V České Třebové chybí startovací bydlení pro mladé
 
Mladý pár s dítětem hledá byt: Hledáme dlouhodobý pronájem pro mladou rodinu či sháníme bydlení bez kauce, s přítelem čekáme miminko a všechny volné pronájmy jsou ihned rozebrané. Podobné inzeráty již několik let plní nejenom místní internetovou inzertní službu Četis, kterou najdeme na webu https://www.ctrebova.cz/, ale i na dalších webech s realitami.
V našem městě je již několik let problém s volnými byty a největší problém nalézt vhodné a levné bydlení mají hlavně mladé rodiny do 30 let. Mladí jednotlivci většinou zůstávají u svých rodičů, kde mají své zázemí a bydlení, díky tomu shánět byt nemusí.
Zdá se vám, že to tak není? Nevěřte tomu a zkuste se zeptat svých známých, jak dlouho hledali byt, nebo kolik zaplatili za kauci. Pokud se volné byty k pronájmu objeví, tak nastává problém - vysoká kauce, která může činit až trojnásobek nájmu a většinou je potřeba zaplatit i poplatek realitnímu makléři. Díky tomu se částka může zastavit až na 24 000,- a to ještě nemluvím o vybavení bytu. Nemám nic proti kauci, která pronajímatele chrání před případným neplatičem, ale mladé páry nedokáži tyto částky zaplatit a pokud ano, tak většinou s pomocí úvěru.
Bydlení a možnosti města
Naše město disponuje městskými byty v ulici Masarykova tzv. „ve čtverci” a sociálními byty na sídlišti Semanínská.
Pokud by měl člověk zájem o městský byt, musí mít dle vyhlášky města trvalé bydliště minimálně tři roky a být vůči městu bez dluhů. Poté se může přihlásit do dražby o volný byt. Výhodou je, že rodiny a jednotlivci pečující o dítě, se mohou zúčastnit v prvním kole dražby a lidé bez dětí v kole druhém. To však pro mnohé není řešením, neboť mohou vydražené částky vystoupat až na statisíce. Sice se nemusí platit nájem do vydražené hodnoty, ale mnoho mladých rodin si nemá možnost půjčit, a pokud si půjčí, tak v bance většinou přeplatí na úrocích.
Další možností města jsou sociální byty, ty nejsou v našem městě žádnou novinkou a již přes dvacet let umožňují překlenout nejtěžší problémy s bydlením. Nájem je nízký a je zde také možnost využívat sociálních služeb Naděje, která má na starosti i nízkoprahové zařízení pro děti a mládež. Tyto byty jsou však přestupní stanicí, do doby než se člověk dostane z dluhů, ale co potom?
Startovací byty
Výše jsme si vypsali možnosti bydlení, které v České Třebové máme, a musím podotknout, že pro mladé páry mohou být tyto možnosti finančně nedosažitelné.
V některých městech, třeba v Pardubicích existují tzv. startovací byty. Jde v podstatě o městem podporované bydlení pro mladé páry a jednotlivce, kteří nemají finance na hypotéky či pronájmy. Město postavilo a upravilo několik bytů, které jsou nabízeny hlavně rodinám nebo mladým jednotlivcům. Občan má na byt právo za těchto podmínek: nesmí mu být více než 30 let, nesmí mít finanční problémy, či závazky vůči městu a musí mít trvalé bydliště v Pardubicích. Díky těmto bytům, se mnoho mladých může postavit na nohy, zakusit si tak samostatné bydlení a naučit se hospodařit s vlastními penězi.
Podobný projekt startovacích bytů, by jistě přivítalo mnoho mladých rodin i v České Třebové, protože dnešní situace na trhu s nemovitostmi není zrovna příznivý. Průměrný nájem může činit včetně energií až 9000,- Kč a to je na naše malé město opravdu velká částka. Vypovídá to také o velké poptávce po bytech a díky tomu je průměrný nájem na úrovni měst jako jsou Pardubice.
Naše město má optimální budovu, která by mohla sloužit jako startovací byty pro mladé a to na Trávníku v bývalé drážní noclehárně. Tato budova byla zakoupena městem, aby jí nekoupil neznámý investor a nenastěhoval tam tzv. „nepřizpůsobivé”. Tento problém již není aktuální a panelák je prázdný již několik let.
V poslední době město shání různé dotace, které by tento problém vyřešilo, to však nebude jednoduché. Doufejme tedy, že se na opravu této budovy investice seženou a nastane tak pozitivní změna, která umožní mladým rodinám získat adekvátní bydlení.

Martin Saifrt