Českotřebovský deník 165/2016 (27/6)

První kniha pro prvňáčka - na ZŠ Nádražní

Letitá spolupráce naší školy a městské knihovny letos pokračovala velmi povedenou akcí, připravenou pracovnicemi knihovny  pro naše prvňáčky. Během druhého pololetí se žáci ve čtyřech setkáních seznámili s chodem zařízení, poté se naučili pečovat o knihy, následovalo setkání se spisovatelem. Vyvrcholením bylo červnové slavnostní pasovaní prvňáčků na čtenáře. Každý účastník se zapsal do pamětní knihy, složil čtenářský slib a obdržel medaili a knížku.
Kdo miluje knihy, miluje moudrost - tímto děkujeme pracovnicím knihovny za pěkné zážitky.  Žáci a učitelky 1. ročníku  ZŠ Nádražní
 
Pavel Bělobrádek přijede do našeho regionu

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek ve čtvrtek 29. června zavítá do Pardubického kraje, kde navštíví firmy Contipro a Rieter CZ, setká se s regionálními podnikateli a v prostorách Univerzity Pardubice pak zástupcům firem, vědecké, akademické obce a médiím představí priority státní vědní politiky na roky 2016 - 2020. S účastníky setkání bude vicepremiér diskutovat o koncepci a cílech Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací (VVI), o aktuálním stavu přípravy zákona o podpoře výzkumu, o podpoře přenosu vědeckých výsledků do komerční praxe, situaci v oblasti lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji nebo o plánech na další posílení české vědecké diplomacie ve světě.  Setkání se zástupci našeho regionu  se bude konat také v odpoledních hodinách v orlickoústecké Hernychově vile.
 
Finance se musí apelem živnostníků vážně zabývat

Pardubice (27. 6. 2016) – Téměř 1700 podpisů drobných živnostníků obsahuje petice proti současné podobě zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), kterou dnes předali zástupci petičního výboru na podatelnu Krajského úřadu Pardubického kraje. Při této příležitosti se hejtman Martin Netolický setkal s jedním z iniciátorů petice, místopředsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a předsedou hnutí Starostové a nezávislí Petrem Gazdíkem.
„Problematika EET je v současné době velmi diskutované téma. Chápu obavy drobných živnostníků a osobně se mi také nelíbí administrativní těžkosti a byrokracie, které přináší. Osobně jsem zastánce minimalizace administrativních nároků na živnostníky, a proto je nutné diskutovat s Ministerstvem financí, které s tímto tématem přišlo. Považuji to také za zpětnou vazbu pro pana ministra Babiše, jehož ministerstvo by se mělo stát navrhovatelem novely spíše než kraje. Je to jiná situace než v případě legislativní iniciativy týkající se rozpočtového určení daní pro obce, kdy se jednalo o finance přímo pro rozvoj venkova a potažmo celého kraje. EET je primárně záležitostí státu, jelikož má vliv na daňové příjmy. Ministerstvo financí se tak této petici musí postavit čelem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Cílem této petiční aktivity, která se uskutečňuje ve všech krajích České republiky, je změnit zákon o elektronické evidenci tržeb, především kvůli jejímu negativnímu dopadu na drobné živnostníky. Už dlouho upozorňujeme na to, že EET bude mít negativní dopad na život v obcích a městech,“ osvětlil předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Pardubický kraj prohlubuje svoji spolupráci se Zakarpatskou oblastí Ukrajiny

Na dvoudenní návštěvu Pardubického kraje proto dorazili zakarpatští profesionální hasiči, kteří se seznámili s fungováním Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, ale také s činností sborů dobrovolných hasičů či výrobními závody THT Polička nebo Pavliš a Hartman. „Chceme neustále posouvat naši spolupráci na další úroveň, a proto jsme zvolili oblast krizového řízení. Společně s Krajem Vysočina jsme nedávno zakarpatským hasičům předali 12 hasičských sad, jelikož jejich vybavení zdaleka neodpovídá náročnosti a počtu zásahů. Nyní jsme se rozhodli ukázat podmínky, ve kterých pracují naši profesionální i dobrovolní hasiči,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Snažili jsme se připravit odborný pracovní program, který by pomohl našim ukrajinským kolegům načerpat nové informace, ale také přímo zhlédnout techniku práce hasičů,“ dodal hejtman Netolický.
Hasiči společně s předsedou fondu ViZa Volodymyrem Čubyrkem navštívili areál Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích, operační středisko HZS Pardubického kraje a jednotku dobrovolných hasičů v Čeperce. Druhý den v doprovodu hejtmana Martina Netolického zavítali do společnosti Pavliš a Hartmann, zabývající se výrobou požární techniky, a pobyt v kraji zakončili prohlídkou tvrze Hůrka.