Českotřebovský deník 228/2016  (6/9) 
Kdy se v rotundě sv. Kateřiny zvonilo

Ve věžičce románské rotundy sv. Kateřiny je umístěn  zvon, který však nyní nevyzvání.  Je to bývalý "umíráček" z chrámu sv. Jakuba, který byl do rotundy přemístěn při poměrně rozsáhlé rekonstrukci objektu v roce 1985. Tehdy se (samozřejmě brigádnicky) opravovala nejen střecha rotundy, ale vybudoval se také  železobetonový věnec na zdivu, který stavbu podstatně zpevnil. Zvon byl nejdříve umístěn v předsíni rotundy, byly problémy s jeho vyzdvižením do věže. Malý průměr vstupního otvoru nedovoloval jeho vyzvednutí vnitřkem rotundy. Pomohli pak vlastně náhodou horolezci, kteří  pracovali na střeše rotundy asi v roce 1987, kdy se rekonstrukce dokončovala. Od té doby je zvon ve věžičce umístěn. Ke zvonu bylo zapotřebí vytvořit  zařízení umožňující zvonit. Konstrukci realizoval pan Antonín Drašnar s pomocí ocelového lanka ovládaného z kůru. Zvonění nebylo zcela jednoduché. Aby se zvon rozezvučel,  bylo třeba dodržovat správný rytmus. Pak se zvonilo pravidelně vždy čtyři minuty před pátou hodinou odpolední, jako pozvánka na bohoslužbu, která začínala v 17:30 hodin. V této činnosti se střídala sestra Bernadetta Zemanová a pan Antonín Drašnar až do roku 1999, od té  doby již  zvon na rotundě mlčí a nezvoní ani na sv. Kateřinu. Možná to je škoda, připomeňme zvony, které fungují např. v Kozlově  nebo Rybníku a byly zde nově pořízeny na základě sbírek.  (mm)
Bezpečnostní služba příjme nové zaměstnance na pozici strážný/á pro lokalitu Česká Třebová.
Nabízíme možnost ubytování, zálohy na mzdu. Nástup možný ihned.
Telefon 724 596 551 email: asistentka@discr.cz

 

Bez komentáře


Facebookový komentář Martina Kadrmana (autora petice Zachtaňte ústecké nádraží):

Tak po Moravské Třebové jsem se "přemístil" do České Třebové. Obrátili se na mne místní zoufalí obyvatelé, kteří s hrůzou pozorují, jakou nástavbu získal starý sirotčinec, který stojí v bezprostřední blízkosti jediné dochované románské rotundy ve východních Čechách. Dnes se na úřad dostavila účastnice řízení, která chtěla nahlédnout do spisu a pořídit si z něho kopii. Referentka ji řekla, že část dokumentace - projektovou část - ji nepovolí okopírovat, protože se na ni vztahují autorská práva. Jejímu doprovodu jsem sdělil, že je to nesmysl a že jako účastnice řízení si může pořídit kopii čehokoliv, co je a bylo součástí správního řízení.  Referentka znejistěla a obrátila se na vedoucího odboru výstavby MěÚ Česká Třebová Ing. Jiřího Malečka. Ten její stanovisko podpořil a sdělil, že si část spisu neokopíruje.  Tak jsem zvedl telefon a zavolal mu. Sice se mu to asi moc nelíbilo, avšak s kyselým obličejem a řečmi typu "jak nějaký Kadrman může vědět, co si tu tady říkáme" ji umožnil stavební dokumentaci okopírovat. Palec nahoru Petru Kuličkovi a jeho kolegům, kteří se nezalekli úřednické zvůle! Fajn. Můžeme pokračovat dál.

Co na to Martin Netolický? Tohle vám na úřadu sedí? Nechceš si promluvit s tajemníkem? Ten člověk evidentně pracuje proti veřejnému zájmu a navíc nezná správní řád!

Martin Netolický :
Naprosto  s Tebou souhlasím. Jsem jen zastupitel, už ne radní. Moje snaha o řešení se datuje už od května, kdy jsem se poprvé seznámil s touto věcí. Mrkni na můj profil...
 
Pozvánka na Den Regionu Orlicko - Třebovsko

Na pátek 9. září 2016 připravuje svazek obcí Den Regionu OrlickoTřebovsko. Tradiční cyklojízda starostů členských obcí a měst bude končit v 17 hodin v Řetové. Je připraven program místních spolků, hudba a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!
Za svazek obcí Region Orlicko – Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr.Jana Staňková
 
Předvolební kampaň na plakátnicích města bude regulována

Rada města vzala 5.9. na vědomí vyhrazení plochy starostou města pro volební kampaň v době 16 dnů před termínem voleb, které budou 7. a 8. října.  Volební plakáty budou vylepeny za úplatu na plakátnicích v majetku Města Česká Třebová v maximální velikosti formátu A2. Umísťovat plakáty na plakátnicích je oprávněn pouze správce těchto plakátnic, tj. společnost Eko Bi s.r.o. Česká Třebová. Plakáty vylepené na jiných místech budou odstraněny.  Toto ustanovení ovšem nijak blíže neurčuje, kolik předvolebních plakátů formátu A2 může každá volební strana či koalice na každou plakátnici vylepit.  Nijak také není výslovně regulováno vylepování volebních plakátů na tzv. horizontech na sloupech veřejného osvětlení, které jsou (jako plakátnice)  také využívány k propagaci a sloupy VO jsou také v majetku města.  Nebo se na to vztahuje věta "Plakáty vylepené na jiných místech budou odstraněny", což by znamenalo, že volební propagace na sloupech VO není možná? Běžná a neregulovatelná je také volební propagace pomocí banerů na soukromých domech či plotech...

PRODÁM  vzrostlé sazenice rychlerostoucího japonského topolu

vhodné pro pěstování na rychlou dřevní hmotu nebo na živý plot.

Cena 20 Kč na sazenici.  Petr Mašek Rybník 159  Telefon 731 386 787

 
Přípravný třídenní kemp Kohoutů v závěru srpna nastartoval sezónu

Kempu se zúčastnilo 22 hráčů, kteří absolvovali čtyři tréninkové jednotky na ledě a tři „suché“ tréninky na sousedním fotbalovém hřišti. „Jsem spokojen s účastí i přístupem hráčů, z nichž někteří bojují o místo v sestavě. V dobrém světle se ukazují posily, například obránce David Vondráček a útočník Patrik Stehno. Mrzí mne zranění útočníka Pavla Pelána, který má po zásahu pukem tržnou ránu v obličeji,“ uvedl trenér Jaromír Jindřich. Po víkendovém zápřahu přešli Kohouti do obvyklého rytmu, trénují dvakrát týdně. Čekají je rovněž přípravné zápasy, doma se představí dvakrát. Ve středu 14. září přivítají Nový Bydžov, o týden později, 21. září, přijede do České Třebové tým Jaroměře (začátky v 18.30 hodin).

Šumperk nepřijede!

První přípravné utkání českotřebovských Kohoutů se tento pátek 9. září hrát nebude, druholigový soupeř ze Šumperka účast odřekl.
„Zástupce šumperského klubu nám v pondělí 5. září telefonicky sdělil, že u nich došlo ke změně na postu trenéra. Nový trenér plánovaný páteční duel vyškrtl, prý nezapadal do jeho koncepce. Mrzí nás to, není to naše chyba, pouze nám to přináší zbytečné starosti,“ uvedl předseda českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
Další termíny přípravných utkání:
středa 14. září: Česká Třebová – Nový Bydžov (18.30 hodin)
středa 21. září: Česká Třebová – Jaroměř (18.30 hodin)
sobota 24. září: Dvůr Králové nad Labem – Česká Třebová (14.00 hodin, v Jaroměři)
neděle 25. září: Náchod – Česká Třebová (11.00, v Jaroměři) 
 
Začíná již čtvrtý  cyklus přednášek O historiI umění v ústecké Malé scéně

Tři předchozí cykly představily postupně vývoj naší architektury, deset výjimečných uměleckých osobností a naposledy jednotlivé směry 19. století. „Právě poslední cyklus byl dost úspěšný, co se týká zájmu veřejnosti. Ustálila se skupina lidí, která chodí na většinu našich přednášek, a k tomu pokaždé přibudou nováčci, kteří se pak vesměs začnou objevovat i na dalších přednáškách. Jsme rády, že jsme získaly svoje publikum a že se to stále zlepšuje,“ hodnotí zájem ústecké veřejnosti Jitka Kuběnková a dodává: „Není rozhodně pravda, že lidi takové věci nezajímají, jen to prostě není taková masovka, jako kdybychom přednášely třeba o zdravé výživě.“  první přednáška "Pravěké umění" se koná 13.9. Více ZDE
Nabízím k pronájmu garsonku v RD  v centru města.
Bližší info na telefonu 608 517 681.                               
Samospráva nesmí zasahovat do záležitostí vyhrazených státní správě

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal se zástupci společnosti Frank Bold a iniciativy, která protestuje proti prodloužení životnosti chvaletické elektrárny a změně emisních limitů. Cílem schůzky bylo především vyslechnout názory druhé strany a vysvětlit, že krajská samospráva nemůže zasahovat do výkonu státní správy zajišťované úředníky Krajského úřadu Pardubického kraje. „Po celou dobu se snažím upozorňovat, že záležitost integrovaného povolení, ale i stavebního povolení je záležitostí státní správy, a to ať na úrovni krajského úřadu nebo centrálních ministerstev. Jako samospráva kraje tudíž nesmíme ani svými výroky zasahovat do činnosti úředníků, jelikož by poté mohla být vznesena námitka podjatosti daných úředníků a celé řízení by tak mohlo být krajskému úřadu odebráno,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se s provozem elektrárny, ale i názorem okolních obcí nedávno seznámil. „Považuji však za správné, abychom s druhou stranou komunikovali a vysvětlili si limity, které samospráva včetně hejtmana má. Bohužel se často setkávám s názorem, že hejtman může ovlivňovat úředníky v jejich práci, což však není pravda. Musíme si navíc uvědomit, že správní řízení jsou neveřejná,“ dodal hejtman Netolický.
 
KLUB ČERVENKA z.s.  Vás zve na další akce 

6.10. 2016  v 16.00 hod.  první čtvrtek v měsíci  Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna
8. DÍLNA: HVĚZDY ŠITÉ NA PAPÍŘE  Lektorka:  Iva Janzová
Pomůcky:  šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), vliselin (NE lepicí), tužku, nůžky, šicí a řezací pomůcky, kontrastní látky třeba s vánočními vzory (mohou se využít i zbytky)
 
3.11. 2016  v 16.00 hod.  první čtvrtek v měsíci  Kulturní centrum Česká Třebová, klubovna
9. DÍLNA: KONVERGENCE  Lektorka:  Oldřiška Smékalová
Pomůcky:  šicí a řezací pomůcky, šicí stroj (je k zapůjčení), čtyři látky - čtverce 40x40 až 50x50 barevně kompatibilní: jedna světlá, jedna tmavá, jedna s velkým vzorem a jedna s malým vzorem.
 
Lektorné:  30,- Kč členky Klubu Červenka a 60,- Kč ostatní účastníci
0
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka  Finančně podpořeno Pardubickým krajem
 
Hejtman Netolický: Zemědělci se musí připravovat na rok 2020. Kraje jsou připraveny jim pomoci

Situace v zemědělství není růžová. Podnikatele trápí nízké výkupní ceny komodit či malý zájem o práci na polích a u zvířat, naopak velkou příležitostí jsou evropské dotace. O vzájemné spolupráci a možnostech, jak může kraj pomoci, jednali hejtman Martin Netolický a radní Václav Kroutil na pravidelném setkání se zástupci Regionální agrární komory Pardubického kraje.
„Kompetence kraje v oblasti zemědělství jsou velice omezené, ale snažíme se pomoci alespoň tím, že iniciujeme projednání požadavků ze strany zemědělců na zasedání Asociace krajů ČR. Na tom nejbližším předneseme záměr vztahující se k nabývání vlastnictví zemědělských pozemků,“ uvedl hejtman Martin Netolický a vyzval přítomné k aktivitě směrem k nadcházejícímu období pro čerpání evropských fondů. „Sice máme teprve rok 2016, ale já jsem přesvědčený, že je nutné se už nyní připravovat na programové období, které začne v roce 2020. Navíc po říjnových volbách budou mít kraje v jednání s ministerstvy silnou pozici a vznikne tak velká příležitost, jak dosáhnout potřebných změn,“ dodal hejtman Netolický.
Kraj bude zemědělce podporovat i nadále
Pardubický kraj pomáhá zemědělcům také prostřednictvím úzké spolupráce se společností Agrovenkov, tedy Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova v regionu. Tato forma podpory bude fungovat i nadále. „Bez ohledu na výsledky voleb mají zemědělci stále opěrný bod v memorandu, jehož ustanovení platí jako záruka, že kraj se jim bude snažit dle svých možností pomáhat. Snažíme se také zajistit, aby se zástupce zemědělských odborů podílel na jednáních krajské tripartity,“ sdělil Václav Kroutil, radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.
Investice do zemědělských škol jsou vidět
Ačkoliv je v regionu velice nízká nezaměstnanost, tak zemědělství podobně jako další obory pociťuje nedostatek pracovních sil. Pardubický kraj se k oboru snaží přilákat už zájemce z řad studentů, a proto v nedávné době investoval nemalé prostředky do oprav zemědělských škol v Chrudimi nebo Lanškrouně. „Je vidět, že se kraj o školy stará. Zrovna ta v Lanškrouně, kterou mám nejblíž, je opravdu špičková,“ řekl viceprezident Agrární komory České republiky Leoš Říha a ocenil úroveň spolupráce kraje s komorou za uplynulé čtyřleté období. „Ač jsme často řešili témata, která přesahují kompetence kraje, tak se nám společnými silami dařilo je posouvat na příslušná místa,“ dodal Leoš Říha.
Foxconn hledá pro svou divizi 4Tech zkušené inženýry a IT specialisty

 Po roce strategických příprav vstupuje 4Tech, dceřiná společnost Foxconnu zaměřená na rozvoj chytrých průmyslových řešení, do ostrého provozu. V Pardubicích vytvoří desítky nových pracovních pozic pro IT specialisty a průmyslové inženýry.  Čtvrtá etapa průmyslové revoluce přináší do výroby princip Industry 4.0 a s ním spojenou automatizaci, robotizaci a chytrá řešení. Společnost Foxconn CZ v souladu s globální strategií firmy připravuje unikátní návrhy v nově budované divizi 4Tech, která je zaměřena na využití pokročilých moderních technologií a analýzy velkých dat při tvorbě chytrých průmyslových řešení vhodných pro stávající provozy Foxconnu v ČR, na Slovensku a v Maďarsku a do budoucna i pro externí zákazníky.
V posledních měsících Foxconn 4Tech vyvinul pokročilou průmyslovou platformu Internetu věcí, která s použitím cloudových softwarů propojí veškeré fyzické a podnikové přístroje. Platforma umožňuje snadný přechod zastaralých technologií na nejmodernější úroveň a zajistí efektivitu a produktivitu ve výrobě i službách.
4Tech láká odborníky zpět do Pardubic 4Tech společně s inovativními nápady a rozvojem firemních aktivit vytváří nové pracovní příležitosti pro zkušené specialisty v oblasti inženýringu, mechanotroniky, robotiky, programování a vývoje dat. V nejbližších týdnech společnost plánuje na tyto pozice najmout více než 40 profesionálů. Zaměřujeme se zejména na odborníky, kteří prošli univerzitami v Pardubicích a Hradci Králové a v současné době dojíždí za prací mimo region.