Finanční gramotnost - 7. díl

Už nikdy prázdné konto. Tipy, které fungují                    

Chcete být finančně za vodou, mít na účtu alespoň dvojcifernou sumu peněz a neděsit se, kdy se vám rozbije pračka nebo pokazí auto? Jde to. Ale musíte pro to něco udělat. Minimálně si přečíst tento článek J. Třeba zjistíte, že cesta k finanční rezervě není nereálná.

Zákon č. 1 – odkládejte část svého výdělku
Odborníci přes finance doporučují odkládat měsíčně minimálně 10 % vašeho příjmu. Při výdělku 20 tisíc měsíčně máte za rok na účtu 24 tisíc. A za pět let ještě příjemnějších 120 tisíc. Za to už může být auto. Druhá možnost je na auto si půjčit – 120 tisíc na 5 let, při 15% úroku. V tom případě vás už auto nebude stát 120 tisíc, ale 171 tisíc. A za rozdíl 51 tisíc už může být dovolená pro celou rodinu nebo oprava střechy…
Zákon č. 2 – naučte své peníze pracovat
Běžný účet je jistota, ale s prakticky nulovým úrokem vám peníze nezhodnotí. Nemusíte zrovna spekulovat na burze, i pro konzervativnější investory se dají najít vhodné produkty. Např. u stavebního spoření získáte při měsíční úložce 2000 Kč po dobu šesti let bonus v podobě státního příspěvku ve výši 12 tisíc Kč. Není to sice žádné terno, ale na běžném účtu tyhle peníze nenajdete. U penzijního připojištění máte u vkladu 1000 Kč měsíčně garanci 230 Kč státního příspěvku. Pokud si manželský pár spoří na důchod každý měsíc tisíc korun měsíčně, pak za rok obdrží od státu dohromady 5 520 Kč.
Zákon č. 3 – výhodně investovat do bydlení
Měsíční splátka za 2milionovou hypotéku se splatností 30 let je 7 392 Kč. Pronájem bytu 3+kk v našem regionu se může vyšplhat až na 14 tisíc Kč/měsíc, bez energií (zdroj: https://www.sreality.cz/). A zatímco nájemné roste o inflaci, splátka hypotéky zůstane stejná. Takže s každým dalším rokem se vlastní bydlení stává levnější než podnájem. Myslete i na důchod. Platit nájem z důchodu je ekonomická sebevražda. V neposlední řadě hodnotu, kterou vytvoříte koupí vlastní nemovitosti, můžete kdykoli zpeněžit nebo se stane předmětem dědictví. Další zajímavé využití vlastní nemovitosti je pronájem, který bude generovat pasivní příjem.
Zákon č. 4 - zabezpečte majetek i sebe před riziky
Není zodpovědné nechat váš majetek i sebe sama napospas živlům, nešťastným náhodám a nehodám. Doporučuje se 5 % příjmů měsíčně investovat do krytí životních rizik. Zlomená noha vás na několik měsíců vyřadí z práce. Co uděláte proto, aby se váš rodinný rozpočet neocitl v minusu? Možným řešením je pojistka pracovní neschopnosti na částku až 1000 Kč/den v závislosti na výši příjmu.
A pokud jde o majetek - je výhodnější investovat ročně dva tisíce korun do pojistky nemovitosti, nebo deset tisíc měsíčně do nájmu v případě jejího vyhoření?
Zákon č. 5 – myslete na stáří
Nikde jinde v takové míře neplatí rčení, že čas jsou peníze. Může za to složený úrok, což jsou vlastně úroky z úroků. Ty „pracují“ za vás a díky nim hodnota majetku roste geometrickou řadou. Postupem času začnou úroky z úroků generovat mnohem větší výnosy než původní úrok. Čím dříve si proto začnete odkládat na důchod, tím lépe. Při měsíční úložce 1000 Kč/měsíc s 3% úrokem máte za 5 let na účtu 64 740 Kč, za 40 let 919 452 Kč…
Chcete-li pobírat rentu 10 tisíc Kč měsíčně po dobu od 65 do 90 let,
je potřeba spořit níže uvedené částky
(spořenou částku je třeba pravidelně navyšovat o inflaci):

Věk, kdy začnu spořit

Částka, jakou musím spořit měsíčně

25 let

2 900 Kč

35 let

4 600 Kč

45 let

8 100 Kč

55 let

19 000 Kč

Zákon č. 6 – kontrolujte svá vydání
Skvělou metodou, jak získat přehled o svých příjmech a výdajích, je vést si finanční deník, kde alespoň tři měsíce každý den poctivě zapisujete, kolik vyděláte a kolik a za co utratíte. Výhoda? Pokud jste důslední, tak realistický pohled na slabá i silná místa vašich financí. A každopádně odrazový můstek k vyrovnanějšímu rozpočtu.
Zákon č. 7 - zvyšujte vaši výdělečnou schopnost
Finanční experti považují vzdělání za jednu z nejlepších investic. Statistika portálu Ministerstva práce a sociálních věcí z roku 2016 jejich názor potvrzuje: průměrný výdělek v nepodnikatelské sféře byl loni u lidí se základním vzděláním 14 501 Kč, u vysokoškoláků 32 617 Kč.
                                                                                                                                       Lukáš Majvald
Navštivte také:
Finanční gramotnost - 6. díl seriálu - Nemocenská - aneb _ kontrolor nechodí po horách, ale po lidech!
Finanční gramotnost - 5. díl seriálu - Žádáte o půjčku? Banka si proběří váš facebook!
Finanční gramotnost - 4. díl seriálu - Registry dlužníků - jak fungují ?
Finanční gramotnost - 3. díl seriálu - Novela zákona o spotřebitelském úvěru
Finanční gramotnost - 2. díl seriálu - Hypotéky
Finanční gramotnost - 1. díl seriálu - Důchody - myslete na ně už ve 30