Okrašlovací spolek Česká Třebová skončil svou činnost

V pondělí 7. března se zbývající členové Okrašlovacího spolku na schůzce dohodli, že v souladu  čl. X  stanov Okrašlovacího spolku Česká Třebová (registrace Ministerstva vnitra ČR ze dne 13.12.1991, č.j. VSC/1 – 9048/91 - R) ukončí k datu schůzky svou činnost.
Došlo k úbytku členské základy  na stav, kdy již nebylo reálné plánovat jakoukoliv další činnost. Ve městě převzaly starost o zkrášlování města buď profesionální městské organizace (Eko Bi, s.r.o.) nebo komise rady města. Okrašlovací spolek by tak mohl být jen více méně poradním či iniciativním orgánem. Pro to ovšem nepotřebuje registraci podle občanského zákoníku a právní subjektivitu. Činnost Okrašlovacího  byla obnovena v roce 1991, tedy před 25 lety za zcela jiných podmínek, spolek se těšil také zájmu sponzorů, se kterými se dařilo řešit konkrétní úkoly na zkrášlování města.
Postupem času se stal spolek podobně jako další obdobná občanská sdružení ve městě závislým pouze na dotacích. Neměl žádný majetek, většina jeho působení znamenala péči o majetek města, za který jsou odpovědné jiné právnické osoby. Přesto se řadu let dařilo ve městě organizovat např. soutěž  o nejlepší květinové okno, předzahrádku či balkon, spolek převzal do péče populární dětské atrakce v Javorce, zajistil obnovu ukradeného reliéfu M. J. Husa (s pomocí Nadace manželů Havlových), inicioval přemístění stély zakladatelů Javorky z odlehlé oblasti do nejnavštěvovanější části parku, obnovu  pískovcových prvků v parku (bohužel dnes pro jistotu před vandaly schovaných v areálu Eko Bi), instaloval po městě a okolí řadu nových laviček, vybavil lavičkami okolí Bennewitzova pavilonu v Javorce,  pro Nové náměstí vyrobil a instaloval květinové kontejnery a lavičky (o které se nyní už bohužel nikdo moc nestará). Na této práci měli největší podíl především předsedové Okrašlovacího spolku. Obnovení spolku, založeného v roce 1885 se stalo na popud Otakara Nerudy, který byl prvním předsedou.  V jeho práci pak pokračoval nedávno zesnulý Josef Nekvinda  a Ing. Ladislav Jindra, který ze zdravotních důvodů ze své funkce odstoupil  v roce 2005.  Posledním sloužícím předsedou spolku byl do současnosti Radim Lána.  Bez zajímavosti jistě není ani to, že až do úplného konce činnosti spolku vydrželi jeho zakládající členové Miroslav Dostálek (vlastník legitimace spolku s číslem 1), Alena Jebousková a Milan Mikolecký
Členové dnes už bývalého Okrašlovacího spolku se nerozcházejí, budou se i nadále setkávat jako neformální sdružení patriotů města, kteří  budou v duchu stanov Okrašlovacího spolku působit na veřejnost a orgány města tak, aby se Česká Třebová stala  příjemným místem pro život především nás, Třebováků. Abychom si dokázali upravit naše město nejen na exponovaných místech kudy chodí návštěvníci, ale abychom dokázali udělat také (třeba ne tak okázalé)  úpravy i na místech, která jsou pro nás Třebováky významná a ke kterým máme blízký vztah. Ukončení činnosti  Okrašlovacího spolku jako právnické osoby tedy neznamená, že se nebudeme dále setkávat s jeho radami, přáními nebo názory na řešení problémů města.  (mm)