Českotřebovský deník 128/2016 (19/5)

Zrušení exkurze  U Kaštánku

Z technických důvodů se sobotní exkurze 21/5 na Kaštánek nekoná (uskuteční se v náhradním termínu). Omlouváme se za komplikace.  Za ČSOP Zlatá studánka  Pavlína Vomáčková
 
SLEVA - 20% - 17.6. 2016
Oslavte s námi 24 let knihkupectví Paseka
v České Třebové v pátek 17.6. 2016
20% sleva na všechny tituly
Nalévat budeme víno a k tomu podávat koláčky a jednohubky
Těšíme se na vás a děkujeme za přízeň
 
PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ, z.s.
VYPISUJE VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA POZICI
SOCIÁLNÍ PRACOVNÍK/CE PRO STŘEDISKO ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Uzávěrka výběrového řízení bude 15.6.2016
Kontaktní osoba: Bc. Martina Zahrajová, 778 767 765, martina.zahrajova@pdz.cz
Místo výkonu práce: Ústí nad Orlicí. Nástup: červenec 2016
Webové stránky: http://www.pdz.cz  Úvazek/směnnost: plný / jednosměnný  Více ZDE
V případě zájmu kontaktujte Bc. Martinu Zahrajovou (kontakty v hlavičce). Podmínkou pro zařazení do výběrového řízení je zaslání profesního životopisu a motivačního dopisu.  Vybrané uchazeče pozveme k osobním pohovorům.
20 LET POMÁHÁME LIDEM ŽÍT S DUŠEVNÍ NEMOCÍ

1995: pět lidí začíná poskytovat sociální služby pro duševně nemocné v Pardubicích.
2015: na padesát zaměstnanců pomáhá duševně nemocným lidem v okresech Pardubice, Chrudim, Hradec Králové, Jičín, Rychnov, Ústí nad Orlicí a Náchod

V závěru června bude opět akce Hurá prázdniny  

Akce se o proti minulým letům bude konat odlišně Zásadní změnou je, že pořadatelé vytvořili trasu, která povede z Javorky, přes Robův kopec, Saharou a lesem k restauraci Na Horách. Podél této trasy, pak budou rozmístěna jednotlivá stanoviště jednotlivých spolupracujících spolků či firem. Akce by se měla konat 25.6.2016 odpoledne od 14:00-15:00. V cílovém prostoru u restaurace na Horách se připravuje hudební vystoupení. Na podrobnosti, které by se měly objevit v červnovém vydání Českotřebovského zpravodaje,  se zeptám jednoho z hlavních pořadatelů akce Martina Saifrta
KOUPÍM KNIHU TOULKY MINULOSTÍ ČESKOTŘEBOVSKA 2, vydáno v roce 2001. Telefon 725 174 037
Chystá letošní Noc kostelů - na červen
V České Třebové bude mít na programu pouze jednu akci, ale o to zajímavější:
Uskuteční se v pátek 10. 6. 2016 v kostele sv. Jakuba od 21:00 "Hodinky - scénická kantáta pro tři sólisty, sbor, smyčcový kvartet, klavír a jednu nadupanou tanečnici" v provedení Litomyšlské hudební společnosti.

 

Zástupci seniorů v Olawě

Dne 18. května 2016 navštívila partnerské město Olawu delegace složená převážně ze zástupců seniorských organizací z České Třebové. Českotřebováci byli pozváni do Olawy ředitelkou kulturního centra, která v rámci činnosti kulturního centra Olawa organizuje též Univerzitu třetího věku pro zájemce z řad důchodců. Z řad olawských občanů se v různých zájmových lekcích zúčastňuje cca 200 obyvatel, převážně žen, ať už se jedná o jazykové kurzy, taneční, kulturní (zpěv, malování, keramika, výroba dekorací), dále semináře o psychologii a různé další). Největší zájem je například o zdravotní cvičení a výuku ruštiny. Zástupci našeho města mohli shlédnout cvičení žen, zapojili se do výuky tance v tanečním kurzu  a dále se zúčastnili psychologického tréninku.
Všichni zúčastnění odjížděli z Olawy s tím, že by měli zájem o to, aby podobné aktivity byli nabídnuty i seniorům v našem městě.

 
Volný sociální byt na Semanínské ulici

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu volný byt na Semanínské ulici v České Třebové:
- byt č. 11 o velikosti 1+2 v
čp. 2085 Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek 16.06.2016.
V České Třebové dne 18. května 2016.  Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města.
Jak je to s cestovními doklady pro děti?                   

Rodinné dovolené spojené s cestováním do zahraničí znamenají l vyřizování cestovních dokladů. Co vše je potřeba zařídit pří cestování s dětmi? Věděli jste například, že i děti mohou do členských států Evropské unie a dalších vybraných evropských zemí cestovat na vlastní občanský průkaz? Více zde
 
Českotřebovské noviny

Město Česká Třebová ve spolupráci s Městskou knihovnou Česká Třebová bude od července 2016 vydávat nový městský zpravodaj s názvem Českotřebovské noviny. Tento měsíčník bude v tištěné podobě doručován zdarma do všech domácností v České Třebové (včetně částí Lhotka, Kozlov, Parník, Svinná a Skuhrov). Půjde o formát A4 v barevném tisku. Jeho účelem bude poskytovat občanům informace o dění ve městě, z městského úřadu, od místních organizací nejen z oblasti kultury, sportu a školství. Kdokoli si bude moci číst elektronickou verzi na webových stránkách, které v současné chvíli vznikají.
Touto cestou vás žádáme o zapojení se do tvorby obsahu novin. Podělte se s námi, co důležitého a zajímavého se děje ve vaší organizaci. Může jít o pravidelné, ale i občasné či jednorázové příspěvky. Napište nám, co plánujete za akce, na e-mail redakce@ceska-trebova.cz a pozvěte širokou veřejnost. Součástí novin bude i kalendář akcí pořádaných v daném měsíci. Podrobnější pravidla pro posílání příspěvků či fotografií, kontakty a další informace najdete na www.ceskotrebovskenoviny.cz. Noviny nebudou obsahovat reklamu. Termín uzávěrky pro odevzdání příspěvků do prvního červencového čísla je 10. června 2016.
S vydáváním městských novin je spjata i činnost redakční rady. Ta slouží jako podnětný a kontrolní orgán redakce. Členové redakční rady se setkávají jednou za měsíc a dohlíží na přípravu vydávání zpravodaje. Nemají za povinnost psát jednotlivé články. Hledáme ještě minimálně jednoho občana, který se zajímá o dění ve městě a chtěl by věnovat svůj čas této práci. Chcete se stát členem redakční rady? Nebo se na něco zeptat? Kontaktujte nás .
Redakce Českotřebovských novin Smetanova 173, Česká Třebová 560 02 Tel. číslo: 737 525 001 www.ceskotrebovskenoviny.cz
 
Českotřebovský zpravodaj bude pokračovat i nadále

Českotřebovský zpravodaj bude v České Třebové, okolním regionu i pro českotřebovské rodáky nadále pokračovat v dosavadní tradiční formě (tedy na papíře a také jinak koncipovaný Českotřebovský deník na internetu). Bude se nadále prodávat na stáncích a v prodejnách v České Třebové i v okolí za nezměněnou cenu, bude mít možnost  využívat příjem z reklamy, což naopak nově zřizované Českotřebovské noviny nemohou. Věřím, že v konkurenci obstojí jako nezávislý časopis již s 47 letou tradicí. Příspěvky určené pro radniční tisk mohou být ovšem  jen na internetu, do tištěného vydání Českotřebovského zpravodaje nepatří, uvolní místo pro další texty. Zde může Českotřebovský zpravodaj využít skutečnost, že uzávěrku posune až na 24. den v měsíci, bude tedy o dva týdny později než u Českotřebovských novin, kde musí přípěvky projít zdlouhavým byrokratickým  výběrem a schvalováním.  Informace z dění na radnici samozřejmě budou, ale jejich výběr se může lišit, také komentáře. Skutečné důvody pro vydávání nového tisku jsou zřejmé, nyní to nechci rozvádět. Prostě stávající situaci, kdy (autorizované) zprávy z radnice vychází v časopise vydávaném sice pořád stále stejným vydavatelem, ovšem nyní členem opozice, považuje starosta za nepřípustnou. Nový informátor (v barvě a na křídovém papíře) přijde ovšem daňové poplatníky z našeho města na milion Kč ročně. My na to máme. (mm)
 
8. bleší trhy „U malířů“!!! 

Ve dnech 27.-28.5.2016 (pátek a sobota) od 8:00-18:00 hodin v pátek a od 8:00-16:00 hodin v sobotu, proběhne v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a Natěračství Kohoutek již 8.bleší trh „U malířů“.
Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.  Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale i  obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.  Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek tel. 603503421.
 
Analýza přímého dopadu elektronické evidence tržeb na obce a spol

Hlavní kancelář i právní poradna zaznamenala několik dotazů, které pramení z obav nad výsledným dopad zákona o elektronické evidenci tržeb na malé obce a spolky, které pořádají místní kulturní a společenské akce s drobným prodejem.
SMS ČR ve spolupráci Petrem Gazdíkem, místopředsedou PS PČR a místostarostou členské obce Suchá Loz analyzovalo dopad případného zavedení elektronické evidence služeb na malé obce, jakožto pořadatelů kulturních a sportovních akcí, při kterých je prodáváno občerstvení. Dle vyjádření oslovených právních specialistů jsou podle návrhu zákona o evidenci tržeb (dostupný na stránkách Sněmovny) z této evidence vyloučeny:
  • tržby státu,
  • územně samosprávných celků,
  • příspěvkové organizace,
  • tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti veřejně prospěšných poplatníků.
Z výše uvedeného vyplývá, že starostové obcí a měst tedy nemusí pořizovat elektronické pokladny pro pořádání plesů, obecních zábav, nebo slavností.  Také hasiči, sportovci a ostatní spolky při pořádání svých akcí nemusejí tržby evidovat podle nového návrhu zákona.
Důvodová zpráva k návrhu zákona o evidenci tržeb uvádí jako příklad vynětí z evidence tržeb „pořádání společenských a reprezentačních akcí ve formě plesů, tanečních zábav a společenských setkání, které mohou být spojeny s uskutečněním plateb např. v souvislosti s prodejem vstupenek a občerstvení a které není nutné evidovat již z povahy nepodnikatelské činnosti, ze které pocházejí.“ Dále návrh zákona uvádí „Evidovanou tržbou nejsou také tržby, jejichž evidování běžným způsobem by znemožnilo nebo zásadně ztížilo plynulý a hospodárný výkon činnosti, ze které tato tržba plyne, pokud tuto překážku nelze odstranit evidováním tržeb ve zjednodušeném režimu. Tyto tržby stanoví nařízením vláda.“ (§ 12 odst. 4 ZET) V tomto případě by se však mělo jednat o výjimky, které zohlední dané technické překážky, kdy evidence tržeb není (v současnosti) možná. Nařízení zatím není k dispozici.V případě pochybností v souvislosti s konkrétním případem je potřeba obrátit se na příslušný finanční úřad, který může jednotlivé případy závazně posoudit.
Naše sdružení se zasadí o to, aby v případě zavedení elektronické evidence tržeb nedošlo k omezení drobné nevýdělečné a veřejně prospěšné činnosti spolků i obcí na poli místní kultury a rozvoje občanské společnosti.
Zdroj: Svaz měst a obcí (http://www.smscr.cz/
 
Změna v ustanovení zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů

Podle § 39 odst. 1 obecního zřízení, podle něhož s účinností od 1. července 2016 platí, že záměr obce prodat, směnit, darovat, pronajmout, propachtovat nebo vypůjčit hmotnou nemovitou věc nebo právo stavby anebo je přenechat jako výprosu a  záměr obce smluvně zřídit právo stavby k pozemku ve vlastnictví obce obec zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před rozhodnutím v příslušném orgánu obce vyvěšením na úřední desce obecního úřadu, aby se k němu mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může obec též zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud obec záměr nezveřejní, je právní jednání neplatné. Nemovitá věc se v záměru označí údaji podle zvláštního zákona platnými ke dni zveřejnění záměru.
Podle § 85 písm. a) obecního zřízení je zastupitelstvu obce dále vyhrazeno rozhodování o nabytí (tj. koupí, směnou či darováním) hmotných nemovitých věcí.
Co se týče nájmu a výpůjčky, tak do 30. června 2016 platí, že podle § 102 odst. 2 písm. m) obecního zřízení je radě obce vyhrazeno rozhodovat o uzavírání nájemních smluv a smluv o výpůjčce; tuto působnost může rada obce svěřit příslušnému odboru obecního úřadu nebo příspěvkové organizaci obce zcela nebo zčásti. S účinností od 1. července 2016 je však uvedená vyhrazená pravomoc rady obce (tj. uzavírání nájemních smluv a smluv o výpůjčce) zrušena a podle nově koncipovaného ustanovení § 102 odst. 3 obecního zřízení bude od uvedeného data platit, že rada obce zabezpečuje rozhodování ostatních záležitostí patřících do samostatné působnosti obce, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu obce nebo pokud si je zastupitelstvo obce nevyhradilo; rada obce může tyto pravomoci zcela nebo zčásti svěřit starostovi nebo obecnímu úřadu.
 
Zdroj: Svaz měst a obcí (http://www.smscr.cz/