Zábavné italské vaření Národní dům 13. března 2016       
Už jste vařili s Italem?
Ti, kteří přišli v neděli 13. 3. 2016 do Národního domu, mohou směle říci, že ano.
Přijali totiž pozvání skupiny Lingvia Group z.s., aby se již potřetí setkali s italským kuchařem, který všem tentokrát připravil PACCHERI. To jsou velké tlusté těstoviny ve tvaru krátkých dutých trubek. Časní návštěvníci, spíše návštěvnice, sledovali hromadu zručně nakrájené cibule, která se smažila společně s italským špekem – pancettou ( u nás nejspíš lze zaměnit s anglickou slaninou). Poté kuchař Giuseppe do směsi přidal drobně nakrájenou bazalku s rozmarýnem, dostatečně podlil červeným vínem, doplnil drobnými konzervovanými rajčátky, vmíchal uvařené těstoviny, ty prosypal strouhaným parmazánem, řádně promíchal a se svým typickým úsměvem je podával návštěvníkům. Se svým receptem slavil Giuseppe, který u nás vařil již podruhé,  úspěch. Na několik málo opozdilců zbyla již jen vůně.  O to dříve se dostaví         k podávání další speciality i v příštím roce.
Již kolem půl čtvrté odpoledne pomalu přicházeli návštěvníci, kterých se tentokrát sešlo kolem 30. Pro členy spolku to bylo příjemné překvapení. Na hosty byli totiž dobře připraveni i svým vlastním občerstvením, které bylo většinou ovlivněno italskou kuchyní. Mezi lahůdkami jsme mohli vidět a především ochutnat loňský recept – penne arrabbiata, tuňákovosýrové košíčky, malé pizzy z listového těsta, sladkou panna cottu, či tiramisu, dále mřížkový koláč s pomerančovou marmeládou, limetkový koláč, panettone, několik druhů jednohubek, ale také typické české koláčky a škvarkové placky. Dá se říci, že toho nezbylo moc. A to je dobře, protože členové spolku rádi pro své příznivce vždy vykouzlí něco dobrého.
Svou pravidelnou činností, jejíž náplní je především seznámit naše spoluobčany s běžným životem našich italských přátel, s jejich kulturou a zvyky se pozvolna stávají součástí tradiční českotřebovské kultury. Jejich akce můžete sledovat i na stránkách spolku -www.lingviagroup.cz , či na facebooku -https://www.facebook.com/lingviagroup/ .
K našemu vaření patří také netradiční soutěže o pěkné ceny. Tentokrát měly 2 dvojice sestavit co nejrychleji 2 různé recepty. Jen jedna dvojice mohla vyhrát, ale ceny byly připraveny pro všechny zúčastněné.
A čím byli oceněni členové spolku? No přeci tím, že i s nimi bylo na akci přítomno kolem 50 spokojených lidí, a to určitě není málo.  Tak za rok u vaření ARRIVEDERCI!
Pokud se chcete zúčastnit naší další akce, už teď Vás zveme na Cestování po Lombardii, které se koná 13. dubna 2016 v 17:00 v Ekocentru. Více na plakátech.                                                                         Mgr. Hana Frühaufová
PACCHERI  (recept):
Nakrájená cibule s česnekem se osmaží společně s drobně nakrájeným italským špekem (pancettou) /u nás lze zaměnit s anglickou slaninou/, následně se přidá drobně nakrájená bazalka s rozmarýnem (pro úžasnou vůni), dostatečně se podlije červeným vínem, vmíchají se drobná konzervovaná rajčátka a směs se podává s těstovinami Paccheri (velké tlusté těstoviny ve tvaru krátkých dutých trubek).
Další zajímavé fotografie najdete na facebooku: https://www.facebook.com/lingviagroup/


  •