70 let od tragédie v Končinách
Vyznamenání in memoriam pro Josefa Hendrycha

V sobotu 8. července 2017 se na okraji lesa v Končinách u Němčic konal u pomníčku Josefa Hendrycha  vzpomínkový akt u příležitosti sedmdesáti let od zastřelení štábního strážmistra SNB in memoriam Josefa Hendrycha. Akci pořádal Pardubický kraj, a Policie ČR. Účast byla reprezentativní: přijel hejtman Pardubického kraje, policejní špičky kraje, územních útvarů okresu i města Česká Třebová, velká byla i účast veřejnosti. Zazněla česká hymna, s projevem vystoupil Mgr. Jaromír Charamza (zást. prezidia veteranů Policie ČR) i  hejtman Pardubického  kraje Martin Netolický, k pomníčku Padlého policisty Josefa Hendrycha položili představitelé Policie i Pardubického kraje květiny. Synovi  padlého štábního nadstrážmistra J. Hendrychovi předal náměstek ředitele Krajského velitelství Policie ČR plk. Mgr. Petr Sehnoutka  vyznamenání in memoriam.
Podobná slavnost, bývala před lety v režii Podorlického klubu českého pohraničí. Tak např. před 10 lety se pietní akt konal 7. července 2007. Akci pořádal Podorlický klub českého pohraničí vydal tehdy k 60. výročí této smutné události, které došlo v Končinách u Němčic malou pamětní publikaci. Pro výročí byl tehdy pomníček v Končinách nově upraven a vyzlacen do dnešní podoby. Českotřebovský klub českého pohraničí se u pomníčku scházel každoročně, postupně se tak smutný osud Josefa Hendrycha dostával do povědomí lidí v regionu. Bývaly ale doby, kdy se u pomníčku scházely až stovky lidí. Před deseti lety předali třebovští  starost o pomník svitavské organizaci. Podle nového územního uspořádání státu připadlo totiž území Němčic  od 1. ledna 2007 do svitavského okresu.  Předseda svitavského klubu Bohuslav Votroubek z Opatova  pak poděkoval za důvěru a slíbil péči o svěřený památník. Nyní je v péči Policie ČR.
Tato smutná událost se stala v Končinách u Němčic dne 10. července 1947. Rok poté, 11. července 1948 se na místě tragédie sešli příslušníci SNB. Skládali korunu ke koruně a odhalili svému kamarádovi za široké účasti obyvatelstva z celého okolí malý pomníček. Čin strážmistra Hendrycha nebyl zapomenut.
Kdo byl strážmistr Hendrych? Na stanici SNB v Dolní Sloupnici byl služebně nejmladší, pocházel z Valteřic v Krkonoších. V inkriminovaný den dostal úkol spolu s vrchním Havlíčkem prohlédnout chaty směrem ke Končinám, kde se měli skrývat dva teroristé, kteří v okolních obcích ozbrojeni v noci přepadali domy obyvatel, okrádali je o poslední peníze a potraviny. Došli až k roubené chatě primáře Beníka, kolem které rostlo husté křoví. Připravili si zbraně k palbě, zkontrolovali zámek, venkovní záchod..., Lupiči skrytí v chatě však ze zálohy vystřelili a dvěma ranami ukončili život stržm. Hendrycha. Jeho kolega se skryl a umožnil lupičům zmocnit se i Hendrychova samopalu a pak zřejmě i útěk. Přišly posily - celkem až stovka policistů z pěti okresů s vojenskou asistencí. Zátah vyhnal pachatele z lesů, večer lidé viděli prchat dva muže směrem na Zhoř a Přívrat. Policejní akce byla úspěšná, podařilo se oba po zuby ozbrojené vrahy na jednomu z vytipovaných míst poblíž horního konce Němčic vypátrat. Při útěku byli postřeleni, aniž stačili mohli dále loupit a vraždit. Byl to dvaadvacetiletý František Sedláček a Václav Lelič Zranění byla smrtelná, ráno akce skončila. Život Josefa Hendrycha byl pomstěn. Foto Luboš Kozel