Českotřebovský deník  249/2016 (27/9)
Předposlední závod MMČR juniorů v motokrosu

Obec Merklín, ležící přibližně 35 km jižně od Plzně, přivítala v sobotu 24.9.2016 předposlední díl seriálu Mezinárodního Mistrovství ČR juniorů v motokrosu.  Do nejvzdálenějšího místa celé letošní sezóny se opět vydal i tým Třebováka Denise Dvořáka DD Racing a bylo to opět první seznámení s touto tratí. Předpověď počasí slibovala, že závody se pojedou za slunného počasí, avšak v menším vedru než probíhaly předchozí.
Po prvním seznamovacím tréninku se již vše připravovalo na kvalifikační jízdu. V té se Denis probojoval na slušné deváté místo, které slibovalo, že by při podařeném startu mohl zaútočit na zatím své nejlepší umístění.
Bohužel, velmi špatný start zařadil našeho jezdce až na konec celého startovního pole. Následující stíhací jízda však znamenala v cíli velmi slušné deváté místo za Polákem Olszovym a zisk dvanácti bodů do seriálu. Po příjezdu do depa došlo opět k důrazné domluvě ze strany trenéra a stanovení jasné strategie pro druhé kolo – zlepšení startu. Ten je v tak vyrovnané konkurenci základem úspěchu.
Start do druhé jízdy byl jasnou ukázkou, že pokud se Denis dokáže stoprocentně koncentrovat, jde to. Do první zatáčky najížděl jako čtvrtý a ve druhé se dokonce posunul na třetí místo. Tuto pozici však v konkurenci mezinárodně mnohem zkušenějších závodníků (mj. Jakuba Terešáka – účastníka evropských i světových soutěží) neudržel a postupně klesal na sedmé místo, o které bojoval s Jiřím Pachem. V desátém kole však defekt zadního kola znamenal stop a konec nadějí na nejlepší letošní umístění. Smůla, kterou měl v první jízdě „velkého“ mistráku v Opatově se nepochopitelně opakovala. Nová duše, ani nová zadní pneumatika nepomohly. Přesto, že druhou jízdu nedokončil a byl zařazen na poslední místo, díky množství odpadlíků získal osm bodů. Podtrženo a sečteno, dvacet bodů z obou jízd, a to znamená posun z deváté na osmou pozici v celém seriálu juniorského mistrovství. Gratulujeme! Poslední závod se jede na trati v Pacově 8.10. Denis ztrácí na sedmé místo pouhý bod! Věříme, že smůla je vybrána a pokus o útok na sedmou příčku skončí úspěšně. Držíme pěsti! V. a M. Peterkovi
 
Slavnostní otevření FITNES KOUTKU HORY  se uskuteční 29. září 2016 v 8.30 hod
 
idnes.cz: Petice uspěla, do domu zastiňujícího rotundu možná zasáhne rada Třebové

Zástupci petičníků v České Třebové, kteří protestují proti zastínění rotundy svaté Kateřiny přestavbou blízkého domu, přednesli své požadavky na pondělním jednání zastupitelů. Většina z představitelů města poté podpořila, aby se samospráva argumenty zabývala a popřípadě se pokusila stavební řízení obnovit. Zdroj: http://pardubice.idnes.cz/protesty-p…/pardubice-zpravy.aspx…
Sociální služby Česká Třebová-Domov pro seniory, příjmou zaměstnance na pozici Pracovních přímé obslužné péče- dobrý zdravotní stav, čistý trestný rejstřík, chuť pracovat s lidmi. Kurz Pracovníka v sociálních službách není podmínkou, zkušenost s péčí o seniory vítána. 12 hodinové směny, nepřetržitý provoz o SO, NE, svátcích.
 
Malá poznámka ke Křivolíku:

Jak se píše v elektronickém vydání Čtz, tak radnice již vypracovala studii ke směně pozemků mezi městem a firmou Techplast v Křivolíku a na Parníku - v bývalé Primoně. Pokud je již něco takového vypracováno, proč se najednou mluví o BIO koupališti? Je opravdu dobrý nápad dělat koupadlo mezi továrnami? Přijde mi to stejná "blbost" jako když někdo vymyslel před léty aquapark mezi Tescem a krytým bazénem. Tento nesmysl naštěstí neprošel zastupitelstvem, ale až na reakci zastupitelů Živnostníků. Firma Techplast by určitě vše měla na 120% ošetřeno aby životní prostředí nepoškozovala, to je vidět například na provozu v Rybníku kde její provoz je jako kdyby "vyrostl" z okolní přírody a není mi známo, že by v provozu v Benátkách byl někdy nějaký problém, ale přesto mi nějak BIO koupadlo vedle továren nesedí. Proč vůbec někoho na radnici nenapadlo koupit provozy nad Panamákem (asi by to rozpočet města unesl) a bylo by celé údolí v majetku města na rozvoj rekreace a sportu, jak se hrdě prezentujeme na různých cestovních veletrzích a třeba by se zde našlo i místo na ZOO koutek o kterém se kdysi mluvilo v souvislosti s rozvojem Javorky a Roubáku. Vím, že nakonec rozhodne zastupitelstvo, které si občané města zvolili a tím pádem bude vše demokraticky rozhodnuto, ale malou připomínku jsem si nemohl odpustit. Jarda Koníček  
Poznámka: na jednání ZM nebyla prezentována  studie, ale na promítaném fotoplánu území v Křivolíku starosta znázornil oblast (rybníček Panamák a jeho okolí), která má být předmětem směny. Současně  bylo uvedeno, že vedení města bude usilovat o likvidaci ruin koupaliště a vybudování biokoupaliště.
 
Návštěva předsedy vlády České republiky pana Bohuslava Sobotky v Pardubickém kraji

Návštěva se uskuteční v sobotu 1. října.  Pro diskusi s členy Rady Pardubického kraje, která se uskuteční před tiskovou konferencí, byla vybrána následující
 
Výběr z programu předsedy vlády Bohuslava Sobotky v Pardubickém kraji
8:30 – Jednání se členy Rady Pardubického kraje
9:00 – Tisková konference - témata:
-          Doprava – stavba rychlostní silnice D35, financování modernizací silnic II. a III. tříd
-          Zdravotnictví – investice do obnovy budov a zdravotnické techniky
-          Záměr na otevření ženské věznice v Králíkách
11:00 – Biskupické kaléšek 2016 – Biskupice u Jevíčka
12:30 – Závěrečné kolo okresní ligy hasičů – Mladějov na Moravě
14:00 – 15:30 – Návštěva Orlickoústecké nemocnice
17:15 – Návštěva muničního skladu v Květné
 
Výtvarné dílny přinášejí dobrou náladu do nemocnic

Pardubice /Svitavy – Umění může léčit. Z toho předpokladu vychází nový projekt Nemocnice Pardubického kraje a Východočeské galerie v Pardubicích, zahájený minulý týden na psychiatrickém oddělení Svitavské nemocnice. Je součástí programu Přátelská nemocnice a hradí ho Pardubický kraj. Brzy navštíví i další nemocniční oddělení v kraji.
„Člověk je od přírody tvůrčí tvor, a z toho vycházejí už vyzkoušené metody arteterapie, ergoterapie či zážitkové pedagogiky. V některých fakultních nemocnicích mají s využitím tohoto principu už dobré zkušenosti, a to zejména u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Proto jsme využili nabídky naší Východočeské galerie, a rozhodli jsme se to také vyzkoušet a vyhodnotit ohlasy. Jsem rád, že se první program ve Svitavách pacientům i odborníkům líbil a přinesl jim nejen dobrou náladu, ale i zajímavé podněty,“ uvedl otec myšlenky Přátelské nemocnice, 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Galerie dopravila na místo výtvarná díla českého malíře, kreslíře a grafika Františka Tichého, jehož životním tématem byl život pod cirkusovým  šapitó. Malá výstava přilákala dvacet pacientů, kteří vyslechli poutavé vyprávění kurátorky galerie Vandy Skálové o tomto výtvarníkovi, jeho životě a tvorbě. Některá z jeho děl byla přímo vystavena v krásných prostorách oddělení a všichni si je mohli prohlédnout.
Na to navázala výtvarná aktivita vedená lektorkou galerie Pavlou Širokou. Zájem o ni projevila více než polovina přítomných pacientů. Z připravených kartonových součástí složili, vystříhali a ozdobili každý svou vlastní postavu klauna, kterému na závěr mohli přiřknout osobní charakteristiku nebo vložit do rukou osobní poselství.  „Pacienti pracovali soustředěně, využívali různé výtvarné techniky, navzájem spolupracovali a pomáhali si radou nebo skutečnou pomocí, a tak po přibližně hodině každý odcházel spokojený se svým klaunem,“ komentovala výtvarnou dílnu náměstkyně ošetřovatelské péče Svitavské nemocnice Pavla Angelová.
Další podobné programy připravuje už nyní šéfka programu Přátelské nemocnice Markéta Nemšovská: „Na začátku října se ještě jednou setkáme ve Svitavách, ale tentokrát na léčebně dlouhodobě nemocných, v listopadu budeme v Pardubicích na psychiatrii a geriatrii a v lednu se na podobné programy mohou těšit pacienti a pacientky v Chrudimské nemocnici na gynekologicko-porodnickém oddělení a na LDN.“
Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka

Již v sobotu 1. října začíná 12. ročník varhanního festivalu, který má i letos pět koncertů. Toho zahajovacího se ujme vynikající lucemburský varhaník Paul Kayser, kterého potom vždy každou sobotu vystřídají další mimořádní interpeti. Dramaturgie celého festivalu se i letos ujal Jan Lorenc. Ten do programu zařadil například koncert Františka Vaníčka (8/10) nebo studentů Univerzity Hradec Králové, kteří celý festival zakončí v sobotu 29/10.
I letos se bude konat externí koncert. Letos to bude koncert v Třebovicích, kde je v kostele sv. Jiří nádherný nástroj, který nutně potřebuje restaurovat. Na opravu tohoto nástroje budou moci návštěvníci festivalu přispět. Koncert v Třebovicích provedou Václav Uhlíř (varhany) a Jiří Stivín (flétna). Novinkou letošního ročníku je koncert v Litomyšli, který proběhne v sobotu 22/10 v klášterním kostele. Provedou ho Drahomíra Matznerová (varhany) a Barbora Polášková (zpěv). Tento koncert je zařazen díky velké shodě náhod, díky Bohu za ně. A my doufáme, že si díky němu najdou cestu na náš festival i Litomyšláci.
Všechny koncerty v České Třebové se letos konají v kostele sv. Jakuba Většího. A na všechny, včetně externích, je vstupné opět velmi vstřícné: 100,- Kč. (Držitelé abonentních průkazů KPH mají 50% slevu.)
 
Vyhlasme v Králíkách místní referendum, nabádá hejtman Martin Netolický

Pardubice (22. července 2016) – Kolem dvou set občanů města Králíky navštívilo v neděli odpoledne Kulturní dům Střelnice, aby debatovalo s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem, hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a vedením města v čele se starostkou Janou Ponocnou o návrhu umístit do bývalého výchovného ústavu ženskou věznici. Tento nápad se setkal s odporem nejen u velké části obyvatel města, ale také u vedení kraje v čele s hejtmanem.
„Včerejší beseda bohužel situaci v Králíkách příliš neuklidnila. Trvám na tom, že jsou vhodnější lokality pro kriminál než turistický exponované Králicko. Je to stejné, jako bychom zřídili kriminál na Lipně nebo ve Špindlu. Doporučuji, aby každý resort neřešil pouze svůj problém, a vnímal také přesahy, které jakékoliv rozhodování má,“ uvedl hejtman Netolický. „Především o takových věcech se musí diskutovat a neříkat, že si to může ministerstvo rozhodnout samo, což na včerejší debatě také zaznělo. Jsem v tomto případě jednoznačným zastáncem místního referenda," zdůraznil hejtman a zároveň připomněl celou řadu nejasností.
„Ví se pouze, že by v Králíkách mělo být umístěno 200 vězňů a pracovat by zde mělo až 120 lidí, z toho až 70 příslušníků vězeňské služby. Není však jasné, kde by bydleli. Zároveň nám nebyl zodpovězen dotaz, kolik by zřízení a přestavba věznice stála. Tak daleko údajně plány nejsou, přitom je záměr zvažován již několik měsíců," sdělil hejtman Netolický.
Ten se postavil do čela odpůrců podobných záměru již podruhé. Poprvé tomu bylo v momentě, kdy ministerstvo vnitra zvažovalo ve městě otevřít zařízení pro azylanty, což se setkalo s ještě větším odporem veřejnosti. Po jednáních s ministrem Milanem Chovancem a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou se od tohoto plánu upustilo. „Do oblasti Králicka putovalo v minulosti velké množství finančních prostředků do cestovního ruchu a dopravní infrastruktury, jakýkoliv podobný záměr by tyto investice z veřejných i soukromých zdrojů znehodnotil. Králicko potřebuje spíše byty pro mladé rodiny a ne kriminál nebo azylové centrum," podotkl jednoznačně hejtman.