Zemřel Oldřich Stránský velký sportovec a reprezentant 


Smutná zpráva přišla v minulých dnech: V neděli 17. července  2016 zemřel ve věku 85 lety po dlouhé těžké nemoci českotřebovský lyžař a atlet, Mistr sportu, který dosáhl v šedesátých letech minulého století na nejvyšší mety v československé reprezentaci. To všechno v době, kdy byla atletika i lyžování ryze amatérským sportem, ve svém zaměstnání nikdy neměl ani nepožadoval jakékoliv úlevy.

Narodil se v Řetové dne 21. 6. 1931 kde jeho rodiče vlastnili hostinec a malé hospodářství. Od roku 1955 žije trvale v České Třebové. V rodné obci společně s olympionikem cyklistou Petrem Bucháčkem je kmotrem obecního praporu a čestným občanem obce.  V roce 1950 úspěšně absolvoval studium na Vyšší kreslířské textilní škole v Brně a nastoupil do atelieru parnické textilky PERLA (později PRIMONA) kde postupně pracoval jako návrhář, designér a nakonec jako vedoucí atelieru. Stal se v pořadí čtvrtým vedoucím designérem od doby založení HPS. Jeho předchůdci byli pánové Poláček ještě ve Vídni, dále Jaroslav Čada a akademický malíř Otto Fusek. Při tvorbě textilních výrobků působil nepřetržitě 50let. Aktivní designérskou činnost ukončil v roce 2000 v atelieru Primony. Ve funkci vedoucího designéra pracoval 30 let. 

Své zkušenosti uplatňoval ve spolupráci s obchodními zástupci, při prezentaci módních kolekcí doma i v zahraničí. Výstavy designérů často obohacoval i svými návrhy. Výrobky dle jeho návrhů byly součástí čsl. textilní expozice na Světové výstavě v Bruselu v roce 1958. Od roku 1966 až do současnosti spolupracuje s konfekční firmou nočního prádla DEREK ROSE v Londýně jako odborný konzultant a pravidelně navštěvuje mezinárodní salony pánské módy ve Florencii a v Paříži.
V září roku 1964 vystavoval své návrhy na 7. Mezinárodní textilní výstavě ve městě Busto Arzizio v Itálii. Své autorské návrhy zde vystavovalo 115 designérů ze 14 zemí Evropy. V roce 1984 obdržel od Ministerstva průmyslu ČSR ocenění s právem titulu „Nositel ceny za vynikající průmyslový design“.

Lásku ke sportu objevil již v rodné obci Řetové v místním sokole, kde od žáčka a dorostence později pracoval jako cvičitel žáků a později jako jednatel celé tělocvičné jednoty. Současně svůj volný čas věnoval především lyžařskému sportu a v létě lehké atletice. V České Třebové aktivně závodil na lyžích nejprve ve sjezdových disciplínách a později především v běhu na lyžích. Byl členem lyžařského oddílu TJ lokomotiva a získal několik titulů přeborníka okresu a kraje v běhu na 15km a 30km. V období let 1955-1962 kromě aktivního závodění pracoval v lyžařském oddíle jako jednatel, trenér běžců a později jako vedoucí trenér první lyžařské okresní základny, která sdružovala nadějné atlety (běžce i sjezdaře) lyžařských oddílů z České Třebové, Ústí nad Orlicí, Litomyšle a Výprachtic. Aktivně se také podílel na výstavbě prvního lyžařského vleku a sjezdovky z Bukové hory v Čenkovicích.

Hlavním sportem ovšem byla lehká atletika. Zpočátku to byl běh na střední a dlouhé tratě, později sportovní chůze. Od svých začátků závodil za lehkoatletický oddíl Jiskra Ústí nad Orlicí a ve vrcholovém sportu čtyři roky za Slavia Praha. V chodeckém sportu patřil k absolutní špičce tehdejších chodců. Byl stálým členem reprezentačního družstva chodců ČSR po dobu 8 let.
Oldřich Stránský ve své disciplíně získal dva tituly Mistra ČSR v chůzi na 50km jednotlivců a jeden titul Mistra ČSR v chůzi na 50km v soutěži tříčlenných družstev. Dále dvě stříbrné a tři bronzové medaile z mistrovství ČSR na 20km a 50km. Také je vicemistrem Turecka v chůzi na 50km z roku 1966 a mezinárodním mistrem Turecka opět v chůzi na 50km v roce 1968 a dále vicemistrem Dánska též v chůzi na 50km. V roce 1966 startoval na Mistrovství Evropy v chůzi na 50km v Budapešti, kde skončil na 20. místě. Dále získal třetí a čtvrté místo na mezinárodních závodech v Miláně v chůzi na 30km.

Byl členem družstva ČSR na evropské soutěži Lugano Trophy v San Remu v Itálii a Kodani v Dánsku. Dále byl členem družstva ČSR při mezistátním utkání v chůzi – Anglie, NSR a ČSR v městečku Kleinaspach u Stutgartu v roce 1968. Startoval na mezinárodních chodeckých závodech v těchto zemích: Itálii, Švýcarsku, Dánsku, Maďarsku, Turecku a obou tehdy rozdělených zemí Německa (NDR a NSR).

Oldřich Stránský je držitelem titulu „Mistr sportu“, který mu byl udělen v roce 1965 po splnění tří výkonnostních limitů získaných na mezinárodních závodech. V roce 1977 obdržel od výboru atletického svazu ČSR pamětní diplom při příležitosti 80. výročí založení atletiky v českých zemích.
Když v roce 1968 byl nucen ze zdravotních důvodů ukončit svoji aktivní závodní činnost, věnoval se trenérské práci. K jeho svěřencům patřil reprezentant ČSR Václav Fajt, rodák z České Třebové – Parníku (získal titul Mistra ČSR v chůzi na 50km v roce 1977) a dále Jaroslav Vaňous z Ústí nad Orlicí (rovněž čsl. reprezentant, mistr ČSR v chůzi na 50km z roku 1979, účastník ME 1978 a OH v roce 1980).

Současně trénoval některé českotřebovské běžce a v začátcích závodní činnosti svého syna Aleše, který v současnosti patří ke špičce veteránských běžců v běhu do vrchu. Měl také velkou radost ze svých vnuček Adély a Michaely, které se po vzoru svého dědečka i tatínka věnují atletice, zejména běhům mimo dráhu a dosáhli velkých sportovních úspěchů.

Oldřich Stránský nezapomněl ani na svá léta strávená v ateliéru v Primoně a při likvidaci továrny dokázal poradit a zachránit cenné exempláře z dřívější bohaté a vzorkovny i pro českotřebovské muzeum, sledoval sportovní dění v našem městě a těšil se všech dosažených úspěchů. věnoval se i dalším zálibám, byl také vynikajícím fotografem, jeho práce byly oceněny na fotografických výstavách... O práci, sportu a životě Oldřicha Stránského se můžete dočíst také v publikaci Česká Třebová osobnosti a historie 2, která vyšla v roce 2009 a jejíž poslední výtisky jsou ještě k mání v Městském muzeu.

Čest jeho památce!  Milan Mikolecký