Středisko Javor hlásí:

Skauti domlouvali ve Svitu spolupráci na další rok

Letošní podzimní výprava skupiny skautů III. chlapeckého oddílu, která byla podniknuta v rámci spolupráce se slovenskými skauty z partnerského města Svit, za podpory Města Česká Třebová a Pardubického kraje, využila svátku sv. Václava a uskutečnila se během prodlouženého víkendu ve dnech 28. 9. – 1. 10. 2017.  
Odjížděli jsme v pátek ve 3:30 h z České Třebové sice směrem na Slovensko, ale s plánovanou první zastávkou v polském Tatrzańskiem Parku Narodowem. Zde jsme prudce vystoupali z vesničky Kiry až do sedla Chuda Turnia, ze kterého jsme sestoupili k horské chatě Schronisko na Hali Ornak. Od té jsme pokračovali krásnou krasovou dolinou Kościeliskou s odbočkami do kilometrových jeskynních systémů, které jsme s baterkami doslova prolezli a proplížili po tzv. Bialej Ulici a prošli jsme si i osvětlenou Jaskyniu Mrožnou. Celá podtatranská oblast jak na polské tak i slovenské straně je proslulá pastevectvím a produkcí sýrů, které jsme s radostí konzumovali. Cestou na Slovensko jsme se zastavili a prošli ve známém turistickém středisku Zakopané.
Večer jsme dorazili na místo noclehu v obci Šuňava poblíž partnerského Svitu, kde jsme se ubytovali u br. Fera, který nás přivítal s celou rodinou a pohostil skvělým kotlíkovým gulášem. Jelikož byli naši hostitelé nachlazeni, nemohli s námi absolvovat následující turistické výlety. Druhý den byla na programu prohlídka části Slovenského ráje se startem v obci Hrabušice, kde jsme na trase zdolali i Veľký vodopád pomocí nejdelšího 20 metrového žebříku Slovenského ráje. V odpoledních hodinách jsme se přesunuli do termálního parku Vrbov, kde jsme zregenerovali naše unavené končetiny a těla po předchozích náročných turistických výstupech.
V neděli jsme vyrazili do Tater, konkrétně na Štrbské pleso, ze kterého jsme vystoupali přes vodopád Skok, kolem plesa Nad Skokom, Volieho plieska, Nižného Kozieho plesa a Capieho plesa až na Bystrou lávku, kterou jsme úspěšně zdolali a kolem Wahlenbergových ples sestupovali zpět přes Furkotskou dolinu do Škutnaské poľany, kde jsme odbočili k Chatě pod Soliskom. Zdatnější část výpravy zdolala i vrchol Solisko nad chatou a následně jsme sestoupili zpět ke Štrbskému plesu. V podvečer jsme se zúčastnili velké skautské rady vedené vůdcem místních skautů br. Fricem, kde jsme navzájem probrali novinky, které se nám přihodily za uplynulý rok, a zároveň jsme je pozvali na tradiční pálení čarodějnic do České Třebové a domluvili i akci v květnu ve Svitu. Večer jsme zakončili společnou velkolepou grilovací akcí s hostiteli.
V pondělí jsme odvedli brigádnické hodiny v místě ubytování a v poledne se vydali na zpáteční cestu s četnými zastávkami na ochutnávku a nákup sýrů a uzenin.
Počasí bylo po celý víkend krásné a slunečné, nebe azurové, hory k nám byly přívětivé, sýry a klobásy výborné, a proto nezbývá než poděkovat Městu Česká Třebová a Pardubickému kraji za podporu naší mezinárodní skautské spolupráce.
Více o 3. chlapeckém oddílu je na našich stránkách: http://trojka.e-skaut.cz/