Českotřebovský deník #1/2018 (1/1)     

Hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce 2018 přeje Milan Mikolecký


Jinak než přáním všeho dobrého v  novém roce 2018 nelze začít.  Zpravodajství má být pokud možno pozitivní. Má být také aktuální a pokud možno zachycovat co nejširší spektrum našeho života. Není to jednoduché, splnit všechny takové požadavky, nevlastníte-li rozsáhlou zpravodajskou síť.  Jiné je také okamžité hodnocení situace a jiné třeba s týdenním nebo měsíčním odkladem. Proto se také může postupně pohled na jednu událost  měnit tak jak se postupně dozvídáme další a další podrobnosti a dodatečné informace.
Snaha tady ovšem je a to je podstatou těchto řádků. A snaha je nejdůležitější.  Je dnes také dostatek kanálů pro šíření informací, takže lze postupně sledovat více zdrojů a snažit se je s rozumem zhodnotit.  Tím chci současně naznačit ne názor oficiálně šířený nemusí být  jednoznačně správný, stejně jako  popis události od kohokoli dalšího.  Je totiž subjektivní.  A je tedy na čtenáři, který informace přijímá, aby sám posoudil, jak se věci mají.  Ono totiž nejde jen o popis toho co se uvádí, ale také o to co dalšího se naopak nikde nepíše a záměrně se to vynechává.  Výsledkem je zkreslená a neúplná informace, založená jen na  datech, které byly zveřejněny proto, že se někomu hodí a jiné, které se hodí, se potom nezveřejňují.
Jak to bylo loni, si může každý najít. V archivu na tomto webu najdete nejen 356 zveřejněných denních vydání Českotřebovského deníku",  což se mi při 365 dnech v roce zdá docela dost, klasické "deníky" vychází jen o pracovních dnech. Zveřejněny byl ale také další stovky jiných článků. Dají se nakonec i spočítat, seřadit posle velikosti, podle data, podle abecedy... celkem se jedná o více než 20 tisíc souborů, textů a fotografií, videí. Mohou je číst vlastně čtenáři na celém s větě a pomocí měřícího serveru navrcholu.cz  můžeme zjistit kde všude své čtenáře máme. Podle statistik měřícího serveru navštívilo web Českotřebovského deník 296 497 návštěvníků, o 20 tisíc více než v předchozím roce 2016. ve skutečnosti přes třista tisíc, uvedený web nebyl vždy v provozu a měl bohužel i několikadenní výpadky.  Z toho je vidět, že práci pro tento web dělám sice zadarmo, ale nedělám ji pro sebe, každý den se najde  na 900 jeho návštěvníků, v některých dnech i přes tisíc..
 
Silvestrovský ohňostroj v jiném uspořádání

Nový rok 2018 začal oblevou, ohňostroj nebyl půlnoční, byl odpálen již v 19 hodin těsně po zdravici starosty Jaroslava Zedníka a jeho přípitku přání do nového všem Třebováků. Aby byl rok 2018 dobrým rokem a přinesl nám úspěchy a spokojenost.  Upořádání pro ohňostroj bylo po některých výtkách na ploše Starého náměstí změněno a myslím, že poměrně úspěšně. Ohňostroj byl odpálen z prostor před radnicí, před kterou byl poměrně velký rozsáhlý prostor. Tak velký, že se zde mohla konat třeba i nějaká ohňová "šou". Jen nevím zda je toto uspořádání možné pro ohňostroj na Týdny sportu, to by se také muselo změnit uspořádání  mobilního jeviště.  Nebo by byl prostě Týden sportu bez ohňostroje. V to nevidím žádnou tragédi. Naopak. Během několika minut vyletí do luftu desetisíce korun, o které sportovci všude jinde těžko bojují, v oblasti sportu jsou zapotřebí vlastně všude...
Silvestrovský ohňostroj do hudby byl pěkný, chválený, jeho závěr se spontánním potleskem.  Kéž by se nám ve Třebové tak jako ohňostroj vydařil celý rok 2018.