DVA LITERÁRNÍ VEČERY V ČESKOTŘEBOVSKÉ KNIHOVNĚ                
 
1. AUTORSKÉ ČTENÍ – BLANKA KOSTŘICOVÁ: KRONIKA
Další díl cyklu druhých čtení českotřebovské prozaičky. Kniha „Kronika“ měla ve zdejší knihovně křest před pěti lety, v říjnu 2012. Jde o jednu ze tří  „nejtřebovštějších“ (a lze říci, že i nejvíce oceňovaných) autorčiných knih. Sestává ze čtyřiaosmdesáti příběhů na padesát slov – tento žánr objevila Blanka Kostřicová na internetu a zjistila, že pro vyslovení těch témat, jež chtěla už dávno zpracovat, je velmi případný. – Kniha je do určité míry inspirována rukopisnou „Kronikou našeho rodu“, kterou počátkem šedesátých let sepsala autorčina babička Jarmila Quellová; vše je však doplněno o příběhy další a dovedeno až do současnosti.
Blanka Kostřicová z této knihy četla již vícekrát v Brně, v Praze, Ostravě, Olomouci. Výběr textů z „Kroniky“ vysílal též Český rozhlas na stanici Vltava.
V cyklu druhých čtení se již stalo zvykem, že čtení samotné je něčím doplněno. Tentokrát to bude obsáhlejší rozhovor, který s Blankou Kostřicovou o „Kronice“ vedla literární redaktorka brněnského rozhlasu Alena Blažejovská a který byl jednak vysílán na stanici Brno, jednak publikován na internetovém Portálu české literatury. Rozhovor má název: „A co v České Třebové? – Všechno!“ Kromě toho v knihovně zazní dva krátké komentáře, jimiž na „Kroniku“ a její rozhlasovou podobu reagovali prozaička, básnířka a literární vědkyně Sylvie Richterová a prozaik Jiří Kratochvil.
Autorské čtení se koná v pátek 6. října v 19.00 v Městské knihovně (1. patro).
Spoluúčinkuje Ludmila Rašnerová.  
 
2. CYKLUS BLANKA KOSTŘICOVÁ UVÁDÍ
TEREZA BOUČKOVÁ: ŽIVOT JE NÁDHERNÝ
Autorské čtení prozaičky a filmové scenáristky, dcery prozaika a dramatika Pavla Kohouta. Poslední román Terezy Boučkové (1957) „Život je nádherný“ je „třetím dílem“ (a lze říci, že i vrcholem) nezamýšlené autobiografické trilogie, která započala již v roce 1989 samizdatově publikovanou novelou „Indiánský běh“. Před sedmi lety pak vydala autorka „druhý díl“ své životní výpovědi až zpovědi, silně autenticko-autobiografický román „Rok kohouta“, v němž líčí především traumata plynoucí ze soužití se dvěma dospívajícími adoptivními syny romského původu. Na tento román časově a částečně i tematicky přímo navazuje „Život je nádherný“, v němž však už dominantním tématem je onemocnění vypravěččiny matky Alzheimerovou chorobou. Ačkoli jistě nejde o téma právě komické, Boučková i nelehké situace dokáže líčit s humorem, který však nikdy není křečovitý ani černý. Vše je navíc podáno velmi čtivým, čtenářsky přístupným a až strhujícím způsobem.
Blanka Kostřicová přečte v úvodu svou recenzi prezentované knihy (publikovanou v literárním obtýdeníku Tvar) a autorku představí.
Autorské čtení se koná v pondělí 30. října v 18.00 v Městské knihovně (1. patro).