Ratzingerova chalupa čp. 60 na Lhotce                               


V  červenci letošního roku došlo v městské části Lhotka, poblíž  rozcestí u mostu přes Třebovku, k demolici bývalého Ratzingerova stavení čp. 60. 
O chalupě mnoho údajů z její historie nemáme. Podařilo se zjistit pouze několik  útržkovitých údajů o jejich dřívějších majitelích.
Počátkem dvacátého století  stavení čp. 60 náleželo rodině Sršňově. Žily zde rodiny dvou bratří, Emanuela a Karla Sršňových, synů Antonína Sršně, tkalce ze  Lhotky čp. 8 a jeho manželky Terezie, rozené Rybkové z Parníka čp. 10. Starší z bratrů, Emanuel   Sršeň (*18. 10. 1872 Lhotka čp. 8), tkadlec v parnické textilní továrně, se dne 23. října 1905 oženil s Annou Šmídovou, dcerou Antonína Šmída, krejčího z Dlouhé   Třebové čp. 161 a jeho manželky Kláry, rozené Pirklové. Podařilo se vypátrat tři jejich děti – syny Františka, Josefa a dceru Annu. Mladší z bratrů Sršňových, Karel (*22. 10. 1876 Lhotka čp.8), konduktér c. k. státních drah se 16. února 1911 oženil s Františkou, rozenou  Kunstovou, prvně provdanou a ovdovělou Holotovou, dcerou Jana Kunsta, tkalce ze Svinné a jeho manželky Josefy, rozené Přívratské. I z tohoto manželského  svazku  vzešly čtyři děti,  které se  podařilo dohledat. Jsou to dcery Františka ml. a Miloslava, poté syn Miloslav a dcera Božena.
Další majitelkou stavení se stala dcera Karla Sršně Miloslava s manželem Robertem Ratzingerem, pocházejícím  z České Třebové. Ten se do chalupy čp. 60 na Lhotce přiženil. Miloslava Ratzingerová byla v blízkém  i vzdálenějším okolí  známá tím, že zájemcům předpovídala budoucnost. Vždy se o ní hovořilo jako o „věštkyni“. Připomeňme ještě, že manžel paní Miloslavy, Robert Ratzinger, zaměstnaný na dráze jako vozmistr, pocházel z domku čp. 349 v Bezděkově. Měl ještě čtyři další sourozence, sestry Miladu, Marii a bratry Romana a Františka.
Poté, co Miloslava Ratzingerová dne 11. dubna 1991 zemřela, došlo jejími dědici k prodeji stavení. Na základě prodeje připadlo paní Ludmile Nováčkové,  dlouholeté vedoucí prodejny smíšeného zboží družstva Jednota na Lhotce. Po částečné rekonstrukci chalupy čp. 60 si v ní Ludmila Nováčková otevřela obchod potravinami.  Ten byl po čase vystřídán prodejnou a velkoobchodem cukrovinkami paní  Plaché ze Lhotky. Tehdy se na fasádě stavení objevily obří kresby Pavla Langhanse,  představující  cukrovinky DELI a KOKO. Následně zde po nějaký čas působila prodejna nábytku. Od  Ludmily Nováčkové stavení zakoupil  pan Petr  Habrman, který zde zřídil pneuservis.
Na místě starého  stavení čp. 60  vznikne následně nová výstavba.  Martin Šebela