Českotřebovský deník 148/2016 (8/6)  


Volné pracovní místo na pozici

Pracovník v sociálních službách - pečovatel, pečovatelka.
Nástup možný ihned.Platové zařazení dle Katalogu prací.  Nepřetržitý provoz.
Dobrý zdravotní stav, flexibilita, znalost práce na PC.
Kontakt: Drvoštěpová Dagmar zdravotni@socialnisluzbyct.cz, 739 344 576

 
Na sídlišti Lhotka bude zřízena jedna velká zóna zákazu stání

Vozidla budou moci parkovat jen na označených parkovištích. To je obsahem nově zveřejněné veřejné vyhlášky, opatření obecné povahy, které bylo vyvěšeno na úřední desku města. Důvodem navržené úpravy je zamezit parkování vozidel na komunikacích sídliště mimo místa k parkování určená a označená. Nové značení bude pro řidiče přehlednější a jednoznačnější. Omezením parkování dojde k lepší průjezdnosti komunikací, zejména pak linkové autobusové dopravy. Dosud se stávalo, že řidiči špatně vyhodnotili situaci a stáli s vozidly i na nepřehledných a úzkých místech, v zatáčkách a křižovatkách.  Žádost byla posouzena a doporučena DI Policie České republiky dne 31. 5. 2016.  Stání na komunikacích bývalo ovšem vynuceno i nedostatkem míst k parkování. To se zřejmě postavením nových garáží a parkovacích stání firmou RYDO u sídlištní kotelny zlepšilo a proto bude možné nové opatření vyhlásit.  problém možná budou mít návštěvy, zvyklé přijíždět až k co nejblíže k adresátovi. Nyní bude nutné hledat místo na některém parkovišti, což může být i docela daleko.  Na druhou stranu bude dobře zajištěna průjezdnost vozidel hasičů nebo RZP, kteří budou mít zajištěnu volnou cestu. Nové opatření se jistě může vyplatit i samotnému městu, neboť městská policie snadno identifikuje a označí vozidla, která nové opatření poruší. Příjem města z pokut se tak jistě nezmenší.
 
Společný nákup energií se obcím vyplatil

Sdružení obcí Orlicko společně se svazkem obcí Lanškrounsko  zorganizovalo společný nákup energií na burze pro rok 2017, úspora je téměř 10 milionů korun.
Sdružení obcí Orlicko ve spolupráci se svazkem obcí Lanškrounsko nakoupilo pro své členské obce, dvě vodohospodářské společnosti a řadu dalších obecních  organizací a spolků elektřinu a zemní plyn na Českomoravské komoditní burze Kladno. Celkem se na komoditní burze obchodovalo pro rok 2017 přes 18 tisíc megawatthodin elektřiny a 24 tisíc megawatthodin zemního plynu. Společným nákupem na komoditní burze se podařilo snížit ceny obchodovaných komodit oproti roku 2016  v průměru o 30 procent, což znamená celkovou úsporu 9 milionů a 600 tisíc korun. „Rozhodli jsme se využít poklesu cen energií ze začátku roku a zajistit si dodávky na příští rok za pokud možno co nejnižší ceny. To se podařilo. U silové elektřiny nám cena klesla meziročně o 23 procent a dostala se pod 700 korun za megawatthodin. Zemní plyn nám zlevnil dokonce o 36 procent pod 400 Kč/MWh,“ informoval předseda Sdružení obcí Orlicko Petr Fiala.
Sdružení pro své členy nakupuje energie na kladenské komoditní burze od roku 2012. Už tradičně se nákupu účastní města Lanškroun, Jablonné nad Orlicí, Letohrad, Žamberk a Králíky, městysy Dolní Čermná a Kunvald a obce Albrechtice, Čenkovice, Červená Voda, Dlouhoňovice, Dolní Morava, Helvíkovice, Horní Čermná, Horní Heřmanice, Horní Třešňovec, Kameničná, Krasíkov, Klášterec nad Orlicí, Líšnice, Lubník, Lukavice, Luková, Mladkov, Mistrovice, Nekoř, Pastviny, Písečná, Tatenice, Těchonín, Výprachtice, Záchlumí a Žichlínek. A také celá řada příspěvkových organizace a spolků z měst. „Nově se k nákupu připojily i Jamné nad Orlicí, Strážná a Trpík,“ doplnil Petr Fiala. Společného nákupu na komoditní burze letos poprvé využila i společnost Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí, a.s. „Vysoutěžené ceny pro nás znamenají úsporu nákladů u elektřiny o téměř 1 a půl milionu korun, na zemním plynu v příštím roce ušetříme dalších 300 tisíc,“ uvedl ředitel společnosti Bohuslav Vaňous. Předseda Sdružení Petr Fiala k tomu dodává: „Díky VaKu se zvýšil celkový soutěžený objem a tím jsme se stali pro dodavatele zajímavější. Vítám i vlastní úsporu nákladů ve VaK, kde většinovými vlastníky společnosti je samospráva“.
Hamáček: Měli bychom více využívat české zbrojařské firmy

Na dvoudenní návštěvu Pardubického kraje přijel předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček. Společně s hejtmanem Martinem Netolickým zavítal nejdříve do přeloučské společnosti SVOS, později diskutoval se studenty zdejšího gymnázia nebo starosty z regionu. Dále společně navštívili 43. výsadkový prapor v Chrudimi a úterní část programu zakončili prohlídkou dělostřelecké tvrze Bouda. Ve středu se delegace přesunula do Moravské Třebové a místní vojenské školy. Tečkou za dvoudenní cestou byla návštěva v nemocnici ve Svitavách.
Program pana předsedy Hamáčka jsme zaměřili na oblast armády, vojenské historie a zbrojního průmyslu, jelikož v našem kraji je celá řada firem, které jsou ve svém oboru velmi úspěšné, co se týká zásobování zahraničních klientů, avšak co se týká české armády, nemají vždy dveře otevřené,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Chtěli jsme ukázat také dělostřeleckou tvrz Bouda, která byla nedávno elektrifikována a máme s ní celou řadu záměrů. Ty jsme také panu předsedovi představili, jelikož se skutečně jedná o unikát a pan předseda je nadšencem do vojenské historie,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Pancéř pro švédského krále
První zastávkou předsedy Hamáčka v Pardubickém kraji byla přeloučská společnost SVOS, která se zabývá výrobou vojenských pancéřovaných vozidel, ale také pancéřováním osobních automobilů a limuzín, které využívá celá řada státníků včetně generálního tajemníka OSN, ale také švédského krále či premiéra. „Budu i nadále sledovat situaci této společnosti, jelikož bych si dovedl představit, že by česká armáda mohla více využívat naše společnosti, které jsou velmi úspěšné v zahraničí, ale doma je na ně bohužel často zapomínáno,“ řekl předseda PSP ČR Jan Hamáček, který si prohlédl kromě zmíněných osobních vozidel také moderní obrněné vozidlo VEGA 6x6.
Se studenty o Brexitu či roli USA
V rámci programu diskutoval předseda Hamáček společně s hejtmanem Netolickým se studenty Gymnázia a SOŠ Přelouč. Hlavním tématem byla současná mezinárodně politická situace včetně problematiky Turecka, Brexitu či roli USA v současné politice. „Osobně jsem zastáncem procesu evropské integrace a celý Brexit považuji za velký hazard s budoucností nejen Velké Británie, ale i celé Unie,“ uvedl mimo jiné Jan Hamáček.
Tvrz Bouda jako krajský unikát                                                                                  
Závěr úterního programu obstarala prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda, která je v současné době v majetku Pardubického kraje, který nedávno dokončil její elektrifikaci a plánuje další zpřístupňování veřejnosti. „Tvrz Bouda je skutečným unikátem v našem kraji a proto máme celou řadu záměrů, které chceme v nejbližších letech realizovat. Již elektrifikací se nám otevírají nové možnosti pro zpřístupnění a zatraktivnění tvrze, kterou již nyní navštěvuje přes 13 tisíc návštěvníků ročně,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Je to pro mě velmi příjemná návštěva, protože jako mladý jsem celou linii pohraničního opevnění prošel a jsem rád, že se o tyto objekty starají nejen dobrovolníci, ale také kraj, protože je nutné historii stále připomínat,“ dodal Jan Hamáček.
V Moravské Třebové se řešila obranná politika
Druhý den se Jan Hamáček setkal se starostou Moravské Třebové Milošem Izákem. „Moravská Třebová je dobře fungujícím městem. S jejím starostou a s hejtmanem Martinem Netolickým jsme mluvili hlavně o zaměstnanosti a dopravě,“ uvedl předseda Poslanecké sněmovny. Program cesty pokračoval na zdejší střední vojenské škole. „Práce Sněmovny, migrace a pochopitelně obranná politika byly zde hlavními tématy otázek studentů této prestižní školy," podotkl Jan Hamáček. Návštěvu Pardubického kraje ukončil Jan Hamáček v nemocnici ve Svitavách, kde se debatovalo o rozvoji této nemocnice, investicích a platech ve zdravotnictví.
 
Hrady a zámky v Pardubickém kraji v červnu

V sobotu 11. června se na Veselém Kopci uskuteční program s názvem „Z kovu zrozené“ věnovaný všestrannému využití kovu v minulosti i v současnosti. Kov v podobě opracovaných předmětů provází lidstvo již 5 tisíc let. Lidé se velmi rychle naučili využívat jeho přirozené vlastnosti a zhotovovat z něj předměty usnadňující jim práci i život. Návštěvníci Veselého Kopce se mohou seznámit s tradičními kovářskými technikami, uměleckým kovářstvím, medailérstvím. Uvidí ruční výrobu pilníků, nožíře, dráteníka, výrobu tradičních kovových knoflíků, mohou se potěšit hezkými šperky nebo se připravit na sladké pečení. Dovednosti zájemců prověří kovové hlavolamy, či zábavný kvíz zaměřený na poznávání historických kovových předmětů. Sobotní den v Souboru lidových staveb Vysočina všem zpříjemní Zpívající heligónky z Pardubic. Program potrvá od 9 do 16 hodin – více na www.vesely-kopec.eu
  • 9. června: státní zámek Litomyšl – Smetanova Litomyšl. Zahajovací koncert. Celý program a více informací na stránkách pořadatele http://festival.smetanovalitomysl.cz/
  • 19. června: státní zámek Slatiňany – Pokrok nezastavíš! Speciální prohlídky běžně nepřístupných částí zámku. Podíváte se do jedinečně zachovalých a technicky unikátních prostor zámecké ledárny a kotelny, navštívíte chodbu hostinských pokojů v mezipatře s historickými stavebními plány, prohlédnete si půdu hlavní zámecké budovy a velkou knížecí koupelnu. Na závěr vstoupíte dřevěnou krytou chodbou do panské oratoře v kostele sv. Martina. Začátek prohlídky vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hodin. Doporučujeme vstupenky rezervovat na tel. čísle 469 681 112. (www.zamek-slatinany.cz)
  • 24. června: státní zámek Slatiňany – Chrudimská komorní filharmonie na zámku. Tradiční koncert filharmonické hudby pod širým nebem. Chrudimská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Martina Profouse vystoupí na nádvoří slatiňanského zámku. Koncert se koná pouze za příznivého počasí. Začátek v 18 hodin. Vstupné dobrovolné. (www.zamek-slatinany.cz)
  • 26. června: státní hrad Kunětická hora – Sokolnictví. Celodenní výstava dravých ptáků s ukázkami výcviku v 11, 14 a 16 hodin. (www.hrad-kunetickahora.cz)
  •