Chlouba České Třebové v obrazech    

Tvoříme virtuální sbírku obrázků českotřebovského "Kostelíčka"
Jde samozřejmě o rotundu sv. Kateřiny, českotřebovský "Kostelíček". V souvislosti se zvýšeným zájmem o rotundu v minulých letech 2016 a 2017 tvoříme virtuální sbírku namalovaných obrazů  "Kostelíčka". Takový obrázek má spousta Českotřebováků doma, obrázek rotundy také připomíná Českou Třebovou mnohým rodákům i v jejich mimotřebovském domově. 
Kostelíček snad malovali všichni, amatéři nebo profesionálové, kteří kdy ve Třebové vzali štětec, tužku nebo pero do ruky. Mnozí nám svoje výtvory zanechali, ale jejich identita je prozatím skryta. S pomocí veřejnosti by jistě bylo možné tuto identitu upřesnit nebo ověřit. Sestavení naší "virtuální sbírky" obrázků "Kostelíčka" by jistě bylo později možné přihlásit do města rekordů Pelhřimova a získat tak pro naše město další primát. Hradčany, Karlův most a pod. byly jistě malovány vícekrát, nicméně i tak by získaná sbírka mohla mít slušný počet exemplářů. Však mohou pomoci také "mladí umělci" ze škol všeho druhu. A vůbec není jisté, zda taková sbírka obrazů Karlova mostu vlastně existuje. To je však zatím vzdálený cíl. 
Cesta k cíli vede přes výzvu:
posílejte fotokopie obrázků kostelíčka
na e-mail mikolecky@probit.cz  
Bude samozřejmě velmi dobře, budeme-li znát autora zaslaného obrázku. Pokud to víte, napište to včetně roku, kdy byl nebo mohl být obrázek namalovaný. Pokud je autor neznámý, napište i to. Pokusíme se autora spolu se čtenáři identifikovat.
Virtuální sbírka bude určena k veřejnému shlédnutí. V první fázi budou zveřejněny pouze náhledy s vodoznakem, zamezujícím další šíření díla. Teprve po získání souhlasu se zveřejněním bude obrázek vystaven v lepší kvalitě.
Bude to příspěvek  k letošnímu 740. výročí první zmínky o našem městě. Vždyť přece právě rotunda sv. Kateřiny je němý svědek počátků kolonizace našeho území. Věřím tedy, že ve vytváření  této sbírky obrazů pomohou i naše městské instituce, mám příslib ředitelky Městského muzea Mgr. Jany Voleské ke spolupráci. Věřím, že se spolupráce nezřeknou ani českotřebovské základní a mateřské školy nebo gymnázium. Všude tam je mnoho mladých umělců, jistě vzniknou i další nové obrazy a obrázky. Výsledkem může být i výstava skutečných obrazů kostelíčka  ať už např. přímo v rotundě sv. Kateřiny nebo v jiném prostoru. Právě v tom by mohl být náš primát, soustředit co nejvíc obrazů našeho kostelíčka na jedno místo, což by jistě přijel ověřit i příslušný komisař z města rekordů Pelhřimova.
Pro začátek uvádím úvodní "ladovsky" laděný obraz rotundy sv. Kateřiny od českotřebovského rodáka Vladimíra Kormouta a dále čtyři obrázky českotřebovského kostelíčka ze sbírky (náhledů) Miloslava Renčína z Řetové. Tyto obrázky jsou, jak se na leden sluší a patří, v zimním hávu. Miloslav Renčín obrázky  uvádí  takto: 
Svoje výtvory nám zanechali, jejich identita nám (prozatím) zůstává neznámá. Dále publikované ukázky jsou v pořadí autorů (zleva a shora) MELLAN (možná jména A…), Ad.(olf) Morkes, PFEIFER ST.(anislav) a všem známý Karel Tomeš. Snad jen Adolf Morkes může být malíř narozený roku 1903 na Parníku, pozná někdo ostatní? 


"Kostelíček" Karla Tomše v restauraci Rychta v Dlouhé Třebové. Jeden z největších obrazů rotundy.