Českotřebovský Klub plastikových modelářů se chystá na velkou listopadovou akci v Národním domě


Českotřebovští  plastikoví  modeláři pořádají již dlouhou řadu let soutěž a veřejnou výstavu plastikových modelů "Českotřebovský Vehikl", která získala mezinárodní věhlas.  Dokládají to zahraniční účastníci z celé Evropy, třeba i z Ruska. Loni se konal již jeho 25. ročník, na kterém bylo k dispozici přes 500 vystavených soutěžních modelů a navíc další stovka modelů nesoutěžních. Národní dům byl vystavenými modely doslova přeplněn. Převážná většina plastikových či papírových modelů se vztahovala k válečné tematice. V souvislosti s ní mohli návštěvníci narazit na zajímavosti, které dodali členové Klubu vojenské historie.
Sál Národního domu bývá po celou dobu konání soutěže plný nejen soutěžících ale i návštěvníků, kteří spojili rodinnou procházku do nedalekého parku Javorka s prohlídkou stovek postavených modelů, které se účastnily soutěže v mnoha kategoriích a pohárech. Součástí byly i sigové stoly s dalšími hezkými kousky. Pravidelně k nám přijíždí spousta návštěvníků  z velmi širokého regionu, auta mají pravidelně zaparkovaná až daleko na serpentině.

Českotřebovský vehikl, který vznikl jako klubová oslava narozenin jednoho z členů KPM ČT vyrostl v akci, která má stabilní vysokou úroveň, která neustále stoupá a dnes je akce v České Třebové jednou z hlavních v podzimní části sezóny. Díky plastikovým modelářům  tak máme v České Třebové soutěž, která je největší a nejlepší ve východních Čechách, i když konkurence v Pardubicích nebo Hradci je silně finančně podporovaná městem a to takovými částkami, o kterých se nám tady ve Třebové o tom může jen zdát. Členové klubu pravidelně reprezentují Třebovou po celé republice a v zahraničí vyhrávají přední příčky v soutěžích. Jen za letošek je to více jak 20 cen, z toho několik v zahraničí.

Letos v roce 2018 Česká Třebová rozdrtila mistry z Německa, Španělska, Japonska nebo USA na mistrovství světa v Maďarské Mošoni, kde vyhráli "Best of Show" a právem tak můžeme říct, že právě ve Třebové jsou ti nejlepší modeláři na světě! K Best of Show na mistrovství světa připojili i další ceny: 1x Best of AFV, 3x Gold medal, 1x Silver medal, 1x High Commended, 1x Gold medal (Greece IPMS). Můžete se přijít přesvědčit na "Českotřebovský vehikl 2018" 10. listopadu  v Národním domě.
Letos se na soutěži můžete těšit na několik novinek. Ty pocítí hlavně soutěžící modeláři, proto zmíním hlavně novinku, ze které se mohou těšit i návštěvníci. Ti si budou moci prohlédnout originální grafický list z roku 1975, který byl pečlivě uschován a roku 1992 signován československými piloty bojujícími za druhé světové války v řadách britské RAF. Na listu si budete moci prohlédnout ruční podpisy stíhačů Valouška, Mrázka, Fajtla a Škarvady, které doplnil jediný bombardér plk. Bohuslav„BOB“Jaroš. Proto na Českotřebovském Vehiklu 2018 bude vyhlášena neopakovatelná cena za model spojeneckého bombardéru. výherce pak obdrží zmiňovaný pamětní list s cennými podpisy. (re)