Vodní záchranná služba ČČK             


ZPRÁVA O ČINNOSTI ZA ROK 2016
Místní skupina VZS ČČK Pastviny měla v uplynulém roce 48 člennou základnu. Činnost místní skupiny je primárně zaměřená na záchranářské aktivity, které spočívají v poskytování první předlékařské pomoci, jak v letní rekreační sezóně, tak i při různých akcích, převážně sportovního charakteru. Ve službách v souvislosti s údolní přehradou odsloužili členové celkem 1848 hodin v aktivní službě, 1848 hodin v dosahu na základně a 112 hodin při zajišťování akcí v rámci celé ČR. V  roce 2016 členové Pastvinské vodní záchranné služby zasahovali na vodní ploše a na souši v 83 případech, kdy se mnohdy jednalo i o zásahy, kde reálně hrozilo utonutí osob, ať už to byla záchrana z vodního válce na divoké vodě, či pomoc na vodní ploše Pastvinské přehrady při převrženém plavidlu, unaveném, či špatném plavci a další a další méně závažné případy, které se také bez intervence VZS  neobešly.
Činnost VZS ČČK MS Pastviny nespočívá jen v nepřetržité službě, neboť mimo 24 hodinovou službu členové VZS ČČK MS také zajišťuji a výrazně pomáhají při sportovních akcí na vodní ploše Pastvinské přehrady, ať už je to Pastvinský triatlon, Říčkovský Golém, Závody dračích lodí, Mistrovství ČR mládeže v rychlostní kanoistice, závody na Divoké Orlicí, či dálkové plavání. V mimo rekreační době je činnost VZS Pastviny rozšířena na území celé republiky. Tradičně zabezpečuje Mistrovství ČR raftů a kajaků na největším umělém kanále v ČR na Trnávce, závody na Divoké Orlici, pohár otužilců v Chocni, či zabezpečení vodní plochy při slavnostech v Rokytnici.
Neodmyslitelnou prací VZS ČČK MS Pastviny je vzdělávání ostatních složek IZS jako je např. periodické školení složek HZS a Policie ČR. Opět se nám za podpory Nadace ČEZ podařilo uskutečnit Mistrovství České republiky záchranných týmů IZS v profesních dovednostech vodní záchrany. V průběhu roku 2016 se odborné přípravy záchranných týmů zúčastnilo celkem 12 týmů HZS, 2 týmy SDH a tři týmy PČR.
Činnost VZS ČČK MS Pastviny je daleko rozsáhlejší, ať už jde o další odvětví jakým je potápění, či záchrana osob na divoké vodě. Jako příklad lze uvést jednu z potápěčských akcí, a to kontrola zdiva hráze pod přepadem.  Prioritou však vždy zůstává záchrana života a zdraví na Vodním díle Pastviny a lze s úspěchem konstatovat, že díky činnosti záchranářů VZS ČČK MS Pastviny nedošlo v  roce 2016 ke ztrátě toho nejcennějšího a to lidského života.
 Součástí našich aktivit je i důsledná celoroční příprava. Členové pravidelně dochází na společné  výcviky a to jak na bazénech, tak i na volné vodě.  Na volné vodě proběhlo 7 tréninků, kterých se průběžně  zúčastnilo 32 členů. Výcviky pochopitelně probíhají celoročně, včetně nácviku záchrany při prolomení  ledu. V rámci cvičení složek IZS  proběhly dva semináře členů VZS,  1 seminář s HZS, 1 s SDH a dva s Policií ČR. Nově byly získány kvalifikace Záchranář na volné vodě . Opětovně se v rámci zdokonalování členů uskutečnilo soustředění služeb, které bylo v tomto rok zaměřeno na záchranu na „divoké vodě“, včetně ovládání plavidel jako je raft, kánoe, či kajak. Soustředění se uskutečnilo na umělém kanálu v Českém Vrbném, vzhledem k pozitivním ohlasům bude v této odborné přípravě i příští rok pokračováno.
Nedílnou součástí výchovy členů a veřejnosti je preventivní činnost. V roce 2016 se uskutečnilo 7 prezentací záchranné činnosti VZS s výukou první pomoci, opět jsme podpořili  celorepublikovou akci Bezpečně u vody se žabákem, kdy se děti  hravou formou seznamují s riziky na vodních plochách, která letos proběhla v rámci akce Ústí v pohybu.
V rámci údržby na základně se za  vydatného přispění městských úřadů a sponzorů provedli práce na údržbě budovy a okolí  v hodnotě 7.300,-  Kč.
Opět  jsme pokračovali v obměně starého vybavení základny, kdy byly pořízeny dvě nové postele pro služby, kancelářský stůl a venkovní židle. Celkově naši členové odpracovali na základně 1l5 hodin, někteří při společných brigádách, jiní při svých službách. V letošním roce byly zahájeny práce s novým schodištěm k molům, kdy kamenné schody budou nahrazeny kovovými. Příští rok v pracích na základně budeme pokračovat, kdy nás čeká nátěr kovového schodiště k vodní ploše, nátěr střechy a další běžné údržbové práce. Finanční prostředky, které nám již tradičně poskytují města Žamberk, Letohrad, Jablonné nad Orlicí, Lanškroun, Česká Třebová, Choceň a Ústí nad Orlicí byly v roce 2016 použity na výše uvedené aktivity a celkový provoz naší skupiny.
  V roce 2017 nás mimo klasické záchranářské činnosti, čeká VI. ročník mistrovství záchranných týmů HZS, úklid Pastvinské přehrady a okolí v rámci ekologické akce Čisté Pastviny. V rámci omlazení a rozšíření členské základny se na začátku roku uskuteční nábor nových záchranářů, kteří projdou  povinnou přípravou tak, aby se mohly zařadit do služeb a jiné činnosti skupiny.   
Na závěr bych chtěl poděkovat všem, co se na naší činnosti podíleli a to jak vlastní prací, tak i finanční, či materiální pomocí. Je naprosto nezvratným faktem, že bychom se bez této pomoci neobešli.
 
ZA VŠE CO PRO VZS, POTAŽMO VEŘEJNOST DĚLÁTE, VÁM PATŘÍ VELIKÉ PODĚKOVÁNÍ.

V roce 2016 nám finanční podporu poskytli:
Nadace ČEZ – Mistrovství záchranných týmů
Pardubický kraj – zakoupení záchranného materiálu,
hejtman  Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický Ph.D. - Mistrovství záchranných týmů IZS
Obce Orlickoústecka:  Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Letohrad, Žamberk,
Jablonné nad Orlicí, Lanškroun, Choceň  – na činnost a provoz
Fa Agama – ceny Mistrovství Záchranných týmů
Fa HIKO – ceny Mistrovství záchranných týmů
Pojišťovna MV – podpora Mistrovství záchranných týmů
                                                                                                            Předseda MS VZS ČČK Pastviny:  Oldřich Houdek
 
Nábor nových záchranářů
Vodní záchranná služba ČČK PS Pastviny

Nebojíš se vody, plavání žádný problém, trochu lepší kondička a je ti 18 a více , tak neváhej a kontaktuj nás, nebo lépe, přijď se podívat na náborový průřez naší činností na bazén v České Třebové dne 5. ledna 2017 od 18:00 do 19:30 hodin
Co můžeš očekávat:
Zdokonalení plaveckých dovedností
Výuka záchranářských  dovednosti na vodě i pod vodou,
Přípravu pro zkoušky z první pomoci a akreditované kvalifikaci plavčík,
Školení Záchranářské minimum dle normy TNV 940920,
Nádechové potápění
Výuku  a základy pádlování a ovládání kánoe, kajaku, raftu, pádleboordu
Základy práce s lany a lanové techniky
 
PO PROŠKOLENÍ
Jako stálý člen zajišťovat hlídkovou a záchrannou činnost na bazénech a přírodních vodách (u nás, na Vodním díle Pastviny),
Spolupodílet se na zajišťování různých sportovních akcí jako např. Pastvinský triatlon, dálkové plavání, závody na Divoké Orlicí, umělém kanálu Trnávka,  další a  další.
Pokračování ve vzdělávání – získání kvalifikací Mistr plavčí, Vůdce malého plavidla, kvalifikaci na přístrojové potápění.
 
PO ZÍSKÁNÍ ZKUŠENNOSTÍ:
Stát se stálým členem záchranného týmu VZS Pastviny a působit v rámci IZS ČR
Stát se vedoucí službou na zajišťování rekreační sezony na Vodním díle Pastviny a vodních plochách ČR
Kontakt: 605263834