Založení nového spolku SKI TEAM Česká Třebová, z.s.
 
Nový spolek SKI TEAM Česká Třebová byl zapsán do veřejného spolkového rejstříku dne 2.6.2016 Prezentace spolku je na webových stránkách  www.skiteamct.cz . SKI TEAM Česká Třebová, z.s. v plném rozsahu přebírá ze Stanov SKI KLUBU Česká Třebová, z.s.  § 3 hlavní činnost spolku, v níž bylo těžiště činnosti SKI KLUBU Česká Třebová, z.s. Jsme tedy bezesporu nástupnickou organizací tohoto spolku a jsme také nyní již jediní pokračovatele více jak  90-ti leté tradice organizovaného lyžování v České Třebové.
Činnost členů z úseku základního lyžování, tedy rekreační lyžování pro vlastní potěšení, v žádném případě nenaplňuje ani jeden z bodů hlavní činnosti a patří do ostatních spolkových činností ve vedlejší činnosti spolku. Hlavní činnost a tím i těžiště činnosti spolku spočívalo především v účasti na závodech, pořádání závodů, sportovních akcí a v činnostech s tímto souvisejícími, tedy sportovní výcvik, trénování, vzdělávání, školení, dodržování sportovních a mravních pravidel. Po zaregistrování nového spolku v SL ČR, přejdou do něho, s výjimkou dvou, všichni členové úseku alpských disciplín plus 5 nových členů. Celkem bude mít spolek prozatím 37 členů. Protože jsme z důvodu nepřehledné situace ve SKI KLUBU po dva roky neprováděli nábor dětí, musíme se soustředit především na získání nových mladých členů od 5-ti let věku. Personálně je činnost nového spolku zajištěna na dalších cca 20 let dvěma mladšími trenéry, kteří budou doplněni dalšími dvěma nebo třemi trenéry z řad závodníků po dosažení 18-ti let věku, tedy za 2 až 3 roky. 
Prodej lanové dráhy v Čenkovicích se uskutečnil po dvou letech provozu proto, že nebyla schopná splácet z doby stavby pohledávky věřitelů ve výši 1,28 mil. Kč firmám a 0,75 mil.  Kč členům spolku. Byla sice zaplacena splátka půjčky bance, ale nebyl dostatek financí, stejně jako rok předtím, na rozjetí další sezóny. Půjčka od banky a dotace z EU byly čerpány na projekt, na který byly poskytnuty, tedy na stavbu repasované lanové dráhy. Na novou lanovku by bylo potřeba půjčku 50 až 60 mil. Kč - ovšem půjčka včetně dotace EU byla jen něco přes 20. mil. a to by na nestačilo.
Ve SKI KLUBU Česká Třebová, z.s. došlo v průběhu roku 2015 k rozdílným náhledům na plnění smlouvy o spolupráci se SKIPARKEM ČERVENÁ VODA s.r.o.
Tato smlouva úseku AD zaručuje na dobu 15-ti let kromě jiného využívat dva vymezené prostory sjezdovky pro účely tréninku a pořádání závodů zcela bezplatně. Toto je pro úsek alpských disciplín (AD) existenčně a životně důležité. Z toho vyplynula v minulých dvou letech výpomoc SKIPARKU Čenkovice s.r.o. při pořádání závodů úsekem AD a výpomoc úseku AD při organizování soutěží SKIPARKEM ČERVENÁ VODA s.r.o. v letním období. Při současných vztazích mezi SKI  KLUBEM Česká Třebová, z.s. a SKIPARKEM ČERVENÁ VODA s.r.o. je pro některé členy spolku (a především pro výbor)  tato spolupráce nepřijatelná a výbor není ochoten tuto spolupráci tolerovat, i přesto že jde o hlavní činnost spolku. V současné době byla  vypovězena bez udání důvodů a bez náhrady novým nájemcem smlouva o pronájmu nebytových prostor, což ohrožuje samotnou existenci Smlouvy o spolupráci a tím i zlevněné jízdné pro všechny členy spolku a svah pro trénink a pořádání závodů.
Z výše uvedené spolupráce vyplynuly další nepřijatelné kroky výboru spolku proti úseku AD a vyvrcholily na členské schůzi 3. 12. 2015, kdy výbor nechal schválit Organizační řád, podle kterého chce od rodičů dětí do 15-ti let vybírat 5.000,- Kč, s tím, že jim bude poskytnuta sezónní jízdenka v Čenkovicích v celkové hodnotě 3.200,- Kč (spolek by ovšem platil pouze projeté jízdy, celá částka u malých dětí, které se budou učit závodnímu lyžování v České Třebové, a neprojeté jízdné z ceny 5.000,- Kč zůstane na účtu spolku). Přitom děti z úseku základního lyžování budou platit pouze projeté jízdy. Toto jsou nerovné podmínky uvnitř spolku, stejně tak jako když dospělí členové úseku základního lyžování budou mít možnost odpracovat cenu sezónní jízdenky brigádami na nemovitostech spolku, členům úseku AD bude tato možnost odepřena. V obou případech jde o vyloženě diskriminační opatření výboru spolku, za tichého souhlasu Kontrolní komise spolku. Když k tomu připočteme, že má na účtech SKI KLUB je více jak 3,5 mil. Kč z prodeje LD a předseda ing Fiedler definitivně odmítl 29.3.2016 převzít doklady k vyúčtování nákladů na startovné a nezbytné jízdy pro závody s poznámkou místopředsedy p. Suka, kterou snad ani nelze publikovat, tak je jasné, že padlo definitivní rozhodnutí o rozdělení spolku.
Po zaúčtování a proplacení měly být tyto náklady v celkové výši 41.950,- Kč přeúčtovány do poskytnuté dotace od MěÚ Česká Třebová přiznané ve výši 51.468,- Kč. Stejně tak to probíhalo v minulých letech. To se ovšem nestalo. Ostatní náklady mnohonásobně vyšší hradí rodiče dětí bez vyúčtování a to zejména PHM na závody a tréninky, parkovné, jízdné na vlecích mimo závod, jízdné při tréninku na Pekláku, stravné, samozřejmě výzbroj a výstroj závodníků, které jdou do desítek tisíc.
Vzhledem k tomu, že úsek AD je již řadu let soběstačný a nezávislý na finančních prostředcích nynějšího spolku, není důvod snášet tyto výše uvedené, uměle vytvářené nepříznivé podmínky pro sport v tomto spolku. Není třeba se podřizovat diskriminačním a likvidačním opatřením z Organizačního řádu. Jsme všichni dobrovolní pracovníci, většinou dlouholetí a nejsme povinni snášet nepřijatelný způsob jednání předsedy a vedení spolku na výborových, nebo členských schůzích. Chceme zcela demokraticky, tak jako dříve, rozhodovat za účasti členů, ale i zákonných zástupců dětí a mládeže o tom, které závody pojedeme, kolik na ně uvolníme finančních prostředků, chceme mít jistotu, že dotace, sponzorské dary, členské příspěvky, finance získané za uspořádání závodů budou použity pouze a jen na sportovní činnost a ne na krytí nákladů vedlejší činnosti spolku.
Po založení jsme bohužel bez jakýchkoliv finančních prostředků, a pokud by nás chtěl někdo podpořit jakoukoliv třeba i drobnou částkou na č.ú.  275514262/0300, budeme mu vděční. Budeme muset tak, jako jiné spolky, požádat firmy o sponzorské dary k vytvoření určitého základu finančních prostředků, z kterých by bylo možné, tak jako dříve platit některé náklady, které se později vyúčtují do dotací MěÚ Česká Třebová a SLČR.
 
Zapsal Dostál Oldřich