Českotřebovský deník 99/2016 (15/4)  
Jarní "skoro úklid" zametacím autem ve městě

Po zimní údržbě silnic posypovým materiálem je, nejen na  výpadovkách z města (např. Lidická ul.), velké množství posypové drti. Jarní úklid  po zimě je nezbytný a měl by být proto důkladný. Je mi však záhadou, proč v době, kdy je na úklid nasazena drahá technika, nejsou příslušné ulice uzavřeny pro parkování, aby  stojící auta nebránila důkladnému očištění ulic. Takto se neuklizené úseky opět auty roznesou do okolí, úklid je tak jenom částečný, ulice zůstávají prašné a technika potom přijíždí znovu, ale opět do ulic se zaparkovanými auty.
Například v Lidické ulici za řekou (dne 6.dubna 2016) sice čistící vůz projel  oběma směry vícekrát za sebou (je vidět snaha řidiče!!!), ale místa se zaparkovanými auty nemohl očistit. K čemu to je? Připadá mi to jako lhostejnost  (nebo zjednodušení přístupu k úklidu?) k řádnému očištění celých ulic a také jako mrhání městskými prostředky. Vždyť mnoho ulic, především v centru města a jeho okolí, lze jednoduše, po celé jejich délce, pro parkování po dobu čištění, střídavě uzavřít  (Lidická, Klácelova, Podbranská, Moravská, Chorinova, Hýblova, Nádražní atd.). Uzavření ulic dočasnými značkami s uvedením doby úklidu je zcela určitě levnější, nežli nedokonalý, vícenásobný průjezd techniky. A věřím tomu, že alespoň na jaře by si všichni Třebováci přáli mít lépe uklizené nezaprášené město  a motoristé by si na krátkodobou komplikaci s parkováním zajisté  zvykli.
Proč čištění ulic, po jejich dočasném a jednostranném uzavření, funguje v jiných městech, ale v České Třebové nikoliv? Jsou města, kde prach z ulic, především v centru, je v rámci jarního úklidu smýván! My nechceme mít město čisté?  Nebo je to jenom a také otázka organizace zajištění podmínek pro dokonalejší strojní úklid?
Mgr. Josef Chudý
 
Přijímací řízení do přípravné třídy základní školy

Přijímací řízení se koná 18.4. a 19.4.  od 8:30 do 15:00.  na ZŠ praktické, Česká Třebová náměstí 17. listopadu.
Do přípravné třídy základní školy přijímá ředitelka školy děti narozené v době do 31.8.2011 (předškoláci a děti s odloženou školní docházkou). K přijetí do přípravné třídy základní školy předloží zákonný zástupce dítěte:
- doporučení školského poradenského zařízení (pedagogicko-psychologická poradna) pokud má,
- rodný list dítěte,
- doklad o bydlišti (vydává jej oddělení evidence obyvatel na každém obecním úřadu). Tento může být nahrazen platným občanským průkazem jednoho ze zákonných zástupců, pokud obsahuje data dítěte.   
Mgr. Bc. Iva Fikejsová, ředitelka školy
 
Pro bývalé pracovníky ÚZCHV

Pokračujeme v každoročním setkávání bývalých spolupracovníků ÚZCHV Česká Třebová. Letošní setkání se uskuteční v úterý 10. května 2016 od 14 hodin v restauraci Křib. Zprávu tlumočte dalším spolupracovníkům

V  neděli 24. dubna se v Třebovici koná 3. ročník pouti ke sv. Jiří. 


Účast přislíbil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

V silné konkurenci sbírali zkušenosti

Obor Mechanik-seřizovač Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí n.O. se v posledních letech těší rostoucímu zájmu. Jeho studenti mají možnost kromě odborných praxí posbírat i další zkušenosti. Jednou takovou byla 7. dubna premiérová účast na soutěži v počítačovém modelování a kreslení. Její v pořadí již 15. ročník pořádala SOŠ a SOU Hradec Králové. Spolu s vedoucím učitelem praktického vyučování Milanem Sahligerem vyrazili do královéhradecké školy celkem 4 studenti – Jan Kašpar, Marek Rajský a Ondřej Sedlář z 2. ročníku a benjamínek výpravy Martin Jireš z 1. ročníku. Přestože na nejvyšší stupínky zástupci SŠUP nedosáhli, jejich pedagog hodnotil jejich vystoupení pozitivně. „Jeli jsme na tuto akci poprvé a rozhodně jsme neudělali ostudu. Kluci především získávali cenné zkušenosti,“ uvedl Milan Sahliger.  Zázemí i organizaci soutěže, v níž byly vypsány celkem dvě kategorie (2D a 3D), si pak pochvaloval.
 
Dopravní omezení na silnici I/14 

Zahájila stavba vodovodu v České Třebové na Parníku, která omezí dopravu v poměrně dlouhém časovém období. Měla by se zde dále dokončit stavba plynovodu, realizovaná firmou Kubík v loňském roce a to ještě v úseku Maro - Kaufland.  Další omezení na "čtrnáctce " vzniklo ve směru Ústí n.O. a Libchavy.  V Libchavách  se provádí výstavba chodníku, která omezí dopravu na jeden jízdní pruh. Omezení potrvá do 30. dubna. Ředitelství silnic a dálnic dále zahajuje opravu nadjezdu z Ústí nad Orlicí, doprava bude od 18. 4. zúžena na jeden jízdní pruh a řízena semafory. Omezení potrvá po celý rok až do prosince 2016.  Vliv na dopravu má také investice SŽDC. Začala oprava železniční tratě mezi Letohradem a Ústím nad Orlicí. Uzavřeny budou železniční přejezdy v Dolních Libchavách, a to od 20. do 24. dubna a od 13. května do 24. června.
 
Příjem města z hazardu bude klesat, i kdybychom nepřijali vyhlášku o jeho regulaci. 

Poslanci schválili nový zákon o regulaci hazardu. Díky němu hazard přežije zejména ve velkých hernách a kasínech, zásadní komplikace čeká provozovatele hracích automatů, tedy herny a restaurace podobné těm našim českotřebovským.  Těm ministr Babiš a poslanci zasadili jednoznačně nejtěžší ránu. Přijatá daňová sazba 35 procent vypadá brutálně, ale ve skutečnosti si řada provozovatelů skokově nepohorší. Dnes se totiž z automatů platí 28 procent z rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami a k tomu pak ještě 80 korun denně za každý přístroj. Reálný odvod tak už dnes přesahuje 30 procent, ten stoupne  tedy asi o 5 procentních bodů. Novela však poplatek za přístroj, který byl i příjmem města,  ruší, je svým způsobem překlopen do samotné daňové sazby. Důsledek: automatů na trhu výrazně ubude, z fixních poplatků by stát tak jako tak vybral méně a tedy v pokladně měst bude z hazardu méně. Pokud bychom tedy v našem městě hazard zakázali, tak o tolik nepřijdeme. "Příjemné příjmy" z hazardu do městské pokladny stejně tak jako tak skončí. Nová pravidla přímo či nepřímo zlikvidují 80 procent trhu automatů – zmizí všechny malé herny, automaty již nebudou  v restauracích a bistrech. Všechny přístroje si ohlídá vybudovaný monitorovací systém, nový registr bude kontrolovat i hráče, kteří dluží či pobírají dávky, a zakáže jim hrát. Kéž by.  Pokud se přihlásí na své jméno....