které však mají zaručen dvouhodinový interval. Celkem je v pracovní dny 19 spojů ČT - Svitavy (osobní vlaky + rychlíky + spěšné vlaky). Rozsah spojů osobních vlaků směr Pardubice se nijak nemění.

    Příklad nového jízdního řádu 2016/2017 na trati Česká Třebová - Lanškroun - najdete ZDE

    ARRIVA: Praha - Trenčín: rozšíření kapacity, nově až do Nitry (ve Třebové nestaví)

    Zástupci Arrivy hrdě tvrdí, že nedělní spoj z Trenčína do Prahy bývá již dopředu obsazen na 100 %. Obsazenost sobotního spoje se pohybuje kolem 50 %, i tak však je podle dopravce na trase potenciál dalšího růstu. Lidé podle něj využívají výhod přímého spojení bez přestupu, jako přepravně zajímavé se ukázaly i zdánlivě méně významné stanice jako Bojkovice nebo Slavičín. Víkendové spojení z Prahy do Trenčína tak bude posíleno nejspíš již v průběhu listopadu, a to přidáním další jednotky, jejíž rekonstrukce nyní finišuje v šumperském závodě Pars nova. Vlaky AEx 1093/1094 tak budou vedeny pravděpodobně dvěma motorovými jednotkami. Od nového grafikonu pak bude jezdit spoj z Prahy do Trenčína za víkend dvakrát, konkrétně v pátek a v neděli. Zpět se pak bude vracet v sobotu a v neděli. První ze zmiňovaných párů vlaků bude navíc prodloužen z Trenčína přes Piešťany a Leopoldov až do Nitry. V hlavní letní sezóně bude následně provoz rozšířen i o další dny v týdnu
     
    Novela zákona o právu shromažďovacím

    Dne 1. 11. 2016 vstoupí v účinnost novela zákona č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím, ve znění pozdějších předpisů. Např. tedy shromáždění, která se uskuteční u příležitosti výročí 17. listopadu, se budou řídit již novou právní úpravou.
    Ministerstvo vnitra upozorňuje zejména správní orgány a svolavatele, aby se seznámili s novinkami, které tato novela přináší. 
    Nejdůležitější změnou je nová pravomoc obcí k větší možnosti regulace shromáždění před jeho konáním, neboť zákon nyní opravňuje obecní úřady ke stanovení podmínek konání shromáždění, a to zejména tehdy, když dojde ke kolizi více ohlášených shromáždění na stejném čase a místě. Místo zákazu shromáždění pro střet s jiným lze určit podmínky tak, aby se mohla konat obě. Dle dosavadní úpravy byl možný pouze zákaz později ohlášeného shromáždění. Novela přináší i řadu dalších, především terminologických, změn a zpřesnění textu zákona, reaguje rovněž na judikaturu soudů. Shromáždění může rozpustit jak zástupce úřadu, tak policie (doposud mohla policie rozpustit shromáždění jen v případě nepřítomnosti zástupce úřadu) – to má význam zejména tehdy, pokud zástupce úřadu, na rozdíl od policie, nemá přehled o shromáždění (akce velkého rozsahu) nebo nedokáže adekvátně vyhodnotit např. extremistické projevy. U většiny akcí, jako doposud (nejde-li o exponovaná shromáždění – extremisté, velké politické akce) je však na místě zejména policie. Více ZDE

    Autentizační údaje k EET

    Upozornění pro obchodní společnosti zřizované územně správními celky, kterých se týká elektronická evidence tržeb, a rovněž i místní spolky, jejichž příjem z vedlejší podnikatelské činnosti bude vyšší než 175 000 Kč v roce, jež předchází roku, ve kterém by mu bez dalšího vznikla povinnost evidence tržeb. Před první evidovanou tržbou je nutné požádat správce daně  o autentizační údaje. Finanční správa apeluje, aby neodkládali podání žádosti o autentizační údaje na poslední chvíli. Autentizační údaje k evidenci tržeb je možné získat dvěma způsoby, a to buď elektronicky, prostřednictvím Daňového portálu (EPO žádost) s využitím přihlašovacích údajů do datové schránky, nebo osobně na kterémkoliv územním pracovišti finančního úřadu.
     
    Regionální školství čekají změny: klíčová je dostupnost škol
    Města a hlavně malé obce se musí připravit na další léta. Čeká je povinnost přijímat dvouleté děti do mateřských škol, ale i důsledky mnohdy nepříznivého demografického vývoje. Svaz měst a obcí tímto upozorňuje na řadu sporných momentů v otázce potenciálního umísťování dvouletých dětí do mateřských škol, kdy řada stávajících zařízení nemá potřebné vybavení a dispoziční řešení umožňující odpovídající bezpečnost a péči. V souvislosti s nepříliš příznivým demografickým vývojem v některých periferních oblastech ČR pak SMS ČR dlouhodobě požaduje snížení minimálního průměrného počtu žáků na třídu ze 17 na 15. V této záležitosti naši zástupci dne 20. října také jednali na školském podvýboru v Poslanecké sněmovně PČR. Lze jen doufat, že toto úsilí bude korunováno úspěchem. Velmi sporná je i nová povinnost obcí zpracovávat „plány rozvoje sportu.“ Každá obec v mezích svých možností sport již nyní podporuje, proto se uvedená povinnost jeví jako nadbytečná, vedoucí k dalšímu byrokratizování samosprávy.
     
    Poslanecká sněmovna schválila změny v úpravě svéprávnosti

    Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu občanského zákoníku, která prodlužuje dobu pro přezkumy všech osob, které byly před rokem 2014 omezeny či zbaveny způsobilosti k právním úkonům, ze tří na pět let. Změna zákona byla nutná z důvodu větší ochrany osob s omezenou svéprávností.
    Pokud by novela nebyla přijata, pak osoby, u kterých nedošlo k přezkumu, získají první den roku 2017 status osob svéprávných. V důsledku předčasného nabytí svéprávnosti by mohlo dojít k poškození a zneužití jejich práv. Zároveň by byly zbaveny možnosti plně realizovat svá práva v každodenním životě. Posuzování svéprávnosti je náročné pro posuzovaného člověka i jeho blízké, tedy pro ty, ke kterým by se mělo v takto citlivém procesu soudního rozhodování přistupovat s co největší šetrností.
    Samotné vypracování znaleckého posudku je časově náročné a nelze jej uspíšit. Novela proto přináší pravidlo, podle něhož nebude znaleckého posudku zapotřebí ve všech případech, ale ve vybraných situacích bude stačit i zpráva ošetřujícího lékaře.
    Soudy budou moci i v budoucnu v mimořádných případech prodloužit období pro pravidelný přezkum, a to ze tří až na pět let.
     
    Podpora neziskových organizací
    Nestátní neziskové organizace (NNO) v České republice mohou získat podporu ze strany Ministerstva pro místní rozvoj i v příštím roce. Od dnešního dne (31. 10.) lze podávat žádosti o neinvestiční dotaci pro rok 2017.
    Oblasti podpory k podání žádosti o dotaci pro rok 2017:
    • Podpora a ochrana veřejného zájmu na úseku bezbariérového užívání staveb
    • Metodická podpora poradenství v oblasti bydlení
    • Udržitelný rozvoj cestovního ruchu na celostátní úrovni
    • Udržitelný rozvoj regionů, měst a obcí
    • Podpora činnosti Horské služby ČR, o.p.s..
    V rámci prvních čtyř oblastí jsou uznatelné náklady spojené výhradně s realizací projektu. Podporovány nebudou náklady spojené s činností a provozem NNO ani aktivity, které jsou podpořeny z jiných zdrojů (zejm. členských příspěvků a Evropských strukturálních a investičních fondů). Vybrány budou pouze žádosti o dotace na projekty z výše uvedených oblastí podpory a zároveň spadající do působnosti Ministerstva pro místní rozvoj. Žadatelem o státní dotaci se mohou stát tyto nestátní neziskové organizace se sídlem v České republice: spolek, obecně prospěšná společnost, zájmové sdružení právnických osob, nadace a nadační fondy.
    Žadatel podává žádost o dotaci na adrese http://www3.mmr.cz/zad, která bude otevřena pro podávání žádostí od 31. října do 12. prosince 2016.