Českotřebovský deník 57/2018 (21/2)  
KNIHA NA CESTU SLAVÍ JIŽ DRUHÝ ROK PROVOZU

21. března 2016 jsme s dalšími dobrovolníky otevřeli šampaňské a přivítali na světě veřejnou knihovničku. Ta na vás od té doby v podobě piana čeká v hale českotřebovského nádraží. Můžete si zde vybírat knížky, vzít si je s sebou na cestu do vlaku anebo autobusu a vrátit je jinde.
Celkem je do projektu „Kniha do vlaku“ zapojeno okolo 85 míst po celé České republice. Zapomenout nesmíme ani na podobný projekt „Knihobudek“, ve kterém se knížky ukládají do starých telefonních budek v centru měst. Všechny knihovničky včetně našeho piana fungují na bezplatném principu půjčení a vrácení knihy bez předchozí registrace, poplatků nebo stanovené výpůjční doby.
Provoz běžel hladce, knihy jsme dodávali v průměru jednou až dvakrát týdně, ovšem ke konci roku 2016 se objevily první problémy. Bylo více čtenářů než knih. Co s tím? Omezili jsme počet půjčovaných knih na osobu, a to na tři kusy. Přesto jsme během prvního roku provozu do knihovničky navozili neuvěřitelných 5 550 knih, za rok 2017 to bylo 3 258, celkem tedy 8 808 knih. To ale určitě nejsou konečná čísla! Připočíst bychom k tomu měli i vaše nemalé dary – bez nich by se knihovnička mnohdy neobešla. Patří vám velké poděkovaní! Zároveň bychom rádi i pro letošní rok vyhlásili výzvu – pokud máte doma nepotřebné knihy a nevyužijete je, darujte je do naší knihovničky. Můžete je přivézt přímo na nádraží nebo do Městské knihovny. Pojďme společně pokořit hranici 10 000 knih, které se znovu dostanou mezi čtenáře po celé republice. Ještě jednou vám všem děkujeme. Všechny informace, aktuální dění a fotky najdete na Facebooku na stránce @knihanacestu. Staňte se naším fanouškem! Chcete nám napsat, kam s vámi knihy cestují? Použijte na sociálních sítích hashtag #knihanacestu nebo #knihadovlaku. Zajímá vás něco? Napište nám na info.knihovna@ceska-trebova.cz.
Městská knihovna Česká Třebová, Mgr. Jana Jakeschová
Leoš Mareš se tajně oženil v Litomyšli
Přísně tajná svatba se odehrála v úterý v piaristickém kostele. Leoš Mareš si pro svoji veselku se snoubenkou Monikou Koblížkovou vybral Litomyšl. Bylo to zcela utajené. Na obřadu byl litomyšlský starosta Radomil Kašpar a také lanškrounský farář Zbigniew Czendlik,“ sdělil dobře informovaný zdroj z Litomyšle. Zatímco ještě na podzim bulvární média spekulovala o velké svatbě za miliony korun, tímto rozhodně populární český moderátor překvapil. Na svatebním obřadu byl údajně pouze manažer Leoše Mareše a rodiče nevěsty.  (Orlický deník)
Iscarex cup 2018 je připraven  

Seriál je zapsán mezi významné události v dokumentu Tvář Pardubického kraje. Ročník 2018 obsahuje celkem 62 závodů od 17. března do 15. prosince. Některé z nich se konají přímo v České Třebové. Mimo pětidílného seriálu "Pekelný kilometr" který začíná již 4. dubna a končí večerním během 29. srpna, se budou pořádat v České třebové ještě tyto závody: Běh Javorkou (21.4., běh na Kozlovský kopec 24. 6.)  Svinnský kros (27.7.) a Kros po lyžařských tratích na horách (22.9.) . Zakončení je tradičně 15. prosince v Němčicích.  
Pořadatel: ISCAREX, s.r.o.
Ředitel: Jan Šimůnek, st.  Vedoucí sekce pro mládež: Miloslav Červ  Statistik: Milan Kebrle  Ozvučení: Petr Svoboda
Závody proběhnou podle rozpisu jednotlivých závodů. Startují všichni řádně přihlášení závodníci, každý startuje na vlastní nebezpečí.
Bodování: Počet získaných bodů je úměrný výkonu. Čas každého závodníka je porovnán s průměrem prvních tří v kategorii. Tomuto průměru je přidělena hodnota 100 bodů.  S rostoucím dosaženým časem se úměrně snižuje počet získaných bodů, a to až do 150% průměru prvních tří časů. Minimální počet získaných bodů za jeden start jsou 3 body. Celkově se každému závodníkovi započítá 15 (12 v dorosteneckých a zákovských kategoriích) nejlepších výsledků. Při rovnosti bodů rozhoduje větší počet lepších umístění. Do absolutních kategorií budou započítáni závodníci s minimálně 15 závody absolvovanými na tratích kategorie Muži A respektive Ženy A. Bodování je počítáno stejným způsobem jako v případě jednotlivých kategorií.
Iscarex poháry obdrží také chlapec a dívka s absolutně nejvyšším počtem bodů (z maximálně 12 závodů) v mládežnických kategoriích.
Vítěz v každé kategorii obdrží ISCAREX pohár.
Generální sponzor poháru: ISCAREX, s.r.o., Česká Třebová
Sponzoři poháru:  ISCAREX, s.r.o. - Holba - Pardubický kraj - Iscar ČR, s.r.o. - INA, s.r.o. - Runsport.cz - Eleven  Věcné ceny věnované sponzory jsou určeny do TOMBOLY, která bude slosována mezi běžci s minimálně 15 dokončenými závody v kategorii dospělých nebo minimálně 12 dokončenými závody v mládežnických kategoriích Iscarex poháru 2018. Každý vylosovaný musí být slosování osobně přítomen, jinak cena propadá pořadateli.
Veřejné bruslení v březnu 2018
       
Sobota 3. 13:30    
Neděle 4. 13:00    
Středa 7.  17:00    
Sobota 10.

 15:00 Karneval na ledě

Neděle 11. 13:00    
Pondělí 12. 10:00 13:00  
Úterý 13. 10:00 13:00  
Středa 14.  10:00 13:00  
Čtvrtek 15. 10:00 13:00  
Pátek 16. 10:00 13:00  
Sobota 17.      
Neděle 18      
Středa 21.      
Čtvrtek 22. 17:00 Zakončení CHL  
Sobota 24. 13:30    
Neděle 25. 13:00    
Pondělí 26. 14:45

         Turnaj Ekobi


ÚMRTÍ
Dodatečně uvádím smutnou zprávu o úmrtí pana Jiřího Voleského , skalního Parničáka (bydlel Ústecká 162) , který zemřel 4. února ve věku 68 let.  Poslední rozloučení se konalo dne 10. února 2018 Uvádím ještě parte, na tomto odkazu

AKCE  ZO ČSOP Zlatá studánka Zimní toulky s překvapením se v sobotu 24.2. z důvodu nemoci NEKONÁ!!!

 
Velké investice a rozvoj lůžkové péče.
Hejtman v Praze avizoval další směřování krajského zdravotnictví

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal s náměstkem ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Romanem Prymulou o aktuální situaci v regionálním zdravotnictví, investičních záměrech kraje se zaměřením na centrální příjmy a plánech rozvoje nejen akutní, ale i následné péče.
„Jedním z cílů současné krajské samosprávy je nejen stabilizace akutní a následné lůžkové péče, ale především její další rozvoj. Proto jsme s panem profesorem Prymulou hovořili o dalších rozvojových možnostech v návaznosti na to, že jsme vlastníkem společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která je jediným poskytovatelem akutní zdravotnické péče v regionu. To je velká devíza oproti ostatním krajům, kde v této pozici působí také soukromé subjekty. Z pozice vlastníka máme možnost mít pod kontrolou dostupnost akutní, ale i následné či hospicové péče,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který náměstka ministra informoval o krajském plánu rozvoje všech pěti nemocnic „Hovořili jsme také o záměru kraje rozšířit následnou intenzivní péči v krajských nemocnicích, což koresponduje se plánem ministerstva zdravotnictví stanovit dostupnost péče hospicové, která by znamenala teritoriální určení sítě poskytovatelů podporovaných z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Budeme chtít nasmlouvat také nová místa pro pacienty, kteří musí být dlouhodobě umístěni na lůžku se speciálními přístroji zajišťujícími základní životní funkce, avšak již po několika dnech nemohou být na lůžku akutní intenzivní péče,“ doplnil Netolický.
Hejtman zástupce ministerstva zdravotnictví informoval také o aktuálních investičních plánech kraje. „Přestože pan profesor Prymula dlouhodobě krajské zdravotnictví sleduje, jelikož několik let působil v pozici ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové, chtěl jsem jej seznámit s postupem plánování výstavby centrálních příjmů v Pardubicích a v Ústí nad Orlicí, což jsou naše dva největší investiční záměry v tomto volebním období. Ostatně v královehradecké Fakultní nemocnici jsem se byl ve druhé polovině loňského roku na fungování centrálního urgentního příjmu podívat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Valentýnské odběry krve v Orlickoústecké nemocnioci

Osvětové akce k náboru nových dárců krve, které uspořádala Nemocnice Pardubického kraje v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, si stejně jako minulý rok nenechal ujít radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Ten si při příležitosti Valentýnských odběrů v Ústí nad Orlicí prošel také zázemí tamního hematologicko-transfúzního oddělení.
Podrobněji jsem se seznámil s fungováním celého oddělení, kde se provádí nejen odběry dárců krve a plazmy, ale i zpracování těchto cenných tekutin, a které pak zajišťuje zásobování transfúzními přípravky celé Orlickoústecké nemocnice, Odborného léčebného ústavu Albertinum v Žamberku a Vysokomýtské nemocnice,“ řekl radní Valtr.
Oceňuji, že právě v našem kraji máme taková kvalitní transfúzní oddělení, ať už z pohledu moderně vybavených laboratoří nebo personálu,“ komentoval pracoviště Ladislav Valtr. „Dárci se opravdu nemají čeho obávat, sám vážně uvažuji, že kromě dosavadního dárcovství krve začnu do Orlickoústecké nemocnice jezdit darovat plazmu, která je vedle krve dalším nenahraditelným produktem,“ dodal Ladislav Valtr.
Plazma se používá k průmyslovému zpracování a jsou z ní vyráběny léčivé přípravky pro pacienty především s poruchou krevní srážlivosti, pro nemocné s poruchou obranyschopnosti nebo pro některé těhotné ženy.
Nabídka zaměstnání

Stavební bytové družstvo Česká Třebová, příjme na poloviční pracovní úvazek zaměstnance na pozici
Pracovní pozice je na dobu určitou od 1. 5. 2018 do 31. 12. 2019. 
Bližší informace podá vedoucí kanceláře p. Rosenberger Karel,  tel: 605 547 064
Kouzelná zkratka ITI skrývá velké možnosti

Když se řekne ITI, část lidí tuší, že se za tím u nás skrývají velké evropské investice do hradecko-pardubické aglomerace. Málokdo ale ví, co vlastě tato zkratka znamená. Celkově ten složitý název zní Integrované teritoriální investice. Kdo by si to pamatoval, že? Tak raději zůstaňme u ITI.
Evropská unie se v tomto období rozhodla vytipovat právě takové oblasti, kde je silná koncentrace obyvatelstva a ekonomických činností a jejichž vazby velkou měrou ovlivňují konkurenceschopnost celého regionu. V té naší hradecko-pardubické aglomeraci žije celkem přes 335 tisíc obyvatel ve 14 městech a 131 obcích. Hlavními tématy jsou doprava, životní prostředí, využití památek a školství. Celkem v této oblasti zůstanou z ITI čtyři miliardy korun.
Pardubický kraj má v ITI několik velkých želízek v ohni. Rekonstrukci Příhrádku, nový muzejní depozitář v Ohrazenicích, rekonstrukci vnitřních prostor Zámku Pardubice, archeodepozitář a do budoucna možná i Gočárovy mlýny. K tomu také několik velkých projektů na středních školách.
A není to žádná vzdálená hudba budoucnosti. Na mnoha ze jmenovaných projektů už začaly stavební práce. Můžete se podívat na aktuální novinky třeba v newsletteru na stránkách http://iti.hradec.pardubice.eu//upload/files/2018-01-12/iti_news_web1.pdf