Českotřebovský deník 46/2016 (18/2)  
Přísedících okresního soudu v Ústí nad Orlicí 
i Krajského soudu v Pardubicích je nedostatek

Existuje proto výzva pro zájemce, kteří by tuto funkci chtěli vykonávat, mají na ni dostatek času a přitom od nové funkce nečekají žádné velké finanční požitky. je to však funkce důležitá,  bez dostatečného počtu přísedících by se mohly soudní procesy opožďovat.  Funkce přísedícího soudu je funkce, do které je zájemce zvolen zastupitelstvem města na čtyřleté funkční období. Návrh musí podat nejméně dva zastupitelé města prostřednictvím MěÚ. jejich návrh musí odsouhlasit příslušný soud, který bude samozřejmě zjišťovat bezúhonnost i pověst zájemce. Teprve potom je návrh  předložen zastupitelstvu města ke schválení.  Někteří přísedící tuto funkci vykonávají již více funkčních období. Na schůzi zastupitelstva města dne 15. února  byl do funkce přísedícího Okresního soudu v Ústí nad Orlicí na další čtyřleté období  zvolen pan Jiřího Hampl z České Třebové. Jiří Hampl byl přísedícím Okresního soudu již  v minulém období od 27. 2. 2012.  V současnosti tuto funkci na okresním soudu vykonávají další občané našeho města: Mgr. Stanislava Zavřelová od  23.4. 2012, Karel Hampl, Josef Horský, Vlastislav Mazura, Anna Schmidová a Václav Koníček (od 19. 12. 2012, Alexandra Kovářová (od 15. 12. 2014 a Ludmila Rašnerová (od 14. 12. 2015). Přísedící okresního soudu byla i nedávno zesnulá Blanka Ledererová.
Posuzování vlivů na životní prostředí - zahájení zjišťovacího řízení
přeložky silnice I/14 Dlouhá Třebová - Česká Třebová - Opatov (I/43)

Krajský úřad Pardubického kraje v přenesené působnosti podle úst. § 29 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, jako místně příslušný správní orgán podle úst. § 22 písm. a) zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí oznamuje že záměr státního podniku Ředitelství silnic a dálnic ČR, správa Pardubice s názvem
1/14 Česká Třebová - Opatov (1/43)
bude podroben zjišťovacímu řízení podle § 7 zákona. Dotčené obce a územní celky: Město Česká Třebová, obce Dlouhá Třebová, Rybník, Třebovice a Opatov a Pardubický kraj zveřejňuji oznámení o tom, kdy a kde je možné do oznámení nahlížet, na svých úředních deskách. Dotčené územní samosprávné celky (obce a kraj) a dotčené správní úřady zašlou vyjádření k oznámení příslušnému úřadu nejpozději do 20 dnů ode dne zveřejnění informace o oznámení na úřední desce Pardubického kraje, tj. do 1. 3. 2016. Ve vyjádření Krajský úřad uvítá názor, zda je nutné záměr posoudit podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. V případě nutnosti posouzení záměru je žádáno, aby vyjádření obsahovalo i doporučení, na které oblasti vlivů záměru na životní prostředí má být v dokumentaci kladen zvýšený důraz  Ve vyjádření mají být formulovány připomínky a požadavky respektující stupeň přípravy záměru. Dokumentace je zveřejněna na webu MŽP, má velký rozsah a budeme se jí postupně věnovat. Přeložka silnice I/14 je zpracována ve třech variantách červené, modré a zelené, nejdelší z nich má délku 14,5 km. Situaci popisuje zatím bez dalšího komentáře následující zákres do mapy - rozdělený na severní a jižní část do dvou obrázků. Po kliknutí na obrázek se zvětší do nového okna.

Pozvánka na oslavu MDŽ 

Středisková rada KSČM v České Třebové Vás srdečně zve 17. března 2016 od 15:30 hodin na oslavu Mezinárodního dne žen, která se bude konat v I. poschodí  Domu práce nad lékárnou ARNIKA v Masarykově ulici. Zajištěno je malé občerstvení, bohatá tombola a živá hudba. Účastnit se nemusí jenom ženy, ale i jejich mužské polovičky. Srdečně zvou pořadatelé.
 
Krajští policisté získají od kraje moderní dron

Zastupitelstvo Pardubického kraje dnes na svém jednání schválilo poskytnutí věcného daru Krajskému ředitelství policie Pardubického kraje. Moderní dron za více jak 400 tisíc korun je dalším z řady věcných darů Pardubického kraje nejen policii, ale i ostatním složkám Integrovaného záchranného systému.
„Policie bude dron využívat na monitorování provozu na silnicích, při pátracích akcích v terénu, ale také na dokumentování místa nehod či dalších oblastí. Jedná se o moderní techniku, kterou si stejně jako v minulých letech vybrali sami policisté, kteří přesně vědí, co pomůže při usnadnění jejich práce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dlouhodobě se snažíme podporovat jak základní, tak ostatní složky integrovaného záchranného systému, a to nejen formou finančních dotací, ale také darů určených na pořízení speciální techniky, která není jejich standardním vybavením,“ dodal Netolický.
V minulosti přispěl Pardubický kraj policistům již několikrát na zlepšení jejich technického vybavení. V prosinci 2014 předal hejtman Martin Netolický krajskému řediteli Policie ČR Janu Švejdarovi do užívání moderní radar Ramer, který je přednostně nasazován na silnici I/35, a na jehož pořízení přispěl kraj částkou 700 tisíc korun. V minulém roce kraj přispěl částou 500 tisíc korun na úpravu speciálního velitelsko-monitorovacího vozidla, které bude vybavené kamerovým systémem, termovizí a napojením do komunikačních sítí.
Okresní výkonný výbor ČSSD v Ústí nad Orlicí pořádá na veřejné setkání s kandidáty do Senátu ČR  
Ing. Daliborem Zeleným   a   JUDr. Miroslavem Stejskalem,  které se uskuteční  ve čtvrtek  dne  25. 2. 2016
od 16.00 hodin  v budově  „Věžáku  Rieteru“,  ul.  Čs. armády 1181, 562 01 Ústí nad Orlicí (10. patro)

MŠ U Koupaliště se zúčastnila preventivního očního vyšetření

Mateřská škola U Koupaliště v České Třebové se zapojila do projektu preventivního screeningového vyšetření očí pod názvem :"Koukají na nás správně?", se kterou nás oslovila firma PRIMA VIZUS. Hlavním smyslem je včasné rozpoznání a léčení zrakové vady. Díky tomu se může předejít zhoršování dioptrické vady a vzniku případných komplikací v pozdějším věku dítěte.  Tato akce měla mezi rodiči velký ohlas.
 
Nejvyšší ocenění kraje získá šest významných osobností a počinů

Již potřetí ve své historii udělí Pardubický kraj ocenění osobnostem, které výraznou měrou přispěli k šíření dobrého jména kraje nebo se podílí na záchraně lidských životů. Krajské zastupitelstvo dnes schválilo laureáty za rok 2015, které vybrala komise složená ze zástupců jednotlivých zastupitelských klubů. Slavnostní předávání ocenění se uskuteční 28. dubna ve Východočeském divadle v Pardubicích.
„Stejně jako v předcházejících letech jsme obdrželi velké množství zajímavých nominací a bylo skutečně složité vybrat pouze pár návrhů. Pokud nebyl nějaký z návrhů vybrán, rozhodně to neznamená, že by dotyčný nemohl být oceněn v příštích letech,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Cenu Za zásluhy o Pardubický kraj si odnese významný český sochař Olbram Zoubek, ředitel Hamzovy léčebny Václav Volejník, hydrogeolog Daniel Smutek, ale také pardubický historik Jiří Kotyk,“ vyjmenoval hejtman Netolický, který také prozradil jména laureátů Ceny Michala Rabase za záchranu. „Prvním z oceněných je moravskotřebovský lékař Jiří Pol, jehož téměř čtyřicetiletá práce v oboru je pacienty oceňována také díky jeho obětavému a lidskému přístupu. Druhou z cen získají studenti Eliška Matysová a David Janďourek, kteří zachránili život člověku s epileptickým záchvatem a starali se o něj až do příjezdu záchranářů,“ dodal hejtman Netolický.
Ceny Pardubického kraje jsou nejvyšším oceněním, kterým kraj vyjadřuje uznání a respekt významným osobnostem, kolektivům nebo právnickým osobám, které se zasloužily o rozvoj Pardubického kraje. Zastupitelstvo Pardubického kraje tak hodlá rozvíjet dobré tradice Pardubického kraje a cestou udělování cen také trvale a významně posilovat uvědomování si příslušnosti k území i lidem, kteří v Pardubickém kraji žijí. V letošním roce bylo předloženo celkem 8 nominací na Cenu Michala Rabase za záchranu a 28
nominací na cenu Za zásluhy o Pardubický kraj.
 
Kraj podporuje zvýšení příjmů pro obce. Využije zákonodárné iniciativy

Zastupitelstvo Pardubického kraje ve vazbě na doporučení Rady Pardubického kraje projednalo a schválilo návrh legislativní iniciativy předložený členkou zastupitelstva Hanou Štěpánovou, který se týká navýšení rozpočtového určení daní pro obce. Schválený návrh  bude odeslán k projednání Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.
„Návrh paní starostky se týká změny zákona o rozpočtovém určení daní a jeho obsahem je zvýšení podílu obcí na celostátním hrubém výnosu z daně z přidané hodnoty na úkor příjmů státního rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do zákona by se podle tohoto návrhu měl vrátit motivační prvek, který se týká podílu obcí na výnosu daně z příjmů fyzických osob. Ani tato navrhovaná změna se nedotkne příjmů krajů,“ dodal hejtman Netolický.
„Zatímco krajům byl podíl na celostátním výnosu daně zvýšen, u obcí tak bohužel nebylo. Jsme tak prvním krajem, který oficiálně touto iniciativou na problém upozorňuje,“ sdělila Hana Štěpánová. Podle hejtmana je schválení návrhu výrazem sounáležitosti a spolupráce obou stupňů samospráv v Pardubickém kraji a současně projevem dlouhodobé snahy představitelů kraje rozhodovat v zájmu občanů. K tomu nepochybně patří nejen kompetence, ale i potřebné finanční zdroje.