Míša Stránská obhájila titul vicemistryně světa


32. MS v běhu do vrchu se konalo 11. září 2016 nedaleko bulharského lázeňského městečka Sapareva Banya v pohoří Rila. Na juniorky zde čekala obtížná trať dlouhá sice jen 3,6 km ale s převýšením více než 500m. Míša jako úřadující mistryně Evropy nastupovala na start v roli favoritky. Na MS je větší konkurence, jsou zde závodníci z dalších světadílů včetně Afriky a všichni chtějí vyhrát. Vše bylo otevřené. V konkurenci 51 závodnic Míša dokázala obhájit stříbrnou medaili a zopakovala tak umístění z loňského MS ve Walesu. I další české juniorky zaběhly skvělý závod a v týmové soutěži se opět mohly radovat ze zlatých medailí a titulu mistryň světa. Především zásluhou Míši Stránské, která získala v juniorských kategoriích na ME a MS od roku 2014 již 9 medailí! se Česká republika řadí v posledních letech mezi světovou vrchařskou elitu.
Výborné výkony ženské části výpravy doplnily i ženy, které vybojovaly na trati dlouhé 7,3 km s převýšením 700m stříbrné medaile v soutěži týmů. Nejlepší českou závodnicí byla naše výborná lyžařka Petra Nováková, když dokončila závod na 5. místě.
Čeští junioři a muži už tak úspěšní nebyli a na medaile nedosáhli. Nejlepším mužem byl Jan Janů na 33. místě (140 závodníků, 12 km, 1350m převýšení) a nejlepším juniorem na shodné trati se ženami Marek Chrascina na 20. místě.
MS se zúčastnilo celkem 323 atletů z 35 zemí. Česká republika byla v počtu medailí čtvrtou nejúspěšnější zemí za Ugandou, USA a Itálií. Pro Míšu to byl poslední start v juniorské kategorii. V historii šampionátů zanechala svými výkony nesmazatelnou stopu a zasloužila se o velkou propagaci nejen České republiky ale i našeho města. Příští rok už bude bojovat v kategorii žen.

Výsledky http://saparevabanya2016.info/results/

Juniorky na trati - Šťastná Míša a šťastný trenér po závodě
Květinový ceremoniál
Vyhlášení výsledků závodu juniorek
Vyhlášení družstev juniorek Česká republika na nejvyšším stupni
Zlaté juniorky na nejvyšším stupni
Zlaté juniorky na letišti
Stříbrné ženy
Souboj mužů na trati o 1. místo
                             Celá reprezentace ČR  na Mistrovství světa v běhu do vrchu 2016 v Bulharsku