Českotřebovský deník 167/2016 (29/6)
Vyšlo červencové číslo Českotřebovského zpravodaje 

Tím, že obsahuje řadu článků, které nebyly zveřejněny na webových stránkách je zajímavější, aktuálnější. Zabývá se nejen rozborem posledního jednání zastupitelstva, ale podrobněji i jednotlivými problémy, které zde byly diskutovány a které si zaslouží další diskuzi ve veřejnosti.A není to jen problém hazardu, problém zastínění románské rotundy sv. Kateřiny, připravovaného dopravního maxihřiště v Benátkách . Má také kompletní kulturní sportovní a společenskou rubriku. Část nákladu byla již ve středu večer v prodeji, další prodejny dostanou  na pulty zpravodaj během dopoledne 30/6, také předplatitelé do svých schánek. 
 
Volný byt pro sociálně potřebné občany

Město Česká Třebová
podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodiny
vyhlašuje k pronájmu 1 volný byt na Semanínské ulici  v České Třebové:
- byt č. 15 o velikosti 1+1 v čp. 2086
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné
žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek 28.07.2016.
V České Třebové dne  27. června 2016 
Ing. Jiří Smrčka  v. r.  vedoucí odboru majetku města
 
Hejtman Netolický: Kamiony do okolí litomyšlského zámku nepatří

V souvislosti s požadavkem města Litomyšl na omezení nákladní dopravy v okolí zámeckého areálu si dovolím představit také stanovisko krajské samosprávy.
Osobně se domnívám, že nákladní doprava na silnici II/358 v rozsahu, který je nyní, na ni již dávno nepatří. Výstavbou logistického terminálu společnosti Metrans v České Třebové enormně vzrostla zátěž této komunikace, která původně sloužila pouze pro místní nákladní dopravu, nikoliv pro tranzitní. Bohužel stávající stav je neúnosný zejména v oblasti zámeckého areálu v Litomyšli, ale také na průtahu obcemi Němčice, Zhoř a také samozřejmě České Třebové. Rostoucí stížnosti nás vedou k tomu, že musíme reagovat. Jsem přesvědčený, že tranzitní doprava má být převedena na páteřní komunikace vyšších tříd, což je v tomto případě silnice I/14. Pro tyto účely jsme také v minulosti rekonstruovali silnici směrem na Semanín v okolí logistického terminálu, a také připravujeme rekonstrukci podjezdu směrem na zmíněnou silnici první třídy I/14 ke křižovatce u Korada. Všechna tato opatření mají vést k navedení dopravy na silnice vyšších tříd a na páteřní komunikaci I/35, v budoucnu D35. V minulém a tomto roce jsme obnovili živičný povrch na trase Česká Třebová – Zhoř za 20 milionů korun, jelikož tato trasa je specifická velkým, až dvanáctiprocentním stoupáním, a často zde proto v zimě dochází k dopravním komplikacím.
Domnívám se, že by nákladní doprava neměla tuto komunikaci zatěžovat a investice by neměla být ničena. To vše jsou logické argumenty, které podle mého názoru bude akceptovat jak Ředitelství silnic a dálnic, tak Policie ČR, přestože v současné době mají k tomuto navrhovanému opatření dílčí připomínky. S očekávaným zvýšením zátěže a rozšířením terminálu společnosti Metrans může bohužel dojít k dalšímu nárůstu průjezdů nákladních vozů. Na tato opatření jsem upozorňoval před třemi lety při jednání s investorem, ale ani samotná společnost bohužel není v současné době schopna ovlivnit trasu jednotlivých dopravců, přestože v minulosti tak činila.
Jako správce komunikace a samospráva kraje považujeme Litomyšl za krajský klenot v oblasti kultury a památkové péče, a proto si nedovedu představit, že na původní dlažbě v okolí zámku budou nadále v poměrně křivolakých uličkách jezdit nákladní vozy.
Moderní software pro spolupráci hasičských jednotek v terénu

Gina. Tak se jmenuje slavná píseň Josefa Zímy, která zazněla mimo jiné ve slavném filmovém muzikálu Filipa Renče Rebelové. Jedná se ale také o software pro komunikaci a koordinaci v terénu, na jehož pořízení přispěl Pardubický kraj Hasičskému záchrannému sboru Pardubického kraje částkou přesahující 435 tisíc korun.
„Tato technologie umožní rozšíření stávajícího navigačního a informačního systému na všechny jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí typu JPO II a JPO III. Tím pomůžeme zefektivnit každodenní spolupráci jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a také zlepšit koordinaci při řešení následků mimořádných událostí ze strany krajského operačního a informačního střediska,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Dané jednotce sboru dobrovolných hasičů umožní systém zobrazovat příkaz k výjezdu s podrobným popisem události, navigovat jednotky přímo na místo události, přijímat on-line aktualizované informace s přepočtem trasy jízdy, zobrazovat společnou operační situaci a zobrazovat přehledovou mapu místa události. Krajskému operačnímu a informačnímu středisku (KOPIS) HZS Pardubického kraje pomůže pořízení zařízení v zobrazování lokace vozidla jednotky SDH a automatickém příjmu kódů typických činností. „Podmínkou využití softwaru je vybavení vozidla jednotky SDH tabletem a SIM kartou s aktivními datovými službami,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Problémová skupina ORTEL má opravdu vystoupit v sále restaurace Pod Skalkou v České Třebové.

Zatím to webu skupiny není zveřejněno, ale dozvíte se to na facebookové stránce zde https://www.facebook.com/events/252886255082700/. Akci nelze zabránit, je to věc soukromého majitele restaurace a sálu pod Skalkou, kam údajně skupiona prodává 300 lístků po 250 Kč. V této souvislosti vzniká iniciativa k blokování této restaurace Má jít o společné vystoupení rockových k apel KERN , ORTEL , ROXOR a knížete pornofolku ZÁVIŠE v ČT.. !!!  K tomu je víc upozornění  na omezenou kapacita sálu. Myslím tedy že se městská policie  bude muset na tento večer posílit. Ještě znovu uvádím text letáku, který je rozšiřován a který upozorňuje, že může jít o skupinu propagující neonacismus , fašismus a tedy nesnášenlivost, kterou  opravdu nepotřebujeme. Nicméně jí otevíráme dveře, přijďte klidně k nám na "Perlák"....
Valná hromada Sdružení obcí Orlicko dne 28.6.2016 

V úterý 28.6.2016 se v Čenkovicích konala Valná hromada Sdružení obcí Orlicko. 
Starostky a starostové členských obcí Orlicka projednali řadu bodů, když k nejzásadnějším patřilo zřízení Centra společných služeb Orlicka, projekty cyklostezek nebo projekt monitorování kvality podzemních vod v Kyšperské synklinále.  
Projekt Centrum společných služeb Orlicka je projektem Svazu města a obcí ČR, kde je Orlicko partnerem. Obsahem činnosti centra je jednak  poskytování odborných poradenských  služeb v samostatné i  přenesené působnosti členským obcím Orlicka s cílem ulehčit práci místních samospráv, jednak to je příprava a realizace projektů meziobecní spolupráce. Poradenská činnosti Centra společných služeb Orlicka bude také směrována k občanům regionu Orlicka, kteří budou mít možnost se v daných oblastech na centrum obracet.  Možnost poradenských služeb centra pro veřejnost bude zveřejněna v průběhu druhého pololetí tohoto roku.        
K projektům meziobecní spolupráce již řadu let patří příprava a následná realizace cyklostezek. V současné době  jsou dokončovány podklady včetně projektové dokumentace  pro územní řízení na cyklostezky Letohrad – Pastviny a Žamberk – Pastviny a na cykloturistické propojení ze Žamberka do Rokytnice v Orlických horách. Do konce září proběhne výběrové řízení na zhotovitele dokumentace pro územní řízení cyklostezky Letohrad – Verměřovice – Jablonné nad Orlicí s odbočkou k podniku Formplast s.r.o. v Bystřeci. V jednání je rovněž převzetí investorství od Regionu Orlicko-Třebovsko na propojení z Písečné na stávající cyklostezku  Letohrad – Ústí nad Orlicí.      
Zásadním tématem pro celé Orlicko je kvalita pitné vody, která je získávána z hydrogeologické struktury Kyšperská synklinála. S pomocí Pardubického kraje a provozovatelů vodovodů  Orlicko přispívá k řešení jak stavu monitorovacích vrtů, tak i k
vlastnímu monitorování jakosti podzemních vod   
Jako již tradičně díky příspěvku od Pardubického kraje z Programu obnovy venkova (300 tis. Kč) schválilo Sdružení obcí Orlicko  dotační podporu dalším 6 malým památkám v obcích na území Orlicka, které budou do konce roku celkovým nákladem téměř 1,1 mil. Kč rekonstruovány, obce ze svých rozpočtů na malé památky tedy přispějí částkou 800 tis. Kč! Za dobu existence programu Malé památky Orlicka se počet rekonstruovaných památek v území blíží již ke stovce. Valná hromada rovněž schválila finanční podporu výročí v členských obcích Orlicka, kdy Sdružení obcí Orlicko v tomto roce finančně podpořilo konání šesti  akcí ve svých členských obcích celkovou částkou 50 tis. Kč.
Starostové členských obcí si v rámci valné hromady také vyslechli prezentace MAS Orlicko a dále firem zabývajících se přípravou projektů k zateplení budov, likvidaci bioodpadů či optimalizací nákladů jističů přípojných míst elektrické energie.
                                                                                                                          Petr Fiala Předseda Sdružení obcí Orlicko