Otevírají se aquaparky v celém regionu
(aneb současné koupaliště Křivolík z ptačí perspektivy)
V České Třebové se na  tato oznámení díváme s nostalgií  a s určitým odstupem. Ještě že máme celoročně otevřený krytý plavecký bazén s vyhřívanou vodou. 
Ve skutečnosti ovšem máme také letní koupaliště a to dokonce v prakticky "nedotčeném  původním stavu". Pouze budova restaurace a šaten, která prošla po požáru v šedesátých letech přestavbou,  je proti ostatním částem areálu "čirá moderna". Ovšem  "zdravotní stav" mají všechny části městského koupaliště prakticky stejný, podobný osudu Lázní Kyselka. Pouze místo italského majitele zůstalo v našem případě vlastníkem samo město Česká Třebová. Jinak také Sodoma Gomora. 
Návrhů "co s tím" byla řada, poslední je loňský záměr na "biokoupaliště".  Loni již byly v této souvislosti publikovány "nezávazné obrázky" pocházející ze zájmové předstudie. Na projektovou přípravu budoucího biokoupaliště již byly v letošním rozpočtu města vyčleněny finanční prostředky. Město si tím vlastně na sebe vzalo závazek, že se věci pohnou kupředu. Již v zimním období mělo být provedeno vykácení náletové zeleně, z fotografií je vidět, že se to však nestalo. 
Situaci můžeme posoudit z čerstvých fotografií areálu  pořízených z různých míst a dokonce také z docela slušné výšky. Na snímcích si můžeme prohlédnout náš "českotřebovský aguapark 2017", bohužel není napuštěný. (Po kliknutí se obrázky zvětší.)

                                                Na závěr ještě "podvodní záběr", pouze ta voda tam není ...

A ještě fotografie pro pamětníky - porovnávejte:  


Poznámka: Ve Vysokém Mýtě mají ještě o 4 roky starší koupaliště než u nás. Jeho historie sahá do roku 1933 a patří mezi největší v regionu (bazén 60 x 106 metrů), v dobré kondici a dobře navštívený....  V sousedním Ústí n.O. mají zase skoro nový aquapark, pořízený za "energetické akcie" a každoročně problémový,  v příštím roce jej čeká velká rekonstrukce..... U nás si vedení města  koupaliště v Křivolíku posledních 15 let ani nevšimlo... Obrázkem toho všeho je záměr ve Strategickém plánu města 2014: prodat areál koupaliště v Křivolíku jako brownfield vhodnému investorovi....

Příklady jinde: Biokoupaliště Litovel

Děti i dospělí se mohou těšit na řadu zábavních i relaxačních prvků, jako jsou skluzavky, masážní trysky, perličková vodní křesla, skokanský můstek, šplhací síť, mechanické vlnobití, vodní hříbek, stříkací delfín Bubu a další.
 
Nechybí dětské brouzdaliště, upravený areál i sociální zázemí, bufet a půjčovna sportovního náčiní. Rozpočet na obnovu a vybudování nové ekologické vodní plochy je okolo 20 mil. Kč. 
Město Litovel na akci získalo dotaci od Evropské unie okolo deseti milionů.

Biokoupaliště bylo otevřeno v r. 2013


Biokoupaliště Česká Třebová - záměr