Českotřebovský deník 2016/2016 (24/8)
Program Mezinárodního varhanního festivalu ZdeňkaPololáníka 2016

1.10. Lucemburk: Paul Kayser                                                                                       Sv. Jakub
8.10. F. Vaníček                               Pololáník (Sonata bravura)                                  Sv. Jakub
15.10. Uhlíř a Stivín                                                                                                        Trebovice  
22.10. Drahomira Matznerová                                                                                       Litomyšl
29.10. studenti UHK                        Pololáník (Musica sacra, postludium,…)            Sv. Jakub
Novým pozoruhodným obohacením letošního festivalu je koncert Drahomíry Matznerové v Litomyšli
 
Nominujte na ceny Pardubického kraje. Šanci máte do konce roku

Už jste navrhli svého favorita na čtvrtý ročník udělování cen Pardubického kraje? Do konce roku máte možnost ovlivnit výsledky i vy. Navrhněte zajímavé osobnosti, které mohou získat Cenu za zásluhy o Pardubický kraj nebo Cenu Michala Rabase za záchranu. Slavnostní vyhlášení a předání cen se uskuteční v první polovině roku 2017.
„Pokračujeme v zavedené tradici a jsem přesvědčený,  že i v letošním roce se nám sejde celá řada velmi zajímavých návrhů, ze kterých bude stejně jako v minulých letech velmi obtížné vybrat laureáty nejvyšších krajských ocenění,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „To jen dokazuje, že v našem kraji žije velké množství mimořádných osobností, které mají velké zásluhy o Pardubický kraj nebo zachránily lidský život a zasluhují si naši pozornost. My jím tímto oceněním chceme dokázat, že si jejich práce nebo činů velmi vážíme,“ dodal Martin Netolický
Jednotlivé osobnosti je možné nominovat jednoduše prostřednictvím webového formuláře na adrese: www.pardubickykraj.cz/oceneni-pardubickeho-kraje, e-mailem na adresu: oceneni@pardubickykraj.cz nebo osobně na recepci Krajského úřadu Pardubického kraje na Komenského náměstí 125, a to od do 31. prosince.
Cenu za Zásluhy o Pardubický kraj, která je určena osobnostem, kolektivům nebo organizacím za mimořádnou činnost pro rozvoj kraje a za zásluhy o kraj, si v předcházejících ročnících odnesli architekt Miroslav Řepa, folkloristé Yvona a Petr Rybovi, odbornice na ex libris Marie Sedmíková, zakladatel skanzenu Veselý Kopec Luděk Štěpán, majitelé zámku Nové Hrady Magda a Petr Kučerovi, dobrovolníci starající se o pevnostní objekty na Králicku, významný český sochař Olbram Zoubek, ředitel Hamzovy léčebny Václav Volejník, hydrogeolog Daniel Smutek nebo pardubický historik Jiří Kotyk.
Cenu Michala Rabase za záchranu, udělovanou za mimořádné nebo dlouhodobé zásluhy v oblasti záchrany života, zdraví nebo jiných významných hodnot, si za svou odvahu vysloužila gymnazistka Veronika Kolafová, která resuscitací zachránila život zkolabované ženě. Ocenění dále získal Lukáš Kamaryt, strážník městské policie v Pardubicích, který jako první poskytl první pomoc muži na pardubickém nádraží. Cenu si odnesl také středoškolský učitel Radek Biedla, který už přes třináct let povzbuzuje své žáky k dárcovství krve, plazmy a především kostní dřeně, řidič linkového autobusu Ladislav Pulpit, který zachránil život staršímu muži, jež zkolaboval během cesty autobusem. Posledními laureáty ceny jsou studenti Eliška Matysová a David Janďourek, kteří zachránili život člověku s epileptickým záchvatem a starali se o něj až do příjezdu záchranářů a moravskotřebovský lékař Jiří Pol, jehož téměř čtyřicetiletá práce v oboru je pacienty oceňována také díky jeho obětavému a lidskému přístupu.
 
Nabídka pronájmu sociálních bytů v Borku

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny  vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty na Semanínské ulici v České Třebové:
- byt č. 11 o velikosti 1+2 v čp. 2085
- byt č. 4 o velikosti 1+0 v čp. 2089
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději ve čtvrtek 22.09.2016.
V České Třebové dne 24. srpna 2016 Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města
 
Do Pardubického kraje putovalo z evropských fondů přes 38 miliard

Pardubický kraj si nechal zpracovat unikátní analýzu čerpání evropských dotací v programovém období 2007 – 2013. Jedná se o dokument, který ukazuje čerpání dotací nikoliv podle žadatele, ale podle místa reálného dopadu dotace. Na území celého kraje bylo obcemi, krajem, státem a soukromými subjekty vyčerpáno přes 38 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci prezentoval výsledky analýzy hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„Díky této analýze, kterou nedisponuje žádný jiný kraj, ba dokonce ani stát, jsme schopni určit nejen objem financí, které putovali do jednotlivých obcí s pověřeným obecním úřadem, ale také čerpání, kde vystupoval kraj jako žadatel či skladbu jednotlivých operačních programů a podíl na celkové vyčerpané částce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „S výsledky analýzy a čerpání jsem velmi spokojen, protože samotný kraj a jeho organizace vyčerpal přes pět miliard korun. Potěšující je také rozprostření investic, protože čerpání je z hlediska území rovnoměrné. Dominantní postavení má však logicky Pardubicko a samotné krajské město, protože je zde velká koncentrace krajských škol a velká nemocnice, což se na konečných výsledcích silně projevuje,“ sdělil hejtman Netolický.
Na území Pardubického kraje bylo za zmíněné programovací období podpořeno téměř sedm tisíc projektů. Nevíce peněz putovalo do okresu Pardubice, konkrétně pak 10,3 miliardy korun na 1885 projektů. „Nejvíce peněz bez ohledu na žadatele bylo rozděleno do oblasti životního prostředí, kde se realizovaly nákladné projekty čistíren odpadních vod, kanalizací, ale také celá řada zateplení budov od škol až po nemocnice. Dále pak investice v oblasti dopravy, a to jak do silnic II. a III. tříd, tak do nákupů moderních vlakových souprav,“ uvedl hejtman Netolický, který se vyjádřil také k současnému programovému období. „V tuto chvíli pracujeme na projektech až za 6 miliard korun, což je částka odpovídající finančním možnostem kraje. Výrazným způsobem se však mění struktura programů a priorit. Velkou ztrátou je konec Regionálních operačních programů, protože Integrovaný regionální operační program jej není schopen zcela zastoupit. Bude možné čerpat například na silnice II. třídy, ale již ne na silnice III. třídy nebo cestovní ruch,“ uzavřel hejtman Martin Netolický.

Z analýzy: